Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Λευκός καπνός από Ευρώπη / Επιστροφή της Ε.Ε. στη λογική...

*Γιούνκερ, Ντράγκι, Γκάμπριελ ξεκαθαρίζουν το τοπίο γύρω από τη διαπραγμάτευση
Τη βούληση να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του δημόσιου χρέους, ώστε η ελληνική οικονομία να περάσει σε μια νέα φάση σταθεροποίησης και ανάπτυξης, εξέφρασαν τρεις κορυφαίοι παράγοντες της ευρωπαϊκής πλευράς. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ ΓιούνκερΤη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης "σύντομα και κατά βιώσιμο τρόπο" σημείωσε ο Μ. Ντράγκι (ΕΚΤ), ενώ ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελ υπογράμμισε την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το ελληνικό πρόβλημα.
Επιστροφή της Ε.Ε. στη λογική...




Τα χθεσινά μηνύματα, τόσο από το Βερολίνο και τον αντικαγκελάριο Γκάμπριελ όσο και από την Κομισιόν διά του εκπροσώπου Τύπου Μαργαρίτη Σχοινά, αποτελούν πλέον σοβαρές ενδείξεις πως η Ευρώπη νιώθει πιεστικά την ανάγκη να σταματήσει να πετάει την μπάλα στην εξέδρα
Αν οι χώρες - μέλη, και κυρίως η Γερμανία με τη Γαλλία, επιτρέψουν να παίζεται κρυφτούλι και ο κάθε εταίρος να κοιτάει να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα σε βάρος των άλλων εταίρων, τότε η Ε.Ε. θα απειληθεί με διάλυση. 
Και η χθεσινή, αργά το βράδυ, παρέμβαση της κ. Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι "Ένας φράχτης στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ θα συνιστούσε αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά και δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα", έχει ξεχωριστή βαρύτητα, αφού αποδοκιμάζει τις ακρότητες του Αυστριακού ΥΠΕΞ και των χωρών της κεντρικής Ευρώπης.

Ας μην ξεχνάμε ότι, εκτός από την προσφυγική κρίση, ελοχεύει ο κίνδυνος νέας τραπεζικής φούσκας με επίκεντρο τη Γερμανία, ενώ ο ευρωπαϊκός Νότος απαιτεί πιο δυναμικά από κάθε άλλη φορά να σταματήσει επιτέλους η δογματική εμμονή στις πολιτικές αυστηρής λιτότητας. 
Και, για να γίνει αυτό το βήμα, το πρώτο δείγμα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας των θεσμών με την Ελλάδα.
Η Ε.Ε. θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόνισε ο κ. Σχοινάς, ενώ με τη βαρύτητα της θέσης του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπογράμμισε ότι "Αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε περαιτέρω το ελληνικό χρέος". 
Και, συνδέοντας άμεσα το θέμα της συμφωνίας με το προσφυγικό ζήτημα, σημείωσε: "Η έξοδος ή ο αποκλεισμός ενός κράτους - μέλους από τη Ζώνη Σένγκεν είναι ψευτολύση η οποία θα δηλητηριάσει τον ευρωπαϊκό διάλογο...".

Οι πιεστικές συνθήκες υποχρεώνουν λοιπόν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει της προκλήσεις που απειλούν την ενότητά της. Αυτό άρχισε να γίνεται σαφές. Εκείνο που παραμένει ακόμα ως ερώτημα είναι τι καταλαβαίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εδώ στην Ελλάδα αυτές τις κρίσιμες για το μέλλον της χώρας στιγμές.
Παραμένοντας στη γραμμή να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τώρα, αντί να συνιστούν στους αγρότες να καθίσουν επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου, υιοθετούν, χωρίς υπερβολή, μετά από τόσο κοπιαστικές και σκληρές διαπραγματεύσεις, μια στάση που ισοδυναμεί με σκέτη αυτοκτονία. 
Αν δηλαδή καθυστερήσει η αξιολόγηση με ελληνική ευθύνη, τότε με τι κύρος και επιχειρήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν οι τρικλοποδιές από ΔΝΤ και Σόιμπλε;
Υποθέτουμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά οι πρωταγωνιστές του κινήματος "Μένουμε Ευρώπη" υποχρεούνται να πάρουν θέση
Και από τη θέση που θα πάρουν θα κριθούν για τα προτάγματά τους. 
Αν δηλαδή τα εθνικά συμφέροντα υπερισχύουν των κομματικών. 
Μένουμε Ευρώπη ή πάμε Βαλκάνια;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ