Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Αλήθειες και ψέματα για τις συντάξεις /// Κυνικές ευαισθησίες

Μαξίμου: Με το ασφαλιστικό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ 
οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν μόνο περικοπές
Την αποκωδικοποίηση του νέου ασφαλιστικού συστήματος που έχει θέσει η κυβέρνηση προς δημόσια διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους δανειστές επιχειρεί η "Αυγή" σε μια προσπάθεια διάλυσης της σύγχυσης και καπηλείας της αγωνίας των ασφαλισμένων, που γίνεται κυρίως για αντιπολιτευτικούς λόγους και μικροπολιτικά οφέληΣυγκριτικά παραδείγματα της "Α" για τις παλαιές και τις νέες συντάξεις. Απαντήσεις του αρμόδιου υπουργού Γ. Κατρούγκαλου σε όλα τα επίδικα και κρίσιμα σημεία. *Τι ισχύει για κύριες και επικουρικές συντάξεις, υφιστάμενες και νέες. Ποιοι δικαιούνται εθνική σύνταξη, ποιοι επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, τι γίνεται με την περιουσία των ταμείων *Συγκριτικά στοιχεία και παραδείγματα για τις συντάξεις που





προέβλεπαν οι νόμοι Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.*Η στάση της Κομισιόν έναντι της κυβερνητικής πρότασης και οι προτροπές προς την αντιπολίτευση

Μαξίμου: Με το ασφαλιστικό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ 
οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν μόνο περικοπές

Σε διευκρινίσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος προχωράνε από την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι δε θα γίνει καμία μείωση στις συντάξεις, αλλά αντιθέτως, με τη σύνδεση της εθνικής σύνταξης με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για πρώτη φορά υπάρχει ορατή προοπτική αύξησης των συντάξεων μετά το 2018.
Όπως σημειώνουν κύκλοι της κυβέρνησης, αμέσως μόλις το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είδε το φως της δημοσιότητας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «έσπευσαν, παραπειστικά και εντελώς προσχηματικά, να ισχυριστούν ότι δήθεν η εφαρμογή του ν. 3863/2010 προστάτευε τους συνταξιούχους περισσότερο από ότι η σημερινή νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης. 
Καταρχάς τους υπενθυμίζουμε ότι τα όσα προέβλεπε ο ν. 3863/2010 ουδέποτε εφαρμόστηκαν, καθώς τα ίδια αυτά κόμματα, όσο ήταν Κυβέρνηση, προέβησαν σε 12 διαδοχικές μειώσεις των χορηγούμενων συντάξεων. 
Δεύτερον, ο ν. 3863/2010 όταν συντάχθηκε έλαβε υπόψη τα οικονομικά δεδομένα που ίσχυαν στη χώρα το έτος αυτό, τα οποία ουσιωδώς διαφέρουν από το οικονομικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε για πρώτη φορά την διακυβέρνηση της χώρας. 
Χαρακτηριστικά το ΑΕΠ του 2010 –οπότε και ψηφίστηκε ο ν. 3863/2010 από το ΠΑΣΟΚ– ανερχόταν σε 227 δισ. ευρώ, ενώ το ΑΕΠ του 2014 σε 178 δισ. ευρώ».

Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι η βασική σύνταξη, επομένως, που προέβλεπε ο νόμος αυτός, σήμερα δεν θα ανερχόταν στο ποσό των 360 ευρώ -όπως «παραπειστικά ισχυρίζονται τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. 
Διότι πρώτον το ποσό αυτό, όπως ρητά προκύπτει από το κείμενο του νόμου, αφορούσε μόνο το 2010, και όχι τις συντάξεις του 2015 ή των επόμενων ετών. 
Δεύτερον στο νόμο του 2010 προβλεπόταν ότι το ποσό αυτό θα αναπροσαρμοζόταν ακόμα και αρνητικά, στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους με την πρόσθετη πρόβλεψη ότι δεν θα υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. 
Επομένως εάν εφαρμοζόταν ο ν. 3863/2010 σήμερα, το ποσό της Βασικής σύνταξης για το έτος 2014 θα ανερχόταν πλέον στο ποσό των 343 ευρώ και όχι στο ποσό των 384 ευρώ, όπως είναι η πρόταση της κυβέρνησης».

Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ακόμη, ότι ο ν. 3863/2010 ρητά προέβλεπε ότι το συνολικό ύψος των δαπανών για τις συντάξεις, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009. 
«Και αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η εφαρμογή του νόμου αυτού σήμερα θα απαιτούσε νέα οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων. Επισημαίνουμε, λοιπόν, στους όψιμους προστάτες των συμφερόντων των συνταξιούχων ότι η εφαρμογή του νόμου που συνέταξαν το 2010, σήμερα όχι μόνο θα οδηγούσε σε οριζόντιες μειώσεις των συντάξεων, αλλά δεν θα διασφάλιζε ούτε στο ελάχιστο τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Αντιθέτως, θα διατηρούσε τον πολυκερματισμό τους συστήματος, την άνιση μεταχείριση των ασφαλισμένων και τον άκριτο διαχωρισμό τους ανάλογα με το τυχαίο γεγονός του χρόνου υπαγωγής τους στην ασφάλιση. Θα διατηρούσε τις ευνοϊκές για λίγους ρυθμίσεις του παρελθόντος, εις βάρος του συνόλου του ασφαλιζόμενου πληθυσμού και των συνταξιούχων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ως προς τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μείωση συντάξεων κατά 20% - 30%, από το Μαξίμου αναφέρουν ότι αυτά τα μεγέθη δεν προκύπτουν από πουθενά
«Όσοι τα υποστηρίζουν οφείλουν τουλάχιστον να εξηγήσουν πού «ανακάλυψαν» αυτά τα νούμερα. Για τους σημερινούς συνταξιούχους, μέσω του «εργαλείου» της προσωπικής διαφοράς, δεν θα προκύψει καμία μείωση στις συντάξεις τους. Η πρόταση της κυβέρνησης κάνει σαφές ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτηθούν είναι τέτοια ώστε να προστατεύουν πλήρως τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν ακόμα και αυξήσεις. Με τη σύνδεση, εξάλλου, της εθνικής σύνταξης με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για πρώτη φορά, μετά από την πενταετία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, υπάρχει ορατή προοπτική αύξησης των συντάξεων μετά το 2018».

Στο σύνηθες ερώτημα αν «πληρώνουν οι νέοι τους παλιούς», οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε συνταξιοδοτική δαπάνη με ποσοστό 17,5% του ΑΕΠ. 
Την ίδια στιγμή στην ΕΕ-28 το ποσοστό αυτό βρίσκεται περίπου στο 11,5%. 
«Είναι φανερό ότι αυτή η κατάσταση, αν αφεθεί ως έχει, θα οδηγήσει σε συνολική κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Με την μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση όχι μόνο εξασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος αλλά δίνεται και προοπτική αύξησης των συντάξεων μετά το 2018». 
Ακόμα, τονίζουν, ότι δεν πληρώνουν οι νέοι τους παλιούς αλλά όλη χώρα πληρώνει την «εγκληματική διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ:
- Την κακοδιαχείριση των αποθεματικών,
- Το εγκληματικό PSI+ που στοίχισε 13 δισ. ευρώ στα αποθεματικά των ταμείων,
- Τις πελατειακές σχέσεις,
- Την εκτόξευση της ανεργίας καθώς και
- Την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που οργίασε στα χρόνια της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου που στήριζαν με φανατισμό ο κ. Πλακιωτάκης και η κ. Γεννηματά».

Παράλληλα από την κυβέρνηση κάνουν εκτενή αναφορά στα έργα και τις ημέρες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ
Όπως σημειώνουν, η μέση σύνταξη το 2010 ήταν 1.480 ευρώ. 
Τον Ιανουάριο του 2015 όταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ευτυχώς παρέδωσαν την εξουσία, η μέση σύνταξη είχε φτάσει τα 863 ευρώ. 
Η μεσοσταθμική μείωση έφτασε, δηλαδή, το 41%! «Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε καν τι θα γινόταν αν συνέχιζαν να είναι στην κυβέρνηση», αναφέρουν με νόημα και παραθέτουν μερικά παραδείγματα για το πόσο έπεσαν οι συντάξεις από το 2010 στο 2013:
- Από 2.300 ευρώ σε 1.648 ευρώ [-28%],
- Από 2.000 ευρώ σε 1.425 ευρώ [-28%],
- Από 1.500 ευρώ σε 1.288 ευρώ [-14%] και
- Από 1.200 ευρώ σε 1.000 ευρώ [-16%].

Επίσης, ο ίδιοι κύκλοι της κυβέρνησης, αναφέρονται στα όσα διαρρέονται από την αντιπολίτευση και από «έγκριτους, δήθεν, αναλυτές» ότι μετά το μνημόνιο σταματάει η προσωπική διαφορά
«Με βάση τις προβολές για την αύξηση του ΑΕΠ μετά το 2018, οι νέες συντάξεις θα εξισωθούν με τις παλιές και άρα θα εκλείψει ο λόγος ύπαρξης της προσωπικής διαφοράς. Ωστόσο αν, παρ' ελπίδα, δεν συμβεί αυτό, προβλέπεται ότι η προσωπική διαφορά θα διατηρηθεί και μετά το 2018. Οι συντάξεις, πάντως, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, από το 2018 και μετά, με δεδομένη την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, θα ξεκινήσουν και πάλι να αυξάνονται. Καμία τέτοια προοπτική δεν υπήρχε με βάση το παλιό ασφαλιστικό σύστημα που έφτιαξαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το μόνο το οποίο θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι θα ήταν οι περαιτέρω περικοπές», υπογραμμίζουν.

Τέλος, από το Μέγαρο Μαξίμου παραθέτουν παραδείγματα με βάση την πρόταση της κυβέρνησης και του ν. 3863/2010 όπου προκύπτουν οι σημαντικές διαφορές στις συντάξιμες αποδοχές σε τρεις διαφορετικές μισθολογικές κλίμακες.


Κυνικές ευαισθησίες

Η υπόθεση με τις λίστες είναι παλιά. Και αμαρτωλή. Πρωτίστως ως ουσία. 
Τι περιέχουν οι λίστες που μπήκαν στη ζωή τη δική μας και των άλλων Ευρωπαίων συνοδευόμενες από τα ονόματα είτε αυτών που τις έδωσαν (Λαγκάρντ, Μπόργιανς) είτε αυτών που τις πούλησαν (Φαλτσιανί) είτε των χωρών όπου καταρτίστηκαν (Λιχτενστάιν); 
Περιέχουν αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, ένα μέρος των οποίων γέμισε με "μαύρο" χρήμα. 
Είτε με την έννοια της παράκαμψης της εφορίας είτε με την έννοια του προϊόντος παράνομων πράξεων. 
Κρύβουν δηλαδή εγκλήματα, είτε του κοινού ποινικού δικαίου είτε εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η απόκτηση μιας τέτοιας λίστας είναι καλή για όλους, εκτός από τους εμπλεκόμενους παραβάτες. 
Για το εκάστοτε κράτος, τους φορολογουμένους του και για το περί δικαίου αίσθημα.

Για τη μειοψηφία, όπως αποδείχθηκε, της Ένωσης Εισαγγελέων δεν είναι και τόσο προφανές. 
Οι εν λόγω δικαστικοί λειτουργοί έσπευσαν να αμφισβητήσουν το δικαίωμα των διωκτικών αρχών να ψάξουν πίσω από αυτούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς επειδή, λένε, η λίστα είναι και η ίδια προϊόν εγκλήματος. 
Κάποιος, εν προκειμένω ο Φαλτσιανί, έκλεψε από την τράπεζα απόρρητες πληροφορίες -και αμείφθηκε γι' αυτή την κλοπή.
Η τοποθέτηση αυτή των εισαγγελέων δεν είναι πρωτότυπη, αλλά είναι με τον τρόπο της μοναδική. 
Και στη Γερμανία, για παράδειγμα, όπου αυτή η συζήτηση για τη "νομιμότητα" των λιστών ξεκίνησε δέκα χρόνια νωρίτερα, υπήρξαν ανάλογες νομικές ενστάσεις. 
Πλην όμως, στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγαν άμεσα θιγόμενοι φοροφυγάδες, που προσπάθησαν να γλιτώσουν την τιμωρία για τα δικά τους εγκλήματα κατηγορώντας το γερμανικό κράτος ως κλεπταποδόχο. 
Τελικά το Δικαστήριο της Καρλσρούης αποφάνθηκε το 2010 ότι το κράτος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις λίστες ως βάση για τις έρευνες των ανακριτών. 
Αντιθέτως η μειοψηφία της Ένωσης Εισαγγελέων στην Αθήνα έσπευσε με το "καλημέρα σας" να αποδομήσει την τροπολογία Παπαγγελόπουλου, με την οποία επιτρέπεται η χρήση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις λίστες.

Είναι, λοιπόν, εύλογο το ερώτημα: "Προς τι τόση ευαισθησία;". 
Ειδικά εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι στην Ελλάδα οι λίστες προσφέρθηκαν από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και τον νυν υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, άρα το ελληνικό κράτος δεν εγκαλείται ως κλεπταποδόχος. 
Ποιους θιγόμενους προσπαθούν να προστατεύσουν με τόσο πάθος οι εισαγγελείς ώστε να δρουν πίσω από την πλάτη της Ένωσής τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: