Ρεπορτάζ του ΑΠΕ ΜΠΕ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αγροτών από όλη την Ελλάδα καταθέτουν τις απόψεις τους
Καθοριστικές αναμένεται να είναι οι αμέσως επόμενες ημέρες για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου τασσόμενη υπερ του διαλόγου έχει ήδη καταθέσει τα αιτήματά της προς την κυβέρνηση, η οποία ήδη τα μελετά, καλώντας και τις άλλες συλλογικότητες να υποβάλλουν τις απόψεις τους ενόψει της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί να βρεθεί διέξοδος στο αγροτικό ζήτημα;
Βαγγέλης Αποστόλου
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
"Ο δρόμος του διαλόγου δίνει λύσεις - Έχουν γίνει οι απαραίτητες επεξεργασίες για να δούμε ουσιαστικές βελτιώσεις"
"Ο δρόμος τους διαλόγου είναι εκείνος που δίνει λύσεις και γι΄αυτό, από την πρώτη στιγμή, όχι μόνον εμείς οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε συζήτηση με τους κινητοποιούμενους αγρότες. Φαίνεται ότι τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες και από την πλευρά των αγροτών και σύντομα θα έχουμε μια συνάντηση με τη μέγιστη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα.
Για να είναι όμως παραγωγικός ο διάλογος, για να βρεθούν λύσεις, δηλαδή, πρέπει να προσέρχονται όλες οι πλευρές με πνεύμα συνεννόησης.
Από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν γίνει οι απαραίτητες επεξεργασίες για να δούμε ουσιαστικές βελτιώσεις.
Εκείνο που περιμένουμε από τους αγρότες, είναι να έχουν συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών για τη χώρα και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια που σημαίνει μεταξύ άλλων και συνέχιση της καταβολής περίπου 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο στον αγροτικό τομέα.
Ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θέλω να καλέσω τους αγρότες να δούμε από κοινού τις μεγάλες πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την επόμενη μέρα. Για να μεγαλώσουμε την πίτα και να μη μείνουμε στη διαχείριση ενός μίζερου και φτωχού αγροτικού τομέα".
Ρίζος Μαρούδας
Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας και μέλος Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων
"Αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, επιστρέφουμε στην παραγωγή"
"Τα πέντε αιτήματα στα οποία έχει συμφωνήσει η συντριπτική πλειοψηφία των μπλόκων της χώρας και η ικανοποίηση των οποίων αποτέλεσε και το βασικό αίτημα που προβάλαμε στα δυο μεγαλειώδη συλλαλητήρια στην Αθήνα, αποτελούν τον πυρήνα επίλυσης του προβλήματος, γιατί εκφράζουν τη μεγάλη πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων. Εφόσον ικανοποιηθούν τα αιτήματα αυτά, θα επιστρέψουμε στην παραγωγή μας και στις καλλιέργειες μας και θα υπάρξει παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και λαϊκή κατανάλωση.
Ζητάμε το αυτονόητο: να φορολογούμαστε με βάση το πραγματικό μας εισόδημα κι όχι με τεκμήρια διαβίωσης. Να υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο, όπως και για λοιπούς επαγγελματικούς κλάδους και όχι να φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ. Επίσης, ζητάμε μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως οι εφοπλιστές. Μείωση του αγροτικού ρεύματος, όπως έγινε πριν ένα μήνα με τους βιομηχάνους. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, γιατί είναι ουδέτερος φόρος (και εισπράττουμε και αποδίδουμε ΦΠΑ).Να μη γίνει καμμία κατάσχεση κατοικίας χωραφιού και στάβλου και τέλος να μην ισχύσει ο φόρος στο κρασί. Αυτά είναι πέντε αιτήματα που εκφράζουν όλη την Ελλάδα".
Παναγιώτης Καλογιάννης
Mέλος Συντονιστικής Επιτροπής μπλόκου Τεμπών
"Οι αγρότες έχουν θέσεις για την επίλυση του αγροτικού"
«Το συντονιστικό των Τεμπών, σε απόλυτη συνεννόηση με αρκετά μπλόκα ανά την Ελλάδα και με σεβασμό στην ταυτότητα των μπλόκων, πήρε την πρωτοβουλία και απέστειλε, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς και στα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, τις προτάσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι αγρότες έχουν άποψη και θέση για την επίλυση του αγροτικού θέματος.
Ο αγροκτηνοτροφικός κόσμος παράγει πλούτο, θέλει και πρέπει να είναι παρόν, γιατί το χρειάζεται η χώρα μας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα δεχθεί μέτρα και σχέδια που βάζουν ?ταφόπλακα? στον πρωτογενή τομέα.
Ξέρουμε όλοι εμείς που βρισκόμαστε στο δρόμο, ότι το ασφαλιστικό πρέπει να λυθεί, στο φορολογικό πρέπει να συμμετέχουμε και εμείς, το, δε, κόστος παραγωγής είναι το πρωτεύον για την ανάπτυξη, καθώς και η αναγνώριση του επαγγέλματος του αγροκτηνοτρόφου.
Αναμένουμε, όμως, από τον Πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες την πρωτοβουλία για ουσιαστική συζήτηση με βάση τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και προειδοποιούμε ότι η πρόσκληση μας να μην χρησιμοποιηθεί για να γίνουν παιχνίδια διάσπασης των μπλόκων».
Χρήστος Γκόντιας
Mέλος Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων
"Η λύση βρίσκεται στις προτάσεις μας"
«H λύση του αγροτικού ζητήματος βρίσκεται στις προτάσεις που καταθέσαμε στο Μέγαρο Μαξίμου. Oταν αποφασίσει η κυβέρνηση να απαντήσει θετικά, σε εύλογο χρονικό διάστημα, στα ζητήματα που θέτουμε με τις προτάσεις μας, τότε το αγροτικό θέμα θα λυθεί. Σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης θα θεωρήσουμε ότι η απάντηση της κυβέρνησης στις προτάσεις μας ότι είναι αρνητική».
Χρήστος Αναγνωστάκος
Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ευρώτα και μέλος των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου
"Λύση μέσα από διάλογο"
"Λύση στο αγροτικό ζήτημα μπορεί να φέρει μόνο η κυβέρνηση μέσα από το διάλογο που πρέπει να ξεκινήσει. Για το διάλογο, βάση αποτελούν οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει από όλη την Ελλάδα και συμπίπτουν, σε πολλά ζητήματα. Τα ζητήματα στα οποία οι απόψεις των αγροτών όλης της χώρας συμπίπτουν είναι το πάγιο αίτημα να μείνει ο ΟΓΑ αυτόνομος και να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έτσι ώστε να μπορέσει ο ΟΓΑ να μείνει αυτόνομος. Οι αγρότες της Πελοποννήσου είναι έτοιμοι και περιμένουν πρόσκληση για διάλογο από την κυβέρνηση".
Χρήστος Πάντσιος
Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου Μικροθηβών
"Να εστιάσουμε στη μείωση του κόστους παραγωγής"
«Αν περάσει το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν υπάρχει βιωσιμότητα στον αγροτικό κόσμο. Για να μπορέσουμε να παράξουμε και να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να βγει από την κρίση, πρέπει να εστιάσουμε και στη μείωση του κόστους παραγωγής. Δηλαδή, να έχουμε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα- αφού σήμερα πληρώνουμε το ακριβότερο στην Ε.Ε ? αλλά και αγροτικό πετρέλαιο, όπως ισχύει άλλωστε σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 23% στο 13%, συντελεστής που στις άλλες χώρες είναι 6,5% κατά μέσο όρο. Εκτιμώ ότι είναι αναγκαία και κρίνονται απαραίτητα τα μέτρα αυτά, ώστε οι αγρότες να ανακάμψουν και να παραμείνουν στις εστίες τους στην ελληνική επαρχία και ειδικότερα οι νέοι, διότι ο αγροτικός πληθυσμός γερνά».
Μιχάλης Τζίμας
Κτηνοτρόφος από το μπλόκο των Ιωαννίνων
"Αναγκαία μια νέα πολιτική στον πρωτογενή τομέα"
«Υπάρχει λύση, με εντελώς διαφορετική πολιτική, από αυτή που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. Το ασφαλιστικό και το φορολογικό, συνδέεται με το αν θέλουμε, να υπάρχει αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα. Η εμπειρία του παρελθόντος, δείχνει πως ο πρωτογενής τομέας, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα διατροφικής επάρκειας στην Ελλάδα. Να παράγουμε, δηλαδή, αυτά που καταναλώνουμε, σαν μια χώρα με αυτή τη γεωμορφολογική κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν στη χώρα μας, με παράδοση 2000 χρόνων στην κτηνοτροφία, να εισάγουμε το 50% των γαλακτοκομικών και το 70% στο κρέας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας, ειδικά σε περίοδο κρίσης. Άρα τι λέμε; Βοηθείστε να έχουμε διατροφική επάρκεια. Άρα, υπάρχει και λύση που βρίσκεται έξω από αυτές στις πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα».
Κώστας Τσίρκας
Εκπρόσωπος του μπλόκου Κομποτίου Άρτας
"Να ασχοληθούμε πραγματικά με την παραγωγή"
«Το ζήτημα στον πρωτογενή τομέα χρειάζεται να το εξετάσουμε εκ θεμελίων. Δεν είναι απλό το θέμα. Προϋπόθεση είναι να υπάρξει βούληση. Αν θέλουν υπάρχει λύση, αρκεί να ασχοληθούν πραγματικά με την παραγωγή και όχι με συντάξεις και μισθούς. Να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά στη χρήση γης, να δούμε ποιοί είναι πραγματικά αγρότες και κτηνοτρόφοι. Έχουμε τη γη, το κλίμα, όλα ευνοούν τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, όμως δεν έχουμε μπροστάρηδες στην προσπάθεια».
Σάκης Μαυρόγιαννης
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας
"Μπορεί να γίνει διάλογος"
«Διάλογος μπορεί να γίνει με την κυβέρνηση, αλλά για να γίνει, πρέπει ξέρουμε τι σχέδιο έχουν στο μυαλό τους οι κυβερνώντες.Τα δικά μας προβλήματα είναι δεδομένα, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι τεράστιες ελληνοποιήσεις, που έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουμε μικρό εισόδημα και τώρα έρχεται η υπερφορολόγηση με 26%, για να επιδεινώσει την κατάσταση».
Θανάσης Τσιοτίνας
Μέλος της Επιτροπής των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου
"Να διατηρηθεί η αυτονομία του ΟΓΑ"
"Τα ζητήματα που έχουν προτάξει για συζήτηση με την κυβέρνηση οι αγρότες της Πελοποννήσου, είναι η αυτονομία του ΟΓΑ, να οριστεί ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κι αυτοί να παραμείνουν στον Οργανισμό και να φύγει από το ταμείο η κοινωνική πρόνοια. Επίσης, να παραμείνει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ και στο 13% ο συντελεστής φορολόγησης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Και τέλος, να αποσυρθεί η πρόσφατη αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο κρασί και να μην υπάρξει παρόμοιος φόρος σε άλλο αγροτικό προϊόν".
Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος
Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών
"'Η Κυβέρνηση να ακούσει όλες τις φωνές"
«Υπάρχει λύση, εάν η Κυβέρνηση κουβεντιάσει με τους αγρότες, κι ακούσει όλες τις φωνές, μερικές φωνές μπορεί να είναι και ακραίες. Και πρέπει να υπάρξει λύση, διότι με αυτά τα μέτρα που προσπαθεί να περάσει, δε μπορεί να αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας. Επίσης, πρέπει να υπάρχει μια φορολόγηση, αλλά όχι υπέρμετρη, γιατί το εισόδημά μας κάθε χρόνο δεν είναι σταθερό.
Όταν λόγου χάρη για μια καλή χρονιά πληρώσουμε φόρο, σε μια χρονιά που δεν είναι καλή -όταν πληρώνεις το φόρο της προηγούμενης το μήνα Ιούλιο- δε μπορείς να μπεις στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο, με αποτέλεσμα να μείνουν ακαλλιέργητα τα κτήματα της χώρας μας και η πολιτεία να χάσει περισσότερα απ' όσα προσδοκά. Επιπλέον, οι καλλιέργειες είναι κοστοβόρα διαδικασία. Όσο για τον ΟΓΑ να μείνει αυτόνομος, να πληρώνουν οι αγρότες και ν' «απολαμβάνουν» τις χαμηλές συντάξεις που παίρνουν έως τώρα. Να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι αγρότες και ποιοι όχι».
Πρίαμος Ιερωνυμάκης
Αγροτοσυνδικαλιστής- Ηράκλειο Κρήτης
"Να εξασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια"
«Ο αγροτικός κόσμος δε μπορεί να επιβιώσει ακόμη κι αν αποσυρθούν τα σχεδιαζόμενα μέτρα, γιατί υπήρχε χρόνια αντιαγροτική πολιτική. Δεν υπήρχε αγροτική πολιτική, δεν υπάρχουν υποδομές δεν υπάρχει τίποτα. Ο αγρότης έχει από την προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή το εφάρμοσε, 23% σε ό,τι αγοράσει. Επίσης, δεν υπάρχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα οι λίγοι που έχουν παραμείνει στην ύπαιθρο και παράγουν, να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Να καλλιεργήσουν και να παράξουν προϊόν. Δεν είναι θέμα επιβίωσης μόνο. Μια χώρα και ειδικά τώρα με την κρίση που περνάμε το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξασφαλίζει είναι η αυτάρκεια προϊόντων από την κατανάλωση του λαού. Ούτε αυτό το έχουμε εξασφαλίσει. Η χώρα μας δίνει 7 δις το το χρόνο για εισαγωγή προϊόντων. Αυτό δείχνει ότι η χώρα δεν είχε ποτέ αγροτική πολιτική ούτε πλάνο».
Γιώργος Γωνιωτάκης
Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών του μπλόκου ΚλαδισούΧανίων
"Να μην αλλάξει ο φορολογικός συντελεστής"
"Αν η κυβέρνηση δεχτεί τις προτάσεις των αγροτών και απαντήσει θετικά στη λύση των θεμάτων που θέτουν, την επομένη τα τρακτέρ θα φύγουν από τους δρόμους. Ζητάμε να παραμείνει ο ΟΓΑ αυτόνομος, να εξεταστεί αν είναι δυνατή η μείωση των λειτουργικών του ΟΓΑ (όχι των συντάξεων), οι προνοιακές συντάξεις που δίνονται σε κάποιες κατηγορίες πολιτών να μην επιβαρύνουν το ασφάλιστρο του ΟΓΑ, να παραμείνουν οι ασφαλιστικές εισφορές ως έχουν και να υπάρχει η δυνατότητα απλούστευσης της διαδικασίας ασφάλισης για τους αγρότες γης. Σε ότι αφορά στο φορολογικό ο συντελεστής να παραμείνει στο 13%, να μην υπάρχει υποχρέωση προκαταβολής φόρων (επιτηδεύματος, αλληλεγγύης), να διατηρηθεί το καθεστώς εσόδων - εξόδων και το αφορολόγητο να είναι από 10-12.000 ευρώ".
Διαμαντίνα Λευθεριώτη
Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γιαννάδων Κέρκυρας
"Να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή"
«Η λύση υπάρχει. Πρέπει να υπάρχει όμως και θέληση. Αναμένω από την κυβέρνηση να ξεκινήσει έναν διάλογο με τους αγρότες, από τη αρχή. Αν ισχύσουν τα προτεινόμενα μέτρα, ο αγροτικός κόσμος θα ξεκληριστεί.Μπορεί οι Ευρωπαίοι εταίροι να πιέζουν για επιπλέον μειώσεις και πιο σκληρά μέτρα, αλλά το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Η παρούσα κυβέρνηση, αν και αριστερή, συνεχίζει στην ίδια πολιτική με τους προηγούμενους. Με μνημόνια και δρακόντεια φοροεισπρακτικά μέτρα δεν θα υπάρξει οριστική λύση. Η κυβέρνηση θα πρέπει πρωτίστως να φροντίσει, ο αγρότης να έχει αφορολόγητο μέχρι 12.00 ευρώ και μετά να υπάρχει φορολογική κλίμακα. Και το πιο σοβαρό όλων είναι να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή, διαφορετικά, αν δηλαδή συνδεθεί με το στρέμμα, πάλι δυστυχώς οι μικροί θα την πληρώσουν».
Γιώργος Σαββίδης
Εκπρόσωπος αγροτών της Ρόδου
"Διάλογος από μηδενική βάση"
«Η λύση στα προβλήματα των αγροτών είναι να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να υπάρξει διάλογος από μηδενική βάση. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις στα σοβαρά και πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Εάν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, οι αγρότες είναι καταδικασμένοι. Ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης, εκτός από το ασφαλιστικό, είναι και το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.
Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα με την υψηλή φορολογία και το ασφαλιστικό, το κόστος παραγωγής των προϊόντων θα είναι τέτοιο που θα θέσει τα προϊόντα μας εκτός αγοράς, αφού τα εισαγόμενα από τις άλλες χώρες θα πωλούνται με μικρότερες τιμές. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας?.
Δημήτρης Μόσχος
Επικεφαλής Συντονιστικής Επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας
"Αναλογιστική μελέτη για τον ΟΓΑ"
«Yπάρχει λύση στο αγροτικό και πρέπει αυτήν να τη δώσει η κυβέρνηση. Να εξοικονομήσει πόρους για τον ΟΓΑ. Μία τέτοια πρόταση είναι η ένταξη των μη νόμιμων αλλοδαπών που εργάζονται κατά καιρούς στην ελληνική γη. Τα εκτιμώμενα διαφυγόντα κέρδη για τον οργανισμό να τα υπολογίζουμε στα 380 εκατ. ευρώ. Μια δεύτερη πρόταση είναι να γίνει ο διαχωρισμός του ΟΓΑ, από τα προνιακά και πολυτεκνικά επιδόματα και να εξελιχτεί με την κατάρτιση μια νέας αναλογιστικής μελέτης.
Για να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα πρέπει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ποιά θεωρούνται έξοδα για τον αγρότη. Ζητάμε ό,τι ισχύει και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. Δηλαδή, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, αφορολόγητο πετρέλαιο, δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος για τους αγρότες και να μη φορολογούνται οι ενισχύσεις και επιδοτήσεις που λαμβάνουμε. Ως πάγια έξοδα να θεωρούνται τα κτήματα και ο εξοπλισμός των αγροτών, να υπάρχουν, δηλαδή, αποσβέσεις».
Τάσος Λιολιόπουλος
Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής μπλόκου Νησελίου Ημαθίας
"Ο κλάδος μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας"
«Τη λύση μπορεί και πρέπει να τη δώσει η κυβέρνηση. Μετά από σειρά αντιαναπτυξιακών και αντιπαραγωγικών πολιτικών, οι επικείμενες ρυθμίσεις αποτελούν το αποκορύφωμα της καταστροφής που απειλεί τον πρωτογενή τομέα. Εάν περάσουν τα μέτρα που προωθούνται θα τελειώσει οριστικά η παραγωγική διαδικασία στη χώρα μας, τη στιγμή που ο κλάδος είναι έτοιμος και ανυπομονεί να γεννήσει θέσεις εργασίας, να παράξει επιπλέον ΑΕΠ στη χώρα και πολύτιμο συνάλλαγμα».
Γιάννης Τουρτούρας
Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νομού Σερρών
"Να επιδείξει καλή πρόθεση η κυβέρνηση"
«Υπάρχει λύση στο αγροτικό, αρκεί να επιδείξει καλή πρόθεση η κυβέρνηση και να ξεκαθαρίσει την επιθυμία της εμπράκτως, για ένα δυνατό πρωτογενή τομέα. Θέλουμε να παραμείνει ο ΟΓΑ ως έχει, το φορολογικό στο 13% επί των καθαρών εσόδων με 55% προκαταβολή, μείωση του κόστους παραγωγής με αγροτικό πετρέλαιο, και πολύ χαμηλότερη τιμή του ρεύματος, αλλά και επιστροφή του ΦΠΑ στο 13%, από 23% που είναι σήμερα, για τα αγροτικά εφόδια. Να μην υπάρξει κατάσχεση σπιτιού ή χωραφιού από τα κόκκινα δάνεια και να μη μπει φόρος στο κρασί και το τσίπουρο».
Αχιλλέας Καμπούρης
Επικεφαλής Συντονιστικής Επιτροπής μπλόκου Προμαχώνα
"Να αποσυρθεί το ασφαλιστικό"
«Βέβαια και υπάρχει λύση στο αγροτικό αρκεί να πάρει πίσω η κυβέρνηση ασφαλιστικό και φορολογικό. Σκεφτόμαστε νέα κάθοδο στην Αθήνα, αφού όπως είναι σήμερα τα πράγματα δεν πιστεύουμε ότι θα βρεθούν οι λύσεις πίσω από κλειστές πόρτες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ