Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Ώρες ευθύνης... / Οι αγρότες οφείλουν να απαντήσουν και στην κοινωνία

Ώρες ευθύνης για όλους: ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΡΩΠΗ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ & ΑΓΡΟΤΙΚΟ
*Απεγνωσμένοι χιλιάδες πρόσφυγες στον Πειραιά και στην Ειδομένη, όπου τα σύνορα της ΠΓΔΜ είναι ανοιχτά μόνο για Σύρους και Ιρακινούς
*Έντονο διπλωματικό διάβημα στην Αυστρία για τη μάζωξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων με στόχο το σφράγισμα της βαλκανικής διαδρομής
*Υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης τάσσονται Κομισιόν και ολλανδική προεδρία
Μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, μπροστά στη μαζική οδύσσεια των προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές της γειτονιάς μας, που αναζητούν -και δικαιούνται- προστασία, η Ευρώπη, που στήθηκε ως το μαγικό πείραμα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, ως θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Αιχμάλωτες των εθνικών τους εγωισμών και όμηροι



της ακροδεξιάς ρητορείας, κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλείνουν τα σύνορα παραβιάζοντας κάθε έννοια αλληλεγγύης
Η ελληνική κυβέρνηση τις εγκαλεί εντόνως και καλεί την ολλανδική προεδρία της Ε.Ε. και την Κομισιόν να φροντίσουν για την εφαρμογή των αποφάσεων της τελευταίας συνόδου κορυφής. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πλην βεβαίως της ρατσιστικής Χρυσής Αυγής, επιδεικνύουν και αυτές εθνική ευθύνη.
Το παράδειγμα έδωσαν χθες οι τοπικές κοινωνίες στη Λευκόβρυση Κοζάνης και τη Σκοτίνα Πιερίας, οι οποίες έσπευσαν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους απελπισμένους που βρέθηκαν στα μέρη τους. 
Τη λύση στο προσφυγικό μπορεί να τη δώσει μόνο η συμμαχία των καλών ανθρώπων. Σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι αγρότες οφείλουν να απαντήσουν και στην κοινωνία

Μετά από πέντε ώρες διαβούλευσης με τον πρωθυπουργό οι αγρότες που πήραν μέρος στη συνάντηση επέστρεψαν στα μπλόκα και ενημέρωσαν και τους υπολοίπους. Αυτό που προέκυψε μετά δεν φαίνεται πως τους ικανοποιεί. Έλαβαν από τον πρωθυπουργό πρόταση αφορολόγητου εισοδήματος 9.500 ευρώ, που αφορά πάνω από το 90% του συνόλου των αγροτών με βάση τις φορολογικές δηλώσεις τους.
Λογικά, θα περίμενε κανείς ότι, στις συνθήκες που βιώνει ο τόπος και ειδικότερα η οικονομία, οι αγρότες στα μπλόκα (που υποθέτουμε πως στη συντριπτική τους πλειονότητα ωφελούνται από τις προτάσεις) θα τις συζητούσαν σοβαρά και, αν υπήρχαν απορίες για διευκρίνιση, θα της ζητούσαν από το Μαξίμου.

Δεν ξέρουμε ποιοι από τα μπλόκα ελέγχουν τη ροή πληροφοριών προς τα ΜΜΕ, αλλά θα ήταν φρόνιμο να γίνουν συγκεκριμένοι, αν θέλουν πραγματικά να πιέσουν την κυβέρνηση για καλύτερες προτάσεις. Αν δεν το κάνουν, αν μάλιστα απορρίψουν ελαφρά τη καρδία τα όσα τους προτάθηκαν, δύσκολα θα πείσουν τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό για το δίκιο τους. Διότι το δίκιο δεν προκύπτει από τη δύναμη των τρακτέρ και το παντελώς παράνομο και εθνικά επικίνδυνο κλείσιμο όλων των οδικών αξόνων και των συνόρων της χώρας.
Όταν, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός προσπαθεί με νύχια και με δόντια να πείσει και να πιέσει με κάθε θεμιτό μέσο την Ε.Ε. ώστε να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα της χώρας για τη μετακίνηση των προσφύγων προς τους προορισμούς τους στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, δεν μπορεί να λάβει ως απάντηση ότι "Μα, εσείς κλείνετε τα σύνορα και μόνοι σας".

Αν λοιπόν οι αγρότες που είναι στα μπλόκα έχουν συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών, βλέποντας δίπλα τους στις εθνικές οδούς απελπισμένους πρόσφυγες να πορεύονται πάνω - κάτω, κατανοούν ότι χωρίς συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει λύση και απεγκλωβισμός. Το κόστος είναι ήδη μεγάλο για όλους και την ίδια τη χώρα. Η συνταγή της ομηρείας της κοινωνίας, όταν γίνεται καταχρηστικά, είναι βάναυσα άδικη για όλους τους άλλους, αφού ό,τι οι αγρότες αποσπάσουν εκβιάζοντας θα αφαιρεθεί από εκείνους που δεν διαθέτουν τρακτέρ.
Και πρέπει να τους θυμίσει κανείς ότι την περίοδο των πέντε χρόνων Μνημονίων που διαχειρίστηκαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ οι συντάξεις κόπηκαν 11 φορές και αφαιρέθηκε το 45% του ποσού που λάμβαναν οι δικαιούχοι. Στην περίοδο αυτή, που η εθνική ενότητα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, οι αγρότες λένε ότι δεν τους αφορούν οι άλλοι συμπατριώτες τους; Αν δεν το λένε, τότε πρέπει να το αποδείξουν στην πράξη. Εκτός αν η κατανόηση και συμπαράσταση της κοινωνίας τούς είναι παγερά αδιάφορη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: