Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Οικουμενική, εκλογές ή ανασχηματισμός

Ο προγραμματισμός είναι για το τέλος της επόμενης εβδομάδας, Πέμπτη ή Παρασκευή, ενόψει της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό την μεθεπόμενη Δευτέρα. Οι πολιτικοί αρχηγοί των δημοκρατικών κομμάτων θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας για να αναζητήσουν συγκλίσεις στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Αλλά το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι η συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Όχι απλώς επειδή το θέτει συνεχώς μιλώντας στα ΜΜΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης



αλλά κυρίως επειδή θα είναι η βασική θέση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά και, πιθανότατα, του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τους έχει ήδη μεταφέρει την κατηγορηματική άρνησή του για συμμετοχή σε οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση μέσα από την ίδια Βουλή και αυτό θα επαναλάβει στη διάρκεια της σύσκεψης επιμένοντας στη θέση ότι αν η κυβέρνηση χάσει τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μοναδική διέξοδος, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι οι εκλογές.
Κοινό κείμενο;
Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα συναντηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τον πρόεδρο της δημοκρατίας για να του ζητήσει επισήμως τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό και στη συνέχεια θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του Ν. Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής. Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχει, έχοντας ήδη δηλώσει ότι δεν θεωρεί χρήσιμη μια τέτοια συνάντηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο θα καταγράφονται οι εθνικές θέσεις για το προσφυγικό προκειμένου να προσέλθει με αυτές στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου ο Αλ. Τσίπρας.
Τα πλέον λεπτά ζητήματα είναι το βέτο και τα κέντρα κράτησης που ζητά η ΝΔ. Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στραφεί σε αποφάσεις που απηχούν αντιευρωπαϊκές θέσεις για κλείσιμο συνόρων και de facto αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν, τότε δεν θα συναινέσει και θα κρατήσει σκληρή στάση. Εάν ζητήσει κάτι τέτοιο να καταγραφεί σε ένα κείμενο κοινά αποδεκτό από τους παρόντες πολιτικούς αρχηγούς, δεν είναι βέβαιο ότι θα το αποδεχθούν όλοι.
Από την άλλη, έχει ενδιαφέρον το κατά πόσο θα επιμείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην άποψη υπέρ της δημιουργίας κέντρων κράτησης κλειστού τύπου και το αν τα άλλα κόμματα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης θα συνταχθούν ή όχι μαζί του.
Συναίνεση αλλά…
Σε κάθε περίπτωση όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να ασκήσουν αυστηρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, μέσα και έξω από την αίθουσα του προεδρικού μεγάρου, ενώ ειδικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να αντιμετωπίζει ως ομολογία αδυναμίας και αποτυχίας την πρόσκληση του πρωθυπουργού για συναίνεση στο προσφυγικό.
Αλλωστε, υπάρχει η άποψη στο εσωτερικό της ΝΔ ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν σενάριο εκλογικού αιφνιδιασμού σε συνθήκες ρήξης με τους πιστωτές ώστε να διασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διατήρησή του ως ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας και να αφήσει τα μεγάλα προβλήματα στους επόμενους, επενδύοντας στο σενάριο της δεξιάς παρένθεσης.
Η σπουδή της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος δείχνει, αντίθετα, προσπάθεια για σταθεροποίηση και ομαλή συνέχεια. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν κάλπες στον ορίζοντα του πρωθυπουργού που θα προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Στόχος θα είναι η επανεκκίνηση αλλά και η διεύρυνση με ανοίγματα που θα υπερβαίνουν τα στενά κομματικά όρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: