Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Η ακτινογραφία της διαπλοκής / Ευρώπη, Τουρκία, εμείς και πρόσφυγες

Στοιχεία και παραδείγματα από την κυβέρνηση για τις αμαρτωλές σχέσεις παλαιού πολιτικού συστήματος και επιχειρηματικών συμφερόντων, καθώς και για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη 
Να "φωτογραφίσει" το λεγόμενο σύστημα διαπλοκής, που δεν είναι τίποτε άλλο από το χρεωκοπημένο σύστημα εξουσίας που είχε στηθεί επί χρόνια στην Ελλάδα με τη συνέργεια πολιτικών και οικονομικο-εκδοτικών παραγόντων, τη χρησιμοποίηση των τραπεζών και την εξουδετέρωση της Δικαιοσύνης για να μένει στο απυρόβλητο, φέρεται



αποφασισμένη η κυβέρνηση κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά.
"Λίστες" που έμειναν στα συρτάρια ή "χάθηκαν" σε στικάκια
χαριστικές τροπολογίες ή ρυθμίσεις απαλλαγής από ευθύνες, 
υποθέσεις που σκανδάλισαν την κοινή γνώμη ή ζημίωσαν το Δημόσιο και κουκουλώθηκαν, 
θα έρθουν στο προσκήνιο.
Άγνωστο ήταν μέχρι χθες αν ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. θα προσφέρει πλήρη κάλυψη ή θα πάρει αποστάσεις από υποθέσεις που πιθανόν βαρύνουν την προηγούμενη ηγεσία.

Η Ευρώπη, η Τουρκία, εμείς και οι πρόσφυγες

Η εφαρμογή της συμφωνίας που προέκυψε από τη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό, για την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι μπορεί να ξεκινήσει από την 20ή Μαρτίου, ήδη πήρε παράταση μιας εβδομάδας. Και απ' ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με τους Τούρκους, η χώρα των οποίων είναι κλειδί, ουσιαστικά θα χρειαστεί άλλη μια βδομάδα για να ετοιμαστούν από τις δύο πλευρές του Αιγαίου οι μηχανισμοί υποστήριξης για τις διευθετήσεις των συμφωνηθέντων. Θέλουμε να ελπίζουμε, καθώς είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα, ότι αυτές οι παρατάσεις αρκούν. Περιμέναμε αυτές τις ημέρες να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία. Δεν συνέβη. Θέλουμε -επίσης- να ελπίζουμε ότι η απέναντι πλευρά θα αποδειχθεί συνεπής και ικανή να τηρήσει τις υπογραφές της.

Η συμφωνία αυτή, ασφαλώς, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δίκαιη με ανθρωπιστικούς όρους. Όμως σήμερα δεν μπορούμε, μόνον και μόνοι εμείς, να ορίσουμε τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού και να αλλάξουμε ολόκληρη την Ευρώπη. Τη φαρισαϊκή Ευρώπη που πληρώνει με το κόστος της ακατάσχετης ροής προσφύγων τις συνέπειες των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας για αρπαγή των πετρελαίων και ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της Δύσης απέναντι στους άλλους δύο μεγάλους παγκόσμιους παίκτες που είναι η Ρωσία με την Κίνα.

Τούτη τη στιγμή η χώρα οφείλει να ανταποκριθεί στη συμφωνία, όχι μόνο για να αποφύγει το μεγάλο κόστος υποδοχής και αορίστου χρόνου φιλοξενίας των προσφύγων. Πρέπει να αποφύγει και τον ανθρώπινο πόνο που συνεπάγεται η απάνθρωπη διαβίωση των προσφύγων στην Ελλάδα, που προκλήθηκε και από τη συμπεριφορά πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έκλεισαν ασφυκτικά όλους τους διαδρόμους πρόσβασης προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα, αδιαφορώντας προκλητικά για τη μετατροπή μιας χώρας εταίρου τους, που βρίσκεται ήδη σε ανθρωπιστική κρίση από την παρατεταμένη ύφεση, σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών.

Έτσι όμως είναι ζωή σε αυτόν τον πλανήτη. Η Ελλάδα πρέπει να καταρτίσει τάχιστα εναλλακτικά σχέδια διότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει, ακόμα και στην περίπτωση που η συμφωνία λειτουργήσει, πόσοι πρόσφυγες που δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες θα μείνουν εγκλωβισμένοι εδώ. Πρέπει να σχεδιάσει τη δημιουργική τους αξιοποίηση ώστε να μπορούν να εργαστούν για να βγάλουν το ψωμί τους και να εξασφαλίσουν τη στέγη τους. Χρειάζονται εναλλακτικά σχέδια για όλες τις πιθανές περιπτώσεις, αν θέλουμε και να μειώσουμε το προσφυγικό κόστος και να το μετατρέψουμε όπου και όσο γίνεται σε πλεονέκτημα. Έτσι κάνουν οι σοβαρές χώρες που θέλουν να υπερασπίζονται στην πράξη και τις ουμανιστικές αρχές και τα εθνικά τους συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ