Τουρκική τρύπα στον ευρωπαϊκό έλεγχο
*Στην ολλανδική προεδρία και το συμβούλιο υπουργών παραπέμπεται το θέμα της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής
*Αλ. Τσίπρας: Δεν θα γίνουμε "μαύρο κουτί" για πρόσφυγες
"Ελάχιστη" είναι η μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, παρά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας στα τέλη Νοεμβρίου, αποφάνθηκαν στο κοινό ανακοινωθέν τους οι "28" στη σύνοδο κορυφής. Γι' αυτό ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ πολλά κράτη - μέλη επικαλούνται την έλλειψη συνεργασίας από πλευράς της Άγκυρας για να μην ξεκινήσουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.
"Ελάχιστη" είναι η μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, παρά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας στα τέλη Νοεμβρίου, αποφάνθηκαν στο κοινό ανακοινωθέν τους οι "28" στη σύνοδο κορυφής. Γι' αυτό ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ πολλά κράτη - μέλη επικαλούνται την έλλειψη συνεργασίας από πλευράς της Άγκυρας για να μην ξεκινήσουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.
Η πρόταση της Κομισιόν περί ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, παραπέμφθηκε για ενδελεχή συζήτηση στο συμβούλιο υπουργών από το νέο έτος, υπό την
ευθύνη της ολλανδικής προεδρίας, που καλείται να ασχοληθεί με την απαραίτητη χρηματοδότηση και τα logistics, αλλά και τα προγράμματα μετεγκατάστασης και να υποβάλει έκθεση προόδου μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου.
Κυβέρνηση: Η ανεύθυνη αντιπολίτευση
έθεσε σε κίνδυνο την διαπραγμάτευση
Με μια σκληρή ανακοίνωση η κυβέρνηση εξαπολύει επίθεση στην αντιπολίτευση για την ανεύθυνη στάση της, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στην συζήτηση του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα.
"Με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης" τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.
Όπως με έμφαση επισημαίνεται από την κυβέρνηση "το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε".
Το μεσημέρι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε η συζήτηση για το νομοσχέδιο να συνεχιστεί μετά τις γιορτές. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου είχε εισαχθεί προς συζήτηση το νομοσχέδιο.
Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ακόμη ότι το ν/σ κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κρύψει τίποτα από κανέναν.
Το νομοσχέδιο προωθήθηκε με την διαδικασία του επείγοντος επειδή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα.
Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν χτες ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τo ΓΛΚ χωρίζει τις διατάξεις σε διατάξεις κοστολογημένες, σε διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και σε διατάξεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους (π.χ. η διασύνδεση των Ληξιαρχείων της χώρας μεταξύ τους).
Σε κάθε περίπτωση, το κόστος του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά χαμηλό.
Περίπου 100 εκ. με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος.
Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων.
Η αντίδραση των τριών κομμάτων της Αντιπολίτευσης ήταν προσχηματική, προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις, συνεχίζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.
Οι θεσμοί το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο.
Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα.
Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται.
Αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις.
Έτσι η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους.
Πειραματόζωο και με τη βούλα του ΔΝΤ
Παρότι τα περισσότερα από όσα περιέχονται στην έκθεση του ΔΝΤ, με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου 2015, ήταν λίγο έως πολύ γνωστά από προηγούμενες διαρροές η δημοσιοποίηση της έκθεσης είναι αποκαλυπτική της υποκρισίας και του βρόμικου παιχνιδιού που παίχθηκε εις βάρος της πολιτικά αδύναμης Ελλάδας.
Επρόκειτο κυριολεκτικά για πείραμα πάνω σε ανθρώπους. Ένα πείραμα για την προστασία κυρίως των ευρωπαϊκών τραπεζών που ήταν εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα και έπρεπε να προστατευθούν.
Επιπλέον στην έκθεση ομολογείται πως παραβιάστηκε το καταστατικό του Ταμείου, αφού συμμετείχε στο πρόγραμμα "διάσωσης" χώρας της οποίας το χρέος δεν ήταν βιώσιμο!
Και όταν ήρθε το PSI, εκείνο το περιβόητο κατόρθωμα του σαμαροβενιζελισμού, αυτό που κρίνεται σήμερα από το ΔΝΤ ως ανεπαρκές, εκτόξευσε περισσότερο το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Η απορία όλων όσοι διαβάζουν αυτή την έκθεση προκύπτει από το γεγονός ότι, ενώ ομολογούνται τα λάθη σκοπιμότητας και η αναποτελεσματικότητα των μέτρων, δεν υπάρχει κανένας δισταγμός να συνεχίσουν το ίδιο τροπάριο αντί να διορθωθούν τα λάθη τώρα.
Και επιπλέον, ενώ το χρέος της χώρας παραμένει μη βιώσιμο, δεν έγινε καμία προσπάθεια να προσδιοριστεί η λύση ώστε το ελληνικό χρέος να γίνει επιτέλους βιώσιμο.
Αυτά είναι τα οικονομικά κομμάτια του πρώτου και δεύτερου Μνημονίου.
Κομμάτια στα οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά για υποχωρήσεις των θεσμών λόγω ενστάσεων ή αντιρρήσεων των δανειζομένων, δηλαδή των ελληνικών κυβερνήσεων.
Και πώς να υπάρχει αναφορά αφού δεν υπήρχε η παραμικρή ένσταση; Άλλωστε θα περάσει στην ιστορία η απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όταν ο τελευταίος, ύστερα από πίεση του ΔΝΤ, το οποίο του έδωσε την έγκριση και άδεια να το αναφέρει, ζήτησε από τον Γερμανό ομόλογό του να κουρευτεί μέρος του ελληνικού χρέους.
Η απάντηση ήταν: "Γιάννη, ξέχνα το"!
Και φυσικά η υπερήφανη και σωτήρια κυβέρνηση του Αντώνη και τον Βαγγέλη το ξέχασε.
Έτσι γράφτηκε η ιστορία των Μνημονίων της ντροπής, αφού στις διαπραγματεύσεις υπήρχε μία μόνον πλευρά!
Η πλευρά των δανειστών. Πάντως, έτσι και αλλιώς, η έκθεση του ΔΝΤ είναι πλέον ένα σοβαρό επίσημο ντοκουμέντο στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις που έτσι κι αλλιώς θα ακολουθήσουν ώστε το ελληνικό χρέος να γίνει τελικά βιώσιμο και όχι η θηλιά που θα πνίγει και θα ακυρώνει τις προσπάθειες μιας χώρας και ενός λαού να ζήσουν ελεύθερα με αξιοπρέπεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ