Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Η ΑΥΓΗ. ...πλαστικό χρήμα /// "Ευρώπη; Είμαστε. Ένωση θα γίνουμε;"

Σήμερα στην έντυπη ΑΥΓΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΚΟΥΡΙΕΣ
Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
"Καμιά ανοχή σε παράνομες πρακτικές"
Eldorado Gold: Από τις παραβάσεις στους εκβιασμούς
Η διεθνής εμπειρία με την τοξική λάσπη
17,5 φορές πάνω χρεώνουν οι τράπεζες το πλαστικό χρήμα
Το όριο χρέωσης που προβλέπεται από τις 9 Δεκεμβρίου στην Ε.Ε. είναι 0,2% στις χρεωστικές και 0,3% στις πιστωτικές κάρτες. Στην Ελλάδα σήμερα οι χρεώσεις φτάνουν έως και 3,5%
"Ακορντεόν" το τίμημα για την εγκατάσταση και τη συντήρηση των μηχανημάτων POS, δυσβάστακτο το κόστος των προμηθειών για τους επαγγελματίες
"Ευρώπη; Είμαστε. Ένωση θα γίνουμε;"





Στην αυγή της οικονομικής κρίσης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προτείνει ως κύρια λύση την ιδέα της δημιουργίας του ΕΝΤ, δηλαδή του ευρωπαϊκού ΔΝΤ
Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα μας αποκαλύψουν τι ήταν αυτό που έκανε τη Γερμανία να περάσει στην αντίπερα όχθη και να ζητάει πεισματικά την εμπλοκή του ΔΝΤ στις υποθέσεις της Ευρώπης, ναρκοθετώντας ουσιαστικά τον ίδιο τον πυρήνα, την κεντρική ιδέα της νομισματικής ένωσης.

Το 1991 στο Μάαστριχτ οι ευρωπαϊκές χώρες, με κύριο κορμό τον γαλλογερμανικό άξονα, πήραν την απόφαση να παντρευτούν (χωρίς μάλιστα να υπάρχει διαδικασία διαζυγίου) οικονομικά κάτω από ένα κοινό νόμισμα, για να χτίσουν μια ενιαία Ευρώπη.
Όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά, και πολιτισμικά
Γιατί οι πολίτες των διαφορετικών χωρών θα μετακινούνταν ελεύθερα, θα συναλλάσσονταν με το ίδιο νόμισμα και θα μοιράζονταν κοινές δημοκρατικές αξίες στη βάση της αλληλεγγύης.

Το πρώτο βήμα έγινε το 1999 με την καθιέρωση του ευρώ
Όμως η οικονομική κρίση έγινε η αφορμή για να αναδειχθούν όλες τις αδυναμίες και τα τα λάθη του φιλόδοξου εγχειρήματος.
Χώρες 15 διαφορετικών οικονομικών ταχυτήτων μπήκαν στον ίδιο κουβά, χωρίς καμία ουσιαστική πολιτική αναδιανομής του κοινού κουμπαρά ή έστω κάποιου κοινού μηχανισμού αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα προέκυπταν.
Χώρες που δεν εξέπεμπαν στο ίδιο επίπεδο δημοκρατικής ωριμότητας, διότι προέρχονταν από το πρώην ανατολικό μπλοκ, έπρεπε να συναποφασίζουν με νέες αρχές και νέους στόχους στους οποίους δεν είχαν τριβεί για πολλά χρόνια. 
Όμως η Γερμανία τις επέβαλλε στην Ευρώπη, διότι την εξυπηρετούσαν οικονομικά και γεωστρατηγικά.

Τώρα που στο προσφυγικό οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν αλληλεγγύη, αυτή απλά δεν υπάρχει
Γιατί τα τα οικονομικά προβλήματα έστρεψαν ακόμη και παραδοσιακές ευρωπαϊκές χώρες σε ακραίες θέσεις.
Τώρα που η συζήτηση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους φτάνει σε κομβικό σημείο και χρειάζεται μια οριστική ευρωπαϊκή απάντηση, η Γερμανία ρίχνει την μπάλα στις εξέδρες της Αμερικής.
Και οι ΗΠΑ, ένωση πολιτειών είναι και κοινό νόμισμα έχουν. 
Τα οικονομικά τους όμως προβλήματα τα λύνουν μόνοι τους.
Από το ζήτημα της Πολωνίας έως τον πόλεμο του Ρέντζι με τον Γιούνκερ και από τα τιμαλφή των των προσφύγων που θα... αφαιρεί η Δανία έως το ελληνικό χρέος, το κυρίαρχο ερώτημα στην Ευρώπη σήμερα είναι ένα: 
"Ευρώπη; Είμαστε. Ένωση θα γίνουμε;".

Δεν υπάρχουν σχόλια: