Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Περί Σφακιανάκη

του Κώστα Βαξεβάνη
Ποιος είναι αυτός ο Μανώλης Σφακιανάκης που κατάφερε να καταργήσει το να λέμε Σφακιανάκης και να εννοούμε Νότης; Είναι υποστράτηγος της Αστυνομίας, αξιωματικός δηλαδή που έχει ορκιστεί πως θα τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους και θα τα υπηρετήσει όπου επιλέξει η υπηρεσία του. Σε αυτό θέλω να μείνω και όχι στην αγιογραφία που στήνεται από το πρωί της Πέμπτης αφού ανακοινώθηκε η μετάθεσή του σε άλλη θέση. Σε αυτή τη χώρα έχουμε ζήσει στρατηγοί να αποστρατεύονται για να δημιουργηθούν τρύπες στην επετηρίδα απ’ όπου θα περάσουν



ημέτεροι και κομματικά βαμμένοι. Έχουμε ζήσει κρίσεις στην Αστυνομία και το Στράτευμα που εξευτέλιζαν και Σώματα και τους ανθρώπους. Η τακτική αυτή κατάντησε να γίνει θεσμός παραγκωνίζοντας και τους θεσμούς και τη Δημοκρατία.

Η ανακοίνωση της μετάθεσης του Μανώλη Σφακιανάκη μετά από αξιολόγησή του από το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων, δημιούργησε ένα κύμα τεχνητών αντιδράσεων που κατέληξε να εμφανίζεται από τα ΜΜΕ ως κρίση της κυβέρνησης.
Κατ’ αρχήν σύσσωμη η διαπλοκή, οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, τα κανάλια της και οι γητευτές της, στάθηκαν στο πλάι του Σφακιανάκη. Αυτό δεν ξέρω αν επιβεβαιώνει την τοποθέτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα που μίλησε για καλούς δημοσιοσχεσίτες, πάντως κάτι λέει. 
Στήθηκε ένα μιντιακό παιχνίδι με πολιτική φιλοδοξία, στηριγμένο σε απλές κινήσεις διαπλοκής. Αρχικά, μεταδόθηκε η είδηση με ιδιαίτερη χροιά (πετάχθηκε ο υπεράξιος Σφακιανάκης), στη συνέχεια δημιουργήθηκε μια εντύπωση χάους στο εσωτερικό της κυβέρνησης (επιστρέφει ο Σφακιανάκης εντολή Τσίπρα) και επιμελώς κατασκευάστηκε η σύγχυση. Στο επόμενο βήμα, η σύγχυση δεν αποδόθηκε σε αυτούς που μετέφεραν ψευδείς και ανυπόστατες πληροφορίες αφού ο Σφακιανάκης τελικώς απομακρύνθηκε, αλλά στην κυβέρνηση (η κυβέρνηση δεν ξέρει τι κάνει).

Γενικώς το μιντιακό σύστημα, ιδιαίτερα ευαίσθητο από τη σύγκρουση με την κυβέρνηση, φροντίζει να συντονίζεται και να δημιουργεί εντυπώσεις, δημιουργώντας συχνά προβλήματα στην κυβέρνηση που κοιτάει αμήχανα και δεν προλαβαίνει να κάνει τον τερματοφύλακα στην αλληλουχία των ανακριβών ειδήσεων, είτε πρόκειται για τον Κατρούγκαλο και το Φλαμπουράρη είτε ακόμη και για τις μεταθέσεις των αστυνομικών.
Στην ουσία τώρα της υπόθεσης Σφακιανάκη, αξιοσημείωτο είναι πως ο υποστράτηγος της αστυνομίας υπηρετεί στη θέση με τα λιγότερο μετρήσιμα αποτελέσματα. Δεν αποτρέπει ληστείες ή τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά αστυνομεύει το διαδίκτυο
Θα το πω χοντροκομένα: οι επώνυμοι αυτής της χώρας, πολιτικοί και επιχειρηματίες, διαπλεκόμενοι και αθώοι, θύτες και θύματα, θεοποίησαν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην οποία προσέφευγαν κατά καιρούς για να αποτρέψουν δημοσιεύματα από ανώνυμους μπλογκερς. Αυτό δημιούργησε μια ιδιαίτερη σχέση αυτού του τμήματος εν αντιθέσει με άλλα τμήματα της Αστυνομίας

Η φήμη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του Σφακιανάκη κατ’ επέκταση, στηρίχθηκε επίσης σε ένα απεχθές έγκλημα, την παιδοφιλία. Κατά καιρούς ανακοινώθηκαν συλλήψεις παιδοφίλων και κανένας δεν θέλησε να μπει στα σκοτεινά νερά της παιδοφιλίας για να δει ποια ήταν η αλήθεια.
Ως δημοσιογραφική ομάδα έχουμε δεχθεί πολλές καταγγελίες για τον τρόπο που λειτουργούσε η συγκεκριμένη Διεύθυνση (μία από αυτές μπορείτε να δείτε εδώ (Τον βάφτισαν παιδόφιλο επειδή κατήγγειλε κύκλωμα μαστροπών αστυνομικών).
Θα έχει ενδιαφέρον να γίνει μια έρευνα στο εσωτερικό της Αστυνομίας για το πόσο παιδόφιλοι ήταν τελικώς όσοι έχουν συλληφθεί ως παιδόφιλοι, τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της Υπηρεσίας, τότε που δημιουργούσε τη δημοφιλία της. 
Εμείς πάντως θα την κάνουμε.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης είναι αναμφισβήτητα ένας αξιωματικός με επικοινωνιακά πλεονεκτήματα. Βγαίνει στα κανάλια, μιλάει σε συνέδρια, μπαίνει στα σπίτια μας και μας έχει πείσει πως έχει αποτρέψει πολλά παιδιά από αυτοκτονίες. Η αξιολόγησή του δεν μπορεί να γίνει από τα πάνελ στα οποία συχνά ήταν φιλοξενούμενος αλλά από την υπηρεσία του
Προσωπικά θα θέσω ένα ερώτημα: γιατί τόσο ο ίδιος ο οποίος υπηρέτησε στη θέση αυτή επί 20 χρόνια, όσο και πολλοί από αυτούς που φροντίζουν να ανακαλύπτουν «χούντα του ΣΥΡΙΖΑ» πίσω από τη μετάθεση ενός αστυνομικού, επιμένουν τόσο στο να παραμείνει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: