Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Τα φοβικά σύνδρομα οδηγούν σε αδιέξοδα /// Η ζωή συσχετίζει τα άσχετα

*Συνολική και συνεργατική η μόνη ευρωπαϊκή και εφικτή λύση
*Αλ. Τσίπρας: Υποχρεωτική η κατανομή των προσφύγων
Ο φόβος κρατών και εγχώριων δυνάμεων έναντι των προσφύγων, αλλά και ο φόβος του πρώην κυβερνητικού συνασπισμού Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ έναντι των εταίρων - δανειστών μας είναι, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, οι δύο όψεις του απομονωτισμού, που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός για τη συνοχή της Ευρώπης αλλά και για τα συμφέροντα της χώρας. Το φλερτ του Κυρ. Μητσοτάκη, κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στην Κ.Ο. της Ν.Δ., με την ακροδεξιά αντίληψη περί περίκλειστης χώρας και η απαίτηση να μην αντιδράσει η Αθήνα σε περίπτωση που οι γνωστές χώρες συνεχίσουν να ενεργούν μονομερώς "ναρκοθετούν" το πεδίο συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων εν όψει του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών της Παρασκευής, καθώς: Αφενός φορτώνουν στην Ελλάδα όλο το βάρος




- ευθύνη αντιμετώπισης του προσφυγικού και αφετέρου υπονομεύουν τη θέση της στην Ε.Ε. ως ισότιμης χώρας.

Η κριτική αφορά και τη Φ. Γεννηματά, η οποία επίσης αντιπολιτεύεται ενδεχόμενο "βέτο" χωρίς να προτείνει πιο ήπιες μορφές αντίδρασης.

Η ζωή συσχετίζει τα άσχετα

Δεν σχετίζονται, αλλά τελικά σχετίζονται, η προσφυγική κρίση και η αξιολόγηση
Κανείς δεν δέχεται να τα συσχετίσει, αλλά τελικά σε μεγάλο βαθμο τα συσχετίζει η ζωή και τα φέρνει ο χρόνος και η στιγμή να συμπέσουν.
Ο λόγος για τον οποίο κανείς δεν παραδέχεται τον συσχετισμό είναι για την Ελλάδα πρωτίστως ηθικός, με την έννοια ότι η Ελλάδα δεν θα δεχόταν ποτέ να μπει στη λογική της ανταλλαγής "δώστε λεφτά να κρατήσω ανθρώπους". Κάτι τέτοιο θα υπέσκαπτε το ηθικό υπόβαθρο της ελληνικής κοινωνίας όσο δεν το πέτυχαν δεκαετίες καζινοκαπιταλισμού και θα υποβίβαζε τη χώρα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Ταυτόχρονα, το να μην λαμβάνεται υπ' όψιν η οικονομική διάσταση του προσφυγικού σε μια χώρα με τα προβλήματα της Ελλάδας είναι εξίσου επικίνδυνο, καθώς οι πόροι του προϋπολογισμού είναι λιγότερο από τσίμα - τσίμα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν. Υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που επιχειρούν να στρέψουν τους φτωχούς Έλληνες εναντίον των ακόμα πιο φτωχών ξένων.

Ο λόγος για τον οποίον οι εταίροι δεν συσχετίζουν επισήμως την αξιολόγηση με το προσφυγικό είναι πρώτον ότι η αφήγησή τους λέει πως η αξιολόγηση όπως και το πρόγραμμα είναι κάτι ούτως ή άλλως θετικό και δεύτερον και κυριότερον θεωρούν ότι έχουν τη δυνατότητα να πιέζουν εμμέσως και για τα δύο, και για την αξιολόγηση και για το προσφυγικό.
Ευτυχώς όχι όλοι. Κάποιοι απ' αυτούς αντιλαμβάνονται ότι το σχήμα προσφυγική κρίση μέσα στην ελληνική κρίση και σε περιβάλλον διαγραφόμενης παγκόσμιας κρίσης μπορεί να έχει απρόβλεπτη κατάληξη. Κάποιοι άλλοι διαπιστώνουν σήμερα ότι η αντίληψη fortress europe και το πλατσούρισμα στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, η ακροδεξιά ατζέντα δηλαδή, τους πιέζει εκλογικά. Αλλά δυστυχώς κρίνουν ότι η λύση είναι να υιοθετήσουν την ακροδεξιά ατζέντα.

Υπάρχει ένας σταυρός στην Ευρώπη. Όχι του χριστιανισμού, αλλά ένας σταυρός που τη διχάζει οριζόντια οικονομικά και κάθετα πολιτικά. Δεν θέλει πολύ να σπάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: