Καραμανλής υπέρ Μεϊμαράκη και Κεντροδεξιάς Κεντρικό ρόλο στα σενάρια της "επόμενης μέρας" διαδραματίζει και ο Αντ. Σαμαράς. *Ίδρυση νέου, αμιγώς δεξιού κόμματος, φέρονται να εισηγούνται στον Απ. Τζιτζικώστα οι κ. Βορίδης και Μπαλτάκος *"Σαρκοζικό δεξιό κόμμα" θέλει ο Άδ. Γεωργιάδης
Συνθήκες διάσπασης διαμορφώνονται στο εσωτερικό της Ν.Δ. λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέου αρχηγού, καθώς οι "τυφλές" μέχρι πρότινος αντιπαραθέσεις αποκτούν διχαστικά πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Πηγές προσκείμενες στον Κ. Καραμανλή διαμήνυσαν μεν ότι δεν υπάρχει "ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας" μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του Αλ. Τσίπρα, όπως ισχυρίζονταν
υποψήφιοι αντίπαλοι του Ευ. Μεϊμαράκη, διευκρίνιζαν δε ότι υπάρχει ανάγκη "συνεννόησης" των πολιτικών δυνάμεων τουλάχιστον στα εθνικά θέματα.
Άτεγκτη στάση έναντι της κυβέρνησης με σκληρή - δομική αντιπολίτευση και "δεξιά" χαρακτηριστικά στη συντηρητική παράταξη φέρεται να προκρίνουν Απ. Τζιτζικώστας και Άδ. Γεωργιάδης. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι άτυποι σύμβουλοι του Απ. Τζιτζικώστα, Βορίδης και Μπαλτάκος, εισηγούνται αποχώρηση από τη Ν.Δ. και ίδρυση νέου δεξιού κόμματος. "Σαρκοζική" θα ήθελε τη Ν.Δ. και ο Άδ. Γεωργιάδης, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των δύο τάσεων.
Μια παράταξη σε κρίσιμη καμπή
Υπό κανονικές συνθήκες η αυριανή διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν μια νέα ευκταία καλή αρχή. Πλην όμως η διαδικασία αυτή, ναρκοθετημένη από το φιάσκο της ματαίωσης αλλά και από την ελεύθερη πάλη των τεσσάρων διεκδικητών, πιο πολύ τρομάζει παρά ανακουφίζει ότι θα έχουμε τέλος καλό και άρα όλα καλά.
Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά;
Διότι, όπως στις βουλευτικές εκλογές, οι ψηφοφορίες που απευθύνονται μαζικά σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον λόγο που απευθύνεται σε ένα σώμα συνέδρων. Εκεί, στις μαζικές ψηφοφορίες, χωράνε -αν δεν απαιτούνται- και οι πισώπλατες μαχαιριές και ο λαϊκισμός και οι παρεμβάσεις των βαρόνων των ΜΜΕ.
Οι πολώσεις που φτάνουν ώς τα όρια του μίσους είναι αναπόφευκτες σε τέτοιου χαρακτήρα αναμετρήσεις.
Αυτές όμως οι εκλογές έχουν ένα ακόμα στοιχείο: τη σύγκρουση κληρονόμων.
Κανείς δεν μπορεί να κρύψει τη σύγκρουση καραμανλικών και σαμαρικών με τις παραφυάδες που έφερε στο μαντρί.
Ένα μαντρί που βρέθηκε χωρίς μάντρα κι όποιος ήθελε έμπαινε και όποιος ήθελε έβγαινε.
Το είπε καθαρά ως εκπρόσωπος της πρώτης πολιτικής οικογένειας και όλοι κατάλαβαν πως το πολιτικό πανηγύρι του Αντώνη δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ναι, αλλά αν βγει ο Τζιτζικώστας που έκανε κομπρεμί με τον Βορίδη;
Δεν είναι δουλειά μας να απαντήσουμε, όταν όλα είναι ευκόλως εννοούμενα.
Η ενοποιητική κόλλα της εξουσίας δεν είναι πλέον τόσο ισχυρή, καθώς η πιθανότητα να βρεθεί ένας νέος Βενιζέλος στο ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν μηδενική, μιας και για αυτοδυναμία δεν μπορεί να γίνει σοβαρός λόγος.
Στη Ν.Δ. έκαναν το λάθος να αναζητούν τον αντι-Τσίπρα παραβλέποντας τις σοβαρότατες ιδεολογικές και πολιτικές αδυναμίες της παράταξης, αντί να αναζητούν τη νέα πολιτική ταυτότητα του κόμματος, που έχασε τις επαφές της με τα λαϊκά στρώματα και τους νέους.
Με λίγα λόγια ήταν αναγκαίο να προηγηθεί ένα συνέδριο αυτοκριτικής κάθαρσης και επανίδρυσης.
Ένα συνέδριο το οποίο θα έπρεπε να εκλέξει και τον νέο ηγέτη στη λογική εκείνου που μπορεί να εκφράσει καλύτερα τις αποφάσεις του συνεδρίου.
Έβαλαν δηλαδή το κάρο μπροστά από τα άλογα, όπως επεσήμαναν πολλοί.
Επειδή η Ν.Δ. άντεξε σε σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ, που ουσιαστικά διαλύθηκε, αποτελεί σημαντικό πυλώνα του κοινοβουλευτικού συστήματος.
Ενός συστήματος που χρειάζεται πολλές και καλά δουλεμένες και τεκμηριωμένες απόψεις σε όλα τα ζητήματα, για να διορθώνει και να ασκεί αποτελεσματική κριτική στην κυβέρνηση.
Το "όχι σε όλα" δεν ήταν ποτέ χαρακτηριστικό αυτής της παράταξης, ειδικά σε τόσο δύσκολες, εθνικής σημασίας, διαβουλεύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ