Πρόβες πολέμου με «ονοματεπώνυμα» και «διευθύνσεις», αλλά και με ιδιαίτερη πολιτική σημειολογία, ξεκινούν ήδη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εν όψει της συζήτησης στη Βουλή για τη διαφθορά και τη δικαιοσύνη. Το πρώτο «ονοματεπώνυμο» που βγήκε στο προσκήνιο ήταν μάλλον αναμενόμενο –εκείνο του Ανδρέα Βγενόπουλου –με αιχμή τις, καταγγελλόμενες τουλάχιστον, σχέσεις του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο τρόπος όμως με τον οποίον δημοσιοποιήθηκαν οι καταγγελίες και η ένταση στην αντιπαράθεση που ακολούθησε μεταξύ Μαξίμου, Βενιζέλου
και Νέας Δημοκρατίας είναι ενδεικτική τόσο του εκρηκτικού κλίματος που προδιαγράφεται στη Βουλή όσο, και κυρίως, των πολιτικών στρατοπέδων και των συσχετισμών που διαμορφώνονται στην αναμέτρηση για τη διαπλοκή.
Οι «σχέσεις Βενιζέλου – Βγενόπουλου»
Η «υπόθεση Βενιζέλου – Βγενόπουλου» ήρθε στο φως με την επιστολή του Νίκου Σηφουνάκη προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, (σ.σ. διαβάστε σχετικά εδω) την οποία και δημοσιοποίησε το περιοδικό «Επίκαιρα». Στην επιστολή του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος «έθαψε» δηλώσεις του Νίκου Σηφουνάκη κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου, επικαλείται στοιχεία και έτερη επιστολή του Ανδρέα Τσιρώνη προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση που καταγγέλλει παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη υπέρ Βγενόπουλου και κάνει λόγο για «μυστική συνάντηση» Βενιζέλου – Βγενόπουλου τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η αποκάλυψη της επιστολής προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Μαξίμου που κάλεσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δώσει εξηγήσεις, αλλά και την οξεία απάντηση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά.
Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ
Το βάθος και η ουσία της υπόθεσης μένει να διερευνηθεί και να αποδειχθεί, έως τότε όμως το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο ίσως είναι η πολιτική της σημειολογία: Στη σκληρή πολιτική κόντρα που ξέσπασε, το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, επέλεξε να μείνει ηχηρά απών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερασπίστηκε μόνος τον εαυτό του, αν και ο ίδιος, στην ανακοίνωσή του, μίλησε και… εξ ονόματος της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης».
Η μοναδική πολιτική στήριξη της οποίας έτυχε ήρθε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε, για μια ακόμη φορά, να υιοθετήσει πλήρως τη γραμμή ΔΟΛ και Ψυχάρη στην κόντρα του με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την «αρχειοθέτηση» της υπόθεσης Βγενόπουλου. Και το Μαξίμου, στη δική του ανακοίνωση, αναφέρθηκε σε «σύστημα Μητσοτάκη – Σαμαρά – Βενιζέλου» που ενοχλείται από την προσπάθεια Παπαγγελόπουλου να διασφαλίσει την διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης Βγενόπουλου.
Το «σύστημα Μητσοτάκη – Σαμαρά – Βενιζέλου»
Όλα αυτά οριοθετούν ήδη, πολύ καθαρά, τους όρους με τους οποίους θα δοθεί η μάχη για τη διαφθορά και την διαπλοκή την Τρίτη στη Βουλή. Τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης θα στραφούν σε τρία συγκεκριμένα πρόσωπα – Κυριάκο Μητσοτάκη, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο – με στόχο την πλήρη ταύτισή τους, την ανάδειξη των «γκρίζων ζωνών» στις σχέσεις τους με πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, αλλά και τη μόχλευση των εσωκομματικών αδυναμιών σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ειδικά, δε, στο ΠΑΣΟΚ η ανοιχτή σύμπλευση και σταθερή υπεράσπιση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο των μιντιακών συστημάτων της διαπλοκής φέρνει σε εμφανώς αμήχανη και δύσκολη θέση τη Φώφη Γεννηματά – γεγονός, που δεν θέλει να αφήσει ανεκμετάλλευτο η κυβέρνηση εν μέσω και των εν εξελίξει ζυμώσων και διεργασιών για την αναδιάταξη της κεντροαριστεράς.
Η Νέα Δημοκρατία, εγκλωβισμένη ούτως ή άλλως στην «προίκα» Σαμαρά και Παπασταύρου, θα αντεπιτεθεί στοχεύοντας πρωτίστως στο πρόσωπο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και επιμένοντας στις καταγγελίες για παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού στη Δικαιοσύνη κατά Βγενόπουλου. Οι καραμανλικές αναφορές και σχέσεις όμως του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δυσχεραίνουν την εσωκομματική πολιτική διαχείριση του θέματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ήδη τελεί σε εμφανή αδυναμία να αποτινάξει τις σκιές της διακυβέρνησης Σαμαρά.
Ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση – ακόμη και εντός ΠΑΣΟΚ – ότι θα παραμείνει ο πιο ένθερμος υπερασπιστής όχι μόνον των πεπραγμένων της κυβέρνησης Σαμαρά αλλά και των εκλεκτών της. Θα είναι εκ των αδιαμφισβήτητων πρωταγωνιστών της συζήτησης της Τρίτης στη Βουλή και εμφανίζεται έτοιμος να φέρει την Φώφη Γεννηματά σε αρκούντως δύσκολη θέση…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου