Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Πρόταση διάσωσης συντάξεων και βιωσιμότητας του ασφαλιστικού

Παραδόθηκε το νέο ασφαλιστικό στα κόμματα της αντιπολίτευσης 
Ξεκινά διεθνής κύκλος επαφών
1. Καμία περικοπή στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις
2. Ενιαίος φορέας κύριας κοινωνικής ασφάλισης για όλους, με τρεις υποκλάδους (κύρια σύνταξη, εφάπαξ, λοιπές παροχές)
3. Εγγυημένη εθνική σύνταξη 384 ευρώ για όλους στα 67
4. Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων 360 ευρώ
5. Επαναπροσδιορισμός συντάξεων για τους νέους δικαιούχους -από 1.1.2016- με μεροληψία υπέρ των χαμηλόμισθων
6. Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης υπολογίζεται στον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών όλου του εργασιακού βίου. Κίνητρα για παράταση του εργασιακού βίου. Ποσοστά αναπλήρωσης που ξεκινούν από το 0,8 την πρώτη 15ετία και





κυμαίνονται από 1,55 έως 2 μετά το 30ό έτος εργασίας
7. Ενιαίο ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (από 1.1.2019) στο 20% των αποδοχών ή του φορολογητέου εισοδήματος.

Για ένα Νόμπελ "ανθρωπιάς"

Η σημερινή επίσκεψη της πολυβραβευμένης Βρετανίδας ηθοποιού Βανέσα Ρεντγκρέιβ στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα και η πρόσφατη παρουσία της Σούζαν Σάραντον και του παγκοσμίου φήμης Κινέζου ακτιβιστή και εικαστικού της σύγχρονης τέχνης Άι Γουέι Γουέι στην «πρώτη γραμμή» της Λέσβου στρέφουν εκ των πραγμάτων τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης στην Ελλάδα.
Καλλιτέχνες και προσωπικότητες διεθνούς κύρους βρέθηκαν και βρίσκονται στο πλευρό όχι μόνο των προσφύγων, αλλά και των χιλιάδων εθελοντών που μήνες τώρα προσφέρουν από το περίσσευμα των δυνάμεών τους στον τεράστιο αγώνα της Πολιτείας για την αξιοπρεπή υποδοχή και φιλοξενία των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που συρρέουν τους τελευταίους μήνες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 
Ένας άνισος αγώνας ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε μια χώρα βαριά λαβωμένη από την οικονομική κρίση, που συχνά πυκνά βρίσκεται στο στόχαστρο ακραίων συντηρητικών και ξενοφοβικών κύκλων της Ευρώπης.

Είναι ιδιαίτερης σημασίας οι επισκέψεις προσωπικοτήτων όπως αυτή της ηθοποιού και ακτιβίστριας Βανέσα Ρεντγκρέιβ στη βασική ευρωπαϊκή πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών, μιας και, πέρα από την πολιτική διάσταση της αντιμετώπισης του προβλήματος, δίνεται ευκαιρία να προβληθούν παγκοσμίως και οι προσπάθειες των ανώνυμων και ακούραστων αυτών ανθρώπων που αγωνίζονται αγόγγυστα τόσο για τη διάσωση χιλιάδων προσφύγων στα νερά του Αιγαίου όσο και με την οργάνωση δομών αλληλεγγύης.

Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες ημέρες πολίτες από όλο τον κόσμο μαζεύουν υπογραφές ώστε να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους Έλληνες νησιώτες που άνοιξαν τις αγκαλιές και τα σπίτια τους για να βοηθήσουν τους χιλιάδες πρόσφυγες
«Δώστε την ψήφο σας για να λάβουν οι Ελληνες νησιώτες το Νόμπελ Ειρήνης για τη βοήθειά τους στους πρόσφυγες» αναφέρει ο τίτλος της καμπάνιας, που μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει περίπου 4.000 υπογραφές. 
Όπως υποστηρίζει μάλιστα ο εμπνευστής της ηλεκτρονικής αυτής προσπάθειας, «οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών δίνουν με το παράδειγμά τους νόημα σε λέξεις όπως 'φιλότιμο', 'φιλοξενία', 'αγάπη' και 'σεβασμό' σε ανθρώπους άγνωστους σε αυτούς, την ώρα που οι ίδιοι βιώνουν μία οικονομική κρίση, έχοντας τα ελάχιστα, που όμως τα προσφέρουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ