Γόρδιος δεσμός το προσφυγικό μια ημέρα πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο *"Αγνοούμενοι" 1.000 - 1.500 πρόσφυγες που οδηγήθηκαν από ανεύθυνους στην ΠΓΔΜ *Πολιτικές, νομικές και γεωπολιτικές σκοπιμότητες υπονομεύουν τις προσπάθειες για συνολική και βιώσιμη αντιμετώπιση (του προσφυγικού) *Επαφές Τουσκ στην Άγκυρα για άμβλυνση των διαφορών εν όψει της αυριανής συνόδου. Επανεγκατάσταση και επανεισδοχή κρίσιμοι παράγοντες πιθανής λύσης *Προειδοποίηση Τσίπρα: Εγκληματική ενέργεια η παρακίνηση προσφύγων να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ με κίνδυνο της ζωής τους (βιντεο εδω)
*Επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες που πέρασαν προχθές στην ΠΓΔΜ, ισχυρίζονται τα Σκόπια, αν και οι ελληνικές αρχές (κυβέρνηση, οργανώσεις) δηλώνουν άγνοια.
Η Ε.Ε. ενώπιον των ευθυνών της
Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μας χωρίζει από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και οι αποστάσεις που καλούνται να καλύψουν οι Ευρωπαίοι μοιάζουν μεγαλύτερες των δυνατοτήτων και των επιδιώξεών τους καθώς τα εθνικά συμφέροντα των κρατών - μελών προηγούνται του συλλογικού. Την ίδια ώρα χώρες μη μέλη έχουν καταφέρει να επιβάλουν μονομερώς de facto καταστάσεις μετατοπίζοντας με τον τρόπο αυτόν τις πιέσεις στα βόρεια και τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας.
Μετά την πολύμηνη παθητική αντιμετώπιση του προβλήματος από πλευράς Ε.Ε. κατά τη διάρκεια του 2015 και την άνιση μέχρι σήμερα κατανομή των συνεπειών του συριακού εμφυλίου οι Ευρωπαίοι έχουν συνδέσει τον μελλοντικό περιορισμό της προσφυγικής πίεσης με τις επιδιώξεις της Άγκυρας, που έναντι ανταλλαγμάτων καλείται να θέσει υπό έλεγχο την παράνομη διακίνηση των προσφύγων διά μέσου του Αιγαίου. Η εμπλοκή της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος έχει μέχρι στιγμής ενεργοποιήσει πλήθος αρνητικών ανακλαστικών στο εσωτερικό της Ε.Ε. περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την εξίσωση που η επικείμενη σύνοδος κορυφής καλείται να λύσει.
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει και επισήμως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων προς την Άγκυρα, το οποίο περιλαμβάνει το άνοιγμα πέντε νέων «κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. έχοντας, όμως, ήδη συναντήσει τις πρώτες σκληρές αντιδράσεις από την πλευρά της Γαλλίας, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να διαμηνύει πως η χώρα του επιθυμεί μία αποτελεσματική συνεργασία με την Τουρκία, αλλά αρνείται κάθε «εκβιασμό».
Από την πλευρά της η Λευκωσία, παρά τις διπλωματικές πιέσεις, διατηρεί τις δίκαιες επιφυλάξεις και ενστάσεις της στα «ανταλλάγματα» που η Ε.Ε. εμφανίζεται διατεθειμένη να παραχωρήσει στην Τουρκία.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της κινούμενης ευρωπαϊκής άμμου, που οι αποκλίσεις εμφανίζονται να υπερτερούν των συγκλίσεων, μειώνονται όλο και περισσότερο οι ελπίδες για μια εφαρμόσιμη και νομικά ισχυρή αντιμετώπιση του προβλήματος όπως αυτή περιγράφηκε αρχικώς από τη σύνοδο της 7ης Μαρτίου.
Στην περίπτωση αυτήν η Ε.Ε. είναι πιθανόν λίαν συντόμως να βρεθεί ξανά ενώπιον των ευθυνών και των παραλείψεών της αναζητώντας εσπευσμένα ένα Ρlan Β.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ