Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Φάκελος Σκουριές: Ο αγώνας κρατάει χρόνια

μια μικρή ανασκόπηση από 3pointmagazine.gr
Η πρόσφατη συνέντευξη του Τόλη Παπαγεωργίου στην ΕΡΤ (εδω), ενεργού μέλους του κινήματος των κατοίκων που εναντιώνεται στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, επανέφερε στο προσκήνιο ένα πολύ σοβαρό θέμα. Στις Σκουριές, ένα από τα ομορφότερα και σπανιότερα σε χλωρίδα και πανίδα δάση, επιτελείται σταθερά μια μεγάλη καταστροφή, με τα χειρότερα να βρίσκονται ακόμη μπροστάΗ εικόνα που αντικρίζεις πια στο βουνό δεν έχει καμιά σχέση με εκείνη που είχε πριν τα έργα, ακόμηκαι σε σχέση με πριν ένα μήνα. 
Η εταιρεία βιάζεται να τελειώσει τα έργα και να δημιουργήσει τετελεσμένα χάρη στα οποία θα μπορέσει να επιβάλλει με το «έτσι θέλω» την λειτουργία των μεταλλείων.

Βοηθούμενη από τις ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις συνεχίζει σταθερά την καταστροφή στο βουνό, αλλά και τις ανεμικές παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης, φτάνει κοντά στον στόχο της
Ίσως η αποκάλυψη για την ύπαρξη αρχαιοτήτων εκεί όπου γίνεται βασικός μέρος των εργασιών της εταιρείας, να αλλάξουν τα δεδομένα
Αν και υπάρχουν ήδη αρκετοί ακόμη λόγοι και παρανομίες για να σταματήσει το έργο από την πλευρά της εταιρείας, όπως προκύπτουν σταθερά από στοιχεία, μέρος των οποίων περιέγραψε ο Τ. Παπαγεωργίου στην ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν χωρίς να έχουν οι προηγηθεί οι απαιτούμενες άδειες.

Εκκρεμεί επίσης απόφαση του ΣτΕ που συνδέεται άμεσα με τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας, αλλά ελάχιστοι αισιοδοξούν για απόφαση κατά της Eldorado Gold
Σε μια τέτοια περίπτωση προκύπτει επίσης το ερώτημα, τί θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης έχει πει πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη νομιμότητα, όποια κι αν είναι αυτή, ωστόσο ανάμεσα στις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος ήταν το κλείσιμο του μεταλλείου, όπου δεν υπήρχε κανένας αστερίσκος με αναφορά στο ΣτΕ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αγώνας συνεχίζεται
Η συνέντευξη στην ΕΡΤ που συνοδεύτηκε από βίντεο που αποτυπώνει την καταστροφή, είναι μόνο ένα κομμάτι της ακόμη ενεργής αντίστασης. 
Χάρη σε αυτή την αντίσταση που άλλοτε εκφράζεται μέσα από μεγάλες διαδηλώσεις, άλλοτε μέσα από τη δημοσιογραφικού επιπέδου καταγραφή των συνεπειών από τα έργα που γίνονται, έχουν επιτευχθεί νίκες μέχρι σήμερα.


Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αλληλεγγύη του κόσμου στους αγωνιστές κατοίκους από άκρη σε άκρη στη χώρα, η ανατροπή του τέως δημάρχου της περιοχής Χρήστου Πάχτα, όπως και η πρόσφατη δικαίωση με την υποχρέωση της εταιρείας να επιστρέψει 15,3 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο γιατί πήρε τα μεταλλεία Κασσάνδρας έναντι πινακίου φακής σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Ενδεικτική του αντίκτυπου των κινητοποιήσεων, είναι φυσικά η δίχως προηγούμενο καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα, με περισσότερους από 350 διωκόμενους κατοίκους, όπως και το όργιο προπαγάνδας υπέρ της εταιρείας και κατά των αγώνων
Το κίνημα κατάφερε να ενοχλήσει το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο και να πλήξει καίρια την εικόνα του, το σημείο που το πονά περισσότερο για να κάνει αθόρυβα τη δουλειά του.

Το 3pointmagazine.gr παρακολουθεί το κίνημα στις Σκουριές 
από τις πρώτες μεγάλες στιγμές του.

Παρουσιάζουμε επιλεγμένα άρθρα σχετικά με τον αγώνα για «μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ» μέσα από τις διαδηλώσεις στο βουνό, συνεντεύξεις πολιτικών προσώπων, καλλιτεχνών και των ίδιων των ανθρώπων του κινήματος.

Όταν μάθαμε για τις Σκουριές


- Ρεπορτάζ από τις πρώτες μεγάλες κινητοποιήσεις, την καταστολή, τα σχέδια της εταιρείας, τη στάση της κυβέρνηση και του δημάρχου. 

Πάνω στο βουνό


- Οδοιπορικό στον πληγωμένο τόπο.
- Ο ακτιβισμός με δεκαήμερο κάμπινγκ στο βουνό ήταν μία από τις πολλές ευρηματικές δράσεις των κατοίκων.
-Η γιαγιά που αγαπήσαμε και ενέπνευσε τους Υπεραστικούς.

Η αστυνομίαΗ εταιρείαΟι καλλιτέχνες για τις Σκουριές


- Social Waste (αφιέρωσαν στον αγώνα τραγούδι τους)
- Παύλος Παυλίδης (περάσαμε μια μέρα στο στιχουργείο του στην Ιερισσό)

Αλληλεγγύη από όλους


- Η ιστορία του Βρετανού Ged Travers που στηρίζει τον αγώνα.

Τι λένε οι πολιτικοίΟι μεγάλες συναυλίες


- Σχόλιο της Αναστασίας Γιάμαλη για την προπαγάνδα των ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: