Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

STOP στα μεταλλαγμένα. Πρόστιμο 500.000 € σε καλλιεργητές ή εισαγωγείς

Σκληρό νομοθετικό φράγμα ως προς την είσοδο των μεταλλαγμένων τροφίμων στη χώρα μας βάζει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που βρίσκεται ήδη στη διαβούλευση. Προβλέπει πρόστιμο έως και 500.000 ευρώ προβλέπει για όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο καλλιεργεί ή εισάγει μεταλλαγμένους σπόρους στην Ελλάδα. Πρόκειται ουσιαστικά για τη θωράκιση της χώρας αφού οι πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν πως όποια χώρα δε νομοθετήσει για την απαγόρευση, ουσιαστικά πριμοδοτεί τη χρήση.




Στο νέο νομοσχέδιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), όπως λέγεται, αναφέρεται πως ανεξάρτητα από ενδεχόμενη αστική ή ποινική ευθύνη, στους παραβάτες θα επιβάλλεται κατ' αποκοπή πρόστιμο 100.000 ευρώ το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε στρέμμα καλλιέργειας έως του ύψους των 500.000 ευρώ. 
Εφόσον η παράβαση αφορά σε καλλιέργεια «μεταλλαγμένων», θα επιβάλλεται η άμεση καταστροφή της καλλιέργειας από τον καλλιεργητή.

Τα πρόστιμα που θα εισπράττονται θα αποδίδονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής όπου πραγματοποιήθηκε η παράβαση
Επίσης με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα λαμβάνονται μέτρα για την πιστοποίηση και εμπορία των σπόρων σποράς των μη γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτών ως προς την παρουσία προσμείξεων με «μεταλλαγμένους» σπόρους.

Τι ορίζει το νομοσχέδιο σύμφωνα με το υπουργείο

Η έκδοση της εν λόγω οδηγίας που τυπικά ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2015 αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ελλάδας και όλων των κρατών-μελών της ΕΕ που αντιτίθενται στην καλλιέργεια των ΓΤΟ και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί Ελληνικής Προεδρίας.
Με το παρόν νομοσχέδιο εξασφαλίζεται η δυνατότητα της χώρας να απαγορεύει μονομερώς την καλλιέργεια όλων των ΓΤΟ που λαμβάνουν σχετική άδεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή είναι υπό αδειοδότηση, με τη αυτόματη ενεργοποίηση των προβλεπομένων από την Οδηγία 2015/412 διαδικασιών. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, εξασφαλίζεται η πλήρης συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

Το νομοσχέδιο περιέχει τις διατάξεις της οδηγίας 2015/412/ΕΕ αλλά δεν περιορίζεται σε αυτές. 
Η πρακτική εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων συνύπαρξης για την αποφυγή ακούσιας επιμόλυνσης των συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών με γενετικά τροποποιημένο φυτικό υλικό είναι αδύνατη στην Ελλάδα με δεδομένο το μικρό μέσο μέγεθος του αγροτικού κλήρου και τη γεωμορφολογία της χώρας.

Η προστασία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των γεωργικών καλλιεργειών της χώρας, της μελισσοκομίας, των τοπικών γεωργικών δομών και των ακολουθούμενων παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών που παρέχουν καλύτερη δυνατότητα συνδυασμού της παραγωγής με τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος, αποτελεί πρωτεύουσας σημασίας εθνική πολιτική για τη χώρα, αλλά επίσης συνάδει και με την περιβαλλοντική και αγροτική πολιτική της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τα γεωμορφολογικά (ορεινός και νησιωτικός χαρακτήρας), περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της χώρας καθώς και τις βασικές κατευθύνσεις της γεωργικής πολιτικής και τα χαρακτηριστικά της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την στάση της κοινής γνώμης και των γεωργών/παραγωγών έναντι της καλλιέργειας ΓΤΟ, θεσμοθετείται η υποχρεωτική «αυτόματη» εφαρμογή της διαδικασίας εξαίρεσης της χώρας από την καλλιέργεια των ΓΤΟ.

Δείτε (εδώ) ολόκληρο το νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ