Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Πρόσβαση στην Υγεία για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους /// Brexit & Grexit

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις ασφαλιστική κάλυψη για τους πολίτες που η κρίση και η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων άφησαν χωρίς νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αύξηση χρηματοδότησης των νοσοκομείων κατά 300 εκατ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ κατά 700 εκατ. Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται η πλήρης δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων, ρυθμίζονται θέματα για τη στελέχωση των ΜΕΘ και των απομακρυσμένων και παραμεθόριων αγροτικών ιατρείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων...
Συνέντευξη Παύλου Πολάκη: «Μπορούμε να χαράξουμε έναν διαφορετικό δρόμο, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης». Όπως προαναγγέλλει ο υφ. Υγείας στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, το επόμενο βήμα της



κυβέρνησης είναι η αναδιοργάνωση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.

Brexit, όπως Grexit. Α πα πα πα

Όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε τη φαεινή ιδέα να υποσχεθεί ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να κλείσει τα στόματα των ευρωσκεπτικιστών εντός του συντηρητικού κόμματός του, μάλλον δεν είχε υπολογίσει καλά το ρίσκο που έπαιρνε - και για τη χώρα του και για την Ε.Ε.
Για να αυξήσει τις πιθανότητες ενός "Ναι" -ο Κάμερον ποτέ δεν ήθελε την έξοδο, πολιτική ρελάνς πίστευε ότι κάνει- άρχισε το μεγάλο παζάρι με τις Βρυξέλλες και τις ηγεσίες των εταίρων ζητώντας ουσιαστικά μια σχέση ακόμη περισσότερο α λα καρτ από αυτή που έχει ήδη η Βρετανία με την Ε.Ε.

Πρακτικά θέλει το Λονδίνο να συμμετέχει μόνο στις ευρωπαϊκές πολιτικές που του αρέσουν -ήδη το κάνει σε ένα βαθμό μένοντας εκτός ευρώ και Σένγκεν- αλλά και να έχει λόγο σ' αυτές που δεν του αρέσουν. Ζητάει δηλαδή να μην έχει η Βρετανία μειονεκτήματα από τη μη συμμετοχή της σε μια πιο στενή Ευρωζώνη, άρα να συναποφασίζει για τη μεταρρύθμισή της. Να επωφελούνται οι τράπεζές της από την ενιαία αγορά, αλλά να μην υπόκεινται στον έλεγχο της ΕΚΤ.
Ζητάει ακόμη όχι απλώς να εξαιρεθεί η Βρετανία από κάθε επόμενο βήμα της πολιτικής ενοποίησης της Ε.Ε., αλλά και να μπει μια ρήτρα ώστε να μπορεί το 55% των εθνικών κοινοβουλίων -μεταξύ των οποίων και το βρετανικό- να φρενάρει κάθε τέτοιο βήμα.

Την ίδια ώρα ο Κάμερον επιδιώκει να κάνει την Ε.Ε. "πιο ανταγωνιστική", αλλά και να εξαιρεθεί η χώρα του από την παροχή κοινωνικών επιδομάτων στους μετανάστες από άλλα κράτη - μέλη. Κοντολογίς ο Βρετανός που πάει για δουλειά στη Γαλλία να παίρνει επίδομα τέκνων, αλλά ο Γάλλος που πάει στη Βρετανία όχι. Σ' αυτό το τελευταίο έχει συμμάχους του τους Ανατολικοευρωπαίους -θυμάστε τον Πολωνό υδραυλικό;-, πλην όμως αυτοί επιμένουν να χαριστεί μόνο στη Βρετανία αυτή η εξαίρεση. Ζητούν δηλαδή ο Τσέχος που πάει στη Γερμανία να λαμβάνει κοινωνικά επιδόματα, αλλά αυτός που πάει στη Βρετανία όχι.
Γιατί, λοιπόν, οι άλλοι παζαρεύουν με το Λονδίνο; 
Γιατί δεν του εύχονται ώρα καλή στην πρύμνη του κι αέρα στα πανιά του; 
Οι βασικότερος λόγος είναι ότι ένα Brexit -όπως άλλωστε κι ένα Grexit- θα έστελνε το σήμα ότι η Ε.Ε. δεν είναι δρόμος χωρίς επιστροφή και θα ενίσχυε τις διαλυτικές τάσεις. 
Οπότε το παζάρι θα συνεχιστεί και σήμερα στη σύνοδο κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: