Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Εκτός συμφωνίας οι αξιώσεις του ΔΝΤ /// Στη... σύνταξη ΔΝΤ και Ν.Δ.

Αλ. Τσίπρας: Η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, 
ούτε λιγότερα αλλά και τίποτε περισσότερο
Σε ευθεία αποδοκιμασία της συμπεριφοράς του ΔΝΤ, που με συνεχή προσκόμματα δημιουργεί αβεβαιότητα έως την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, προχώρησε η κυβέρνηση. "Απαιτήσεις, όπως αυτές για περικοπές των κύριων συντάξεων, δεν απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές" δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ "φωτογραφίζοντας" το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Περισσότερο άμεσος ήταν ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Φρ. Κουτεντάκης: Αμφισβητούν συνεχώς τα στοιχεία χωρίς να εξηγούν πώς υπολογίζουν τα δικά τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μετατροπή του πρωτογενούς πλεονάσματος 0,2% για το 2015 σε έλλειμμα 0,6%. 
"Ζήτημα που αφορά το ΔΝΤ" χαρακτήρισε ο Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του Στ. Κούλογλου, τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με δικά του κεφάλαια, ενισχύοντας την αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από τις απώτερες προθέσεις του Ταμείου.

Αλ. Τσίπρας: Οι περικοπές στις συντάξεις 
είναι εκτός της συμφωνίας του καλοκαιριού - Δεν τις δεχόμαστε
"Προς το συμφέρον όλων των πλευρών η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης' δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη. Ο ίδιος, τόνισε πως οι περικοπές των κύριων συντάξεων δεν απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού ενώ πρόσθεσε πως δεν θα γίνουν αποδεκτές τέτοιες προτάσεις. Επιπρόσθετα δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Όσοι επιθυμούν περισσότερα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιθυμία τους είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας.Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς σημείωσε την ύπαρξη κοινού εδάφους ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην συμφωνία για το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας πως είναι θετική εξέλιξη το γεγονός πως η λύση του βασίζεται στη συνεργασία με την Τουρκία και όχι στη ντε φάκτο νομιμοποίηση μονομερών πρακτικών.
Τέλος επέστησε την προσοχή αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας λέγοντας πως είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων "προκειμένου να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε τόσο σε όσα η συμφωνία ορίζει, όσο και σε όσα προστάζει η διεθνής νομιμότητα".

Ας βγουν στη... σύνταξη το ΔΝΤ και η Ν.Δ.

Μέρα με την ημέρα, όσο γίνονται γνωστές οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, γίνεται φανερό ότι οι εξ Ουάσιγκτον ορμώμενοι ιθύνοντες του παγκόσμιου αυτού οργανισμού θέλουν να ξεπεράσουν ακόμη και τον χειρότερο εαυτό τους.
Το τελευταίο κρούσμα δογματικού κυνισμού είναι αυτό που αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ότι ζήτησαν να μην πληρωθούν οι συντάξεις εάν παρουσιαστεί ταμειακό έλλειμμα στην περίπτωση που καθυστερήσουν σημαντικά οι διαπραγματεύσεις.
Και φυσικά οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν επειδή το ΔΝΤ απαιτεί παράλογα πράγματα, χωρίς να εξηγεί γιατί δεν δέχεται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα επικυρωθούν από την Κομισιόν.
Οι ίδιοι που επέμεναν ότι το έλλειμμα του 2015 θα ξεπεράσει το 1,5% τώρα επιμένουν ότι το έλλειμμα θα είναι 0,6%, αντί για 0,2% πλεόνασμα που δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Από την άλλη, ΔΝΤ και Σόιμπλε παίζουν στις καθυστερήσεις το ασφαλιστικό, μεταρρύθμιση που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση εδώ και τρεις μήνες.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στην αναμπουμπούλα που προκαλεί το ΔΝΤ, η Ν.Δ... χαίρεται τόσο πολύ, ώστε έβγαλε ανακοίνωση ότι φταίει, φυσικά, ο γενικός γραμματέας επειδή με τις δηλώσεις του μας επανέφερε ένα χρόνο πίσω.
Η Ν.Δ. βέβαια ξέχασε, για άλλη μια φορά, να δηλώσει πότε θα καταθέσει τις ολοκληρωμένες προτάσεις της που είχε υποσχεθεί προ τριμήνου. Την τελευταία φορά που ο αρχηγός της κατέθεσε προτάσεις για το ασφαλιστικό στη Βουλή ήταν οι θέσεις που απαιτούσαν σταθερά το ΔΝΤ και τα γεράκια των Βρυξελλών όλα τα τελευταία χρόνια. Τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (που οδηγεί με βεβαιότητα στην κατάργηση των επικουρικών) και, αν δεν φτάνουν τα λεφτά, να κοπούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.

Για το ΔΝΤ στην ανακοίνωση της Ν.Δ. δεν βρήκαν ούτε μία λέξη να πουν. Είναι τόσο ξεκάθαρο ότι για άλλη μια φορά η Νέα Δημοκρατία συντάσσεται στο πλευρό αυτών που απαιτούν, με ταξικό δογματισμό, "φωτιά και τσεκούρι" στους συνταξιούχους, αρκεί να βγουν τα... νούμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: