Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Οι 10 μέρες της Ελλάδας / Πολλά, σε λίγες ημέρες

*Διεθνής εκστρατεία για αξιολόγηση και χρέος
*Παυλόπουλος, Τσίπρας, υπουργοί στην Ευρώπη
*Στο Νταβός η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη διευθύντρια του ΔΝΤ
Πολλά, σε λίγες ημέρες
Με το σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης κατατεθειμένο προς διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους δανειστές, εύλογο είναι η δημόσια συζήτηση να μονοπωλείται από το ύψος των συντάξεων,




το μέλλον των ταμείων και εν γένει τα ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς είναι θέμα που αφορά σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού, συνταξιούχους και εργαζόμενους
Χρήσιμο είναι, ωστόσο, η όλη συζήτηση να διεξάγεται υπό γενικότερο πρίσμα, με επίγνωση από πού ξεκινήσαμε, πού έχουμε φτάσει και ποια είναι η ρίζα του κακού.

Το ελληνικό ζήτημα ή δράμα, λοιπόν, κατά κοινή πλέον πεποίθηση, άρχισε το 2010 ως κρίση δημόσιων ελλειμμάτων που σύντομα μετατράπηκε βοηθούντος του Μνημονίου σε κρίση χρέους. 
Γνωρίζουμε δε ότι αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. 
Το ορθόν είναι ότι όπως από το 2010 υποστήριξαν ορισμένοι, και τότε το χρέος και όχι τα ελλείμματα ήταν το πραγματικό πρόβλημα που θα 'πρεπε να αντιμετωπιστεί.
Το αναγνώρισε προσφάτως το ΔΝΤ στην έκθεση "αυτοκριτικής" για τα πεπραγμένα του στην Ελλάδα, το είχε αναγνωρίσει νωρίτερα και ο Όλι Ρεν, όταν μας είπε ότι αντί το 2010 να σώσουν την Ελλάδα ρυθμίζοντας το χρέος προτίμησαν να δώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες παρέχοντας στην Ελλάδα το Μνημόνιο. 
Όπως και να 'χει για το 2010, γνωρίζουμε ότι τώρα το ελληνικό πρόβλημα έχει όνομα: χρέος. Και η ώρα της αντιμετώπισής του πλησιάζει.

Η "ώρα του χρέους" και του ελληνικού προβλήματος, όπως παραδέχθηκε ακόμη και ο Ντάισελμπλουμ στην τελευταία δήλωση "τρεναρίσματος" των διαπραγματεύσεων, είναι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία έχει ως βασική προϋπόθεση την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. 
Ενδεχομένως αυτή η ώρα να μην διαρκέσει 60 λεπτά ή μέρες, αλλά μπορούμε με κάποιο ρεαλισμό να υποθέσουμε ότι θα τελειώσει εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, ώστε από το δεύτερο εξάμηνο η Ελλάδα να μπορεί μόνη να σχεδιάζει και να ατενίζει το μέλλον της. 
Σε συνεργασία και συνεννόηση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες - εταίρους της, αλλά όχι υπό την αυστηρή κηδεμονία της εξαετίας.

Πολλά για την εξέλιξη των πραγμάτων θα κριθούν τις επόμενες 10-12 ημέρες, από τις διεθνείς επαφές που θα έχουν οι αρμόδιοι υπουργοί, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Όλοι αυτοί γνωρίζουν ότι σε αυτές τις επαφές δεν κρίνεται μόνο το ασφαλιστικό, που πρέπει να κλείσει επιτυχώς και σύντομα. 
Κρίνεται το ελληνικό ζήτημα: 
Η έξοδος της Ελλάδας από το τούνελ των Μνημονίων και της εποπτείας
Το ίδιο φαίνεται να έχουν αντιληφθεί και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και των μικρομεσαίων. 
Από το μέτωπο που διαμορφώνεται φαίνεται να απουσιάζουν μόνο οι εκπρόσωποι χρεοκοπημένων πολιτικών και πρακτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: