Η Μέρκελ ρωτά τον Τσίπρα για τον… Κυριάκο Μητσοτάκη, η Bild προκηρύσσει εκλογές «το αργότερο έως το καλοκαίρι», και στα επιχειρηματικά και πολιτικά lobbies της Αθήνας – και όχι μόνον – (ξανα)γράφονται σενάρια και ονόματα «οικουμενικών» κυβερνητικών σχημάτων. Η εκρηκτική συνάντηση μνημονιακής και προσφυγικής κρίσης και η παράλληλη κοινωνική ένταση πυροδοτούν ζυμώσεις πολιτικών εξελίξεων – ταυτόχρονα όμως ανοίγουν πεδίο δόξης λαμπρό και για πάσης φύσεως,
σκόπιμες ή μη, διαρροές και σενάρια ανατροπών.
Η πληροφορία ότι η 'Ανγκελα Μέρκελ ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο για τις εν Ελλάδι πολιτικές εξελίξεις ήταν αρκετή χθες το βράδυ για να διασκορπίσει στα δημοσιογραφικά γραφεία κλίμα… εκλογικής ετοιμότητας. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που βρισκόταν στο Λονδίνο η Γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε τον έλληνα πρωθυπουργό για την «εσωτερική πολιτική κατάσταση». Κατά άλλες – επίσης κυβερνητικές ― πηγές, η ερώτησή της περιλάμβανε και ευθεία αναφορά στην εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Και οι δύο εκδοχές όμως μεταφράστηκαν εύκολα σε προαναγγελία πολιτικής ανατροπής από τη Μέρκελ με γερμανικό χρίσμα στην «εφεδρεία Μητσοτάκη».
Η Bild κάνει… εκλογές
Είχε προηγηθεί, άλλωστε, κι ένα – αρκούντως αβαθές και άτεχνο – δημοσίευμα της Bild, σύμφωνα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να πάει σε εκλογές μέσα στην άνοιξη ή, το αργότερο, το καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα – που συνηθίζει να υπηρετεί πιστά τη γραμμή Σόιμπλε ― έγραψε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα τη διεξαγωγή εκλογών την άνοιξη ή το καλοκαίρι. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει άλλη επιλογή» έγραψε η Bild, προσθέτοντας ότι «η προσπάθεια του μαρξιστή Τσίπρα να βρει νέους κυβερνητικούς εταίρους για να αντικαταστήσει το ακραία δεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων απέτυχε».
Η «οικουμενική» και η «ηρωική έξοδος»
Στα ελληνικά μετόπισθεν, η εισαγόμενη εκλογολογία συνοδεύεται από την αναζωπύρωση των σεναρίων περί οικουμενικής κυβέρνησης και «οικειοθελούς» φυγής Τσίπρα, στα πρότυπα Σαμαρά και υπό το βάρος της πίεσης των δανειστών για νέα μέτρα.
Το προσφιλές σενάριο που διακινούν τις τελευταίες ημέρες επιχειρηματικοί κύκλοι είναι εκείνο της σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον Τάσο Γιαννίτση, ο οποίος ωστόσο φέρεται ιδιαίτερα διστακτικός να μετάσχει στο εγχείρημα. Ως έτερος, και πιο πρόθυμος, υποψήφιος εμφανίζεται, κατά τους ίδιους κύκλους, ο Αλέκος Παπαδόπουλος.
Πρόκειται για ένα σενάριο που «κουμπώνει» με πληροφορίες και διαρροές περί σχεδίων «ηρωικής εξόδου» του Αλέξη Τσίπρα. Ενδεικτικό είναι χθεσινό δημοσίευμα του Βήματος, σύμφωνα με το οποίο στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη, «στο τραπέζι τέθηκε εμφατικά από κάποια μέλη ακόμη και το ενδεχόμενο υιοθέτησης μίας πολιτικής ηρωικής εξόδου του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, προκειμένου να περισωθεί έστω και σε έναν ελάχιστο βαθμό η συνέπεια προς τις προεκλογικές γραμμές του κόμματος».
Τσίπρας: Η κυβέρνηση προχωράει
Ενώπιον αυτής της σεναριολογίας, κυβερνητικοί παράγοντες απαντούν με δύο κατηγορηματικά «όχι»: «Όχι σε, εκτός κάθε πολιτικής και εθνικής λογικής, νέες κάλπες» και «όχι σε οικουμενικά κατασκευάσματα».
Η δε πραγματικότητα λέει ότι, στον αμιγώς πολιτικό στίβο τουλάχιστον, καμία πολιτική δύναμη δεν θέλει εκλογές σύντομα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι έτοιμος και δεν το κρύβει, και ούτε θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος σκληρών ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων. Η Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ έχουν ακόμη μπροστά τους μακρύ δρόμο επαναπροσδιορισμού μέχρι να αναλάβουν το όποιο ρίσκο, ενώ το Ποτάμι δίνει μάχη επιβίωσης. Και όλοι μαζί καθιστούν απολύτως σαφές ότι θα αφήσουν, πάσει θυσία, την καυτή πατάτα στα χέρια του Αλεξη Τσίπρα.
Ο ίδιος ο Αλεξης Τσίπρας φέρεται να έδωσε χθες τη δική του απάντηση στην 'Ανγκελα Μέρκελ: «Η κυβέρνηση είναι σταθερή και προχωράει» είπε, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Το έως πού, με ποιους όρους και, κυρίως, με ποιες συμμαχίες θα προχωρήσει θα κριθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες τόσο από την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όσο και, πρωτίστως, από τις εξελίξεις στα ανοιχτά κοινωνικά και απεργιακά μέτωπα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου