Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Ώρα μηδέν για το προσφυγικό / Η Ελλάδα δεν είναι αποθήκη ψυχών

Μουζάλας: Τα σύνορα στην Ειδομένη πρέπει να θεωρούνται κλειστά
*Προκλητικός και πάλι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός: Η Ελλάδα πρέπει να θυσιαστεί και να μετατραπεί σε hotspot για να σωθεί η Ευρώπη
*Επιτακτική η ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
*Σχέδια δράσης υπέρ προσφύγων από τα υπ. Οικονομικών, Υγείας, Παιδείας
Η ώρα των αποφάσεων για την Ελλάδα και την Ευρώπη στο προσφυγικό έφτασε, διαφορετικά η χώρα μας κινδυνεύει να μετατραπεί σε "αποθήκη ψυχών" και η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης να δεχθεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Προσεγγίζοντας ρεαλιστικά τα μελλούμενα, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Μουζάλας επισήμανε ότι θα πρέπει τα σύνορα με την ΠΓΔΜ να θεωρούνται ήδη κλειστά και η Ελλάδα να προετοιμάζεται για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες για





μεγαλύτερο χρόνο απ' ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Η σύμπραξη της Τουρκίας αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για μια ευρωπαϊκή και εφικτή λύση, αλλά η στάση της γείτονος κάθε άλλο παρά δεδομένη μπορεί να θεωρείται. Ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι να κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αναλάβει η χώρα μας βάρη που δεν της αναλογούν και δεν μπορεί να αντέξει, παρά τη θέληση και την υποχρέωση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ανθρωπισμό, που θεωρούνται δεδομένα.
Διαβάστε:
Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα με τίτλο «Αθήνα και Ρώμη μαζί για τους πρόσφυγες: Να υψώσουμε τείχος κατά των δυνάμεων που προκαλούν διχασμό στην Ευρώπη

Η Ελλάδα δεν είναι αποθήκη ψυχών

Η γεωγραφική θέση της χώρας αλλά και η διεθνής συγκυρία ήταν αυτά που έφεραν την Ελλάδα αντιμέτωπη με μια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, οι διαστάσεις της οποίας μας υποχρεώνουν να την αντιμετωπίσουμε ως μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Με δεδομένα το κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής και τη μέχρι στιγμής τουρκική απροθυμία για τον περιορισμό της κίνησης των προσφύγων προς τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, είναι επιβεβλημένη η διατήρηση της εθνικής συνοχής, αλλά και η απαρέγκλιτη προσήλωση της κοινωνίας στις ανθρωπιστικές αξίες που διατρέχουν τη συντριπτική της πλειονότητα.
Η ρεαλιστική προσέγγιση του συριακού προβλήματος δεν επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις και μια ειρηνική διέξοδος στον εμφύλιο που γεννά τη σημερινή προσφυγική κρίση δεν φαίνεται πιθανή, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Με αυτά τα δεδομένα και με έναν σημαντικό αριθμό χωρών να καταφεύγουν σε μονομερή εθνικού χαρακτήρα μέτρα, η χώρα είναι υποχρεωμένη να διαχειριστεί επί μακρόν την αξιοπρεπή φιλοξενία ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Εν αναμονή των αποφάσεων της επικείμενης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και των επιμέρους μαχών που καθημερινά δίνονται σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο κόντρα στο κύμα του εθνικισμού και του ευρωσκεπτικισμού, η ελληνική κοινωνία είναι υποχρεωμένη να δώσει τη δική της μεγάλη μάχη ενάντια στις ξενοφοβικές φωνές και τις ρατσιστικές υστερίες που εντέχνως διακινούνται από πολιτικούς και μερίδα του Τύπου.
Τα μέχρι σήμερα παραδείγματα είναι ελπιδοφόρα και συγκινητικά. Τα μηνύματα που εκπέμπει η κοινωνία των πολιτών από τη μια έως την άλλη άκρη της Ελλάδας συγκλίνουν στην εικόνα μιας χώρας που δεν υποκύπτει στον πειρασμό της εγκατάλειψης των ανθρωπιστικών της αξιών και της Ιστορίας της, που είναι διαποτισμένη από προσφυγικά δράματα.

Οι ανυπεράσπιστοι πρόσφυγες δεν θα γίνουν -τουλάχιστον στην Ελλάδα- οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της ξενοφοβικής ρητορείας εξωτερικής και εσωτερικής κοπής. Η Ελλάδα της κρίσης δεν μπορεί να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών ούτε μπορεί να σηκώσει ένα βάρος μεγαλύτερο των δυνατοτήτων της. Αυτό, όμως, που της αναλογεί όχι μόνο θα το σηκώσει, αλλά θα το φροντίσει με τρόπο ανάλογο της Ιστορίας και του πολιτισμού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: