Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Κλείνουν άμεσα τα ανοιχτά μέτωπα /// Πού το πάει το ΔΝΤ

Συνέντευξη - παρέμβαση του πρωθυπουργού εφ' όλης της ύλης
Μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της χώρας απευθύνει ο Αλ. Τσίπρας με τη συνέντευξή του στην "Αυγή" της Κυριακής, διαλύοντας την ομίχλη που τεχνηέντως δημιουργούν δυνάμεις εντός και εκτός της Ελλάδας για τις πολιτικοοικονομικές εξελίξειςΟ πρωθυπουργός τονίζει ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βρίσκεται "στο τέλος της" και, αφού επισημαίνει ότι "η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη της", εκφράζει τη βεβαιότητα ότι "πολύ σύντομα" θα κλείσουν όλα τα κρίσιμα μέτωπα και θα "ανοίξει μια καινούργια σελίδα". Διαμηνύει δε προς τους δανειστές, και ειδικότερα ορισμένους κύκλους εντός αυτών, ότι "δεν έχει νόημα ολόκληρη η Ευρώπη να καθυστερεί συζητώντας πάνω σε στόχους που όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι ρεαλιστικοί". Επαναδιατυπώνει ρητώς την κυβερνητική "δέσμευση να μην υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις", απευθύνει



πρόσκληση στους αγρότες για "ουσιαστική παραγωγική συζήτηση" και δηλώνει ότι το "παράλληλο πρόγραμμα" θα προχωρήσει δίνοντας "λύσεις για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους", παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της αντιπολίτευσης να το μπλοκάρει. Με αφορμή τη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει ότι "η διαπλοκή και το παλιό κομματικό σύστημα στην Ελλάδα έχουν ονοματεπώνυμο", ενώ για τον Κυρ. Μητσοτάκη τονίζει ότι "θέλει να δώσει στη Ν.Δ. θατσερικές κατευθύνσεις". Τέλος, για το προσφυγικό επισημαίνει ότι "το κλειδί του προβλήματος είναι να μεταφερθεί το επίκεντρο της διαχείρισης στην Τουρκία".

Διαβάστε:

Πού το πάει το ΔΝΤ

Πολλοί, παρακολουθώντας τις συχνές - πυκνές παρεμβάσεις του ΔΝΤ στην ελληνική διαπραγμάτευση, και ιδιαίτερα το άρθρο που ανήρτησε στο σάιτ του Ταμείου ο κ. Πολ Τόμσεν, αναρωτιούνται πού το πάει το ΔΝΤ
Λοιπόν το ΔΝΤ δεν το πάει πουθενά αλλού από εκεί όπου το πήγαινε εξ αρχής. 
Δεν θέλει να συμμετάσχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα. 
Ήδη άλλωστε από το καλοκαίρι δεν συμμετέχει ως δανειστής, αλλά ως "παρατηρητής" λόγω "τεχνογνωσίας". 
Της ίδιας ακριβώς τεχνογνωσίας που έκανε από την αρχή τους Γερμανούς να απαιτούν την παρουσία του. 
Το ΔΝΤ είναι ο "αποποιήσιμος" κακός της υπόθεσης. 
Λέει αυτά που δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις δεν τολμούν να πουν. 
Το ΔΝΤ όμως έχει ως πάγια θέση ότι το ελληνικο χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Αυτό λοιπόν που έκανε προχθές ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη και πνευματικός πατέρας των δύο πρώτων Μνημονίων δεν ήταν τίποτε άλλο από την επισημοποίηση και δικαιολόγηση, κατά κάποιον τρόπο, της επιλογής του Ταμείου να μην μπει στο δανειακό πρόγραμμα. 
Ο κ. Τόμσεν απευθύνεται στην υπόλοιπη τρόικα και "προτείνει" δύο οπτικές που γνωρίζει ότι οι άλλοι δεν μπορούν να αποδεχθούν.

Η μία οπτική είναι ότι χρειάζονται μέτρα της τάξης των 9 δισ., δηλαδή ένα ακόμα Μνημόνιο μέσα στο Μνημόνιο, κάτι που ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε η Αθήνα δέχονται. 
Και συμπληρώνει λέγοντας κάτι που υπονόησε και η κ. Λαγκάρντ πρόσφατα, ότι δηλαδή, εάν δεν επιβληθεί στην Ελλάδα μια βαθιά δωδέκατη περικοπή συντάξεων, οι Ευρωπαίοι θα είναι αναγκασμένοι να μειώσουν περισσότερο το ελληνικό χρέος προκειμένου να είναι βιώσιμο. 
Η διάσταση λοιπόν ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι πλέον επίσημη και επιβεβαιώνει την κυβέρνηση, που μιλάει για ασυμφωνία των θεσμών η οποία επιβαρύνει την Ελλάδα, χωρίς η ίδια να ευθύνεται ή να μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό.
Η συζήτηση όμως αυτή δεν γίνεται εν κενώ, αλλά με την Ευρώπη να κλυδωνίζεται με αφορμή το προσφυγικό και με μια νέα παγκόσμια όξυνση της οικονομικής κρίσης σε εξέλιξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: