Νέα μέτρα για την κάλυψη δημοσιονομικού κενού 2% του ΑΕΠ το 2016-17 ζητάει η Κομισιόν - Περικοπές στις συντάξεις ζητάει εμμέσως το ΔΝΤ κάνοντας λόγο για "βιώσιμο ασφαλιστικό"
Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της λιτότητας
Τα όρια στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που εξελίσσεται σε αγώνα μετ' εμποδίων, έθεσαν χθες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις απεργιακές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις κατά της πολιτικής λιτότητας και των περικοπών. Την ίδια ώρα η Κομισιόν σε έκθεσή της προσδιόριζε το δημοσιονομικό κενό της προσεχούς διετίας στο 2% του ΑΕΠ (3,5 δισ.), θέτοντας εμμέσως ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων, παρ' ότι οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου μέχρι και χθες δεν είχαν θέσει στην κυβέρνηση σχετικό αίτημα. Η Κρ. Λαγκάρντ επανέλαβε από τη Ν. Υόρκη ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει
στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο αν το ασφαλιστικό είναι "βιώσιμο", θέτοντας και αυτή εμμέσως ζήτημα περικοπών στις συντάξεις.
Σύμμαχοι από ανάγκη
Σε πρώτη ανάγνωση, η χθεσινή σύσκεψη "δωρητών" για τη Συρία στο Λονδίνο ήταν γκραν σουξέ. Ποτέ άλλοτε δεν έβαλαν τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη, μέσα σε μια μέρα, μια χούφτα μέλη της διεθνούς κοινότητας για να στηρίξουν τους πολίτες μιας διαλυμένης τρίτης χώρας. Μέχρι και η καθημαγμένη Ελλάδα έδωσε τον οβολό της από το υστέρημά της, αν και το παράδειγμά της δεν φάνηκε να φιλοτίμησε πολλούς από τους πλούσιους ή/και πιο άμεσα εμπλεκόμενους -για να το διατυπώσουμε ευγενικά- πρωταγωνιστές του συριακού δράματος, όπως π.χ. οι ΗΠΑ, η Ρωσία ή οι χώρες του Κόλπου.
Βέβαια, η γενναιοδωρία των δωρητών, που κατάφεραν να μαζέψουν χθες πάνω από 10 δισεκατομμύρια, δεν ήταν και τόσο... ανιδιοτελής. Όπως είχε παραδεχθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τα χρήματα για τη Συρία δεν είναι παρά ένα σοφό μέτρο... εξοικονόμησης. Χάρη σ' αυτά τα 2,3 δισ. που δεσμεύτηκε να δώσει, το Βερολίνο θα εξοικονομήσει πολλαπλάσια χρήματα για την υποδοχή πολλαπλάσιων δυνάμει προσφύγων, που -ελπίζει ότι- δεν θα πάρουν τον δρόμο για τον ευρωπαϊκό Βορρά, αφού θα έχουν τα στοιχειώδη για να επιβιώσουν μέσα στις πολιορκημένες πόλεις τους και στους γειτονικούς προσφυγικούς καταυλισμούς.
Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα, θα έλεγε ο σοφός λαός. Έπρεπε να φτάσει το προσφυγικό να απειλήσει ακόμη και την επιβίωση της ισχυρότερης κυβέρνησης στην Ε.Ε., της γερμανικής, για να πιέσει ώστε να ασχοληθούν σοβαρά οι Ευρωπαίοι με έστω μία από τις αιτίες του. Μόλις πέρσι είχαν μειώσει εγκληματικά τα κονδύλια που έδιναν στον ΟΗΕ για τρόφιμα, φάρμακα και σχολεία στους προσφυγικούς καταυλισμούς έξω από την Ευρώπη.
Όμως, αυτή η καθυστερημένη... γενναιοδωρία δεν είναι αρκετή. Για να αντέξει η κυβέρνηση Μέρκελ, χρειάζεται να δει σύντομα να μειώνονται οι προσφυγικές ροές. Κατά προτίμηση χωρίς να κλείσει τα σύνορα, κάτι που αφενός θα αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, αφετέρου θα ακριβύνει την ελεύθερη διακίνηση των αγαθών - που είναι "δηλητήριο" για μια εξαγωγική δύναμη.
Γι' αυτό χρειάζεται ως σύμμαχο την Αθήνα. Παρά τις συνεχείς... αναπολήσεις του Σόιμπλε για την "προσφορά" του Grexit που έκανε στις ελληνικές κυβερνήσεις, η Μέρκελ δεν έχει καμία διάθεση να ξανανοίξει ένα τέτοιο μέτωπο την ώρα που την καίει το προσφυγικό. Έχει, λοιπόν, κάθε λόγο να μην πιέζει τον Τσίπρα πέρα από τα όρια αντοχής του και να μην βάζει πρόσθετα εμπόδια στην ούτως ή άλλως δύσκολη αξιολόγηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου