Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Φάμπρικα χυδαιότητας /// Ώρα να κριθεί και η Τουρκία

Σε χυδαία σπέκουλα επί του θέματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη φυσιογνωμία του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου επιδόθηκε χθες η αντιπολίτευση (Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), μη βρίσκοντας πρόσφορο το έδαφος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση επί των μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία (ζητήματα διαπραγμάτευσης, προσφυγικό, Δικαιοσύνη κ.ά.). Ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για "αφελληνισμό" του πολιτισμού. Το Ποτάμι χαρακτήρισε τον Γιαν Φαμπρ "κενολόγο αποικιοκράτη", ενώ ο βουλευτής του Ι. Φωτήλας από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε τον υπουργό Πολιτισμού ότι "κατάντησε τον Πολιτισμό να είναι μόνο κείμενα του Σ. Ξηρού και η αριστερή ιδεολογία της τσουτσούνας". Το έργο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ "Παλλόμενα πέη" είχαν ως προμετωπίδα πλείστες όσες "αντιδράσεις" στα μέσα ενημέρωσης, κυρίως τα ηλεκτρονικά. Είναι η παράσταση για την οποία παραληρούσε, όταν είχε εμφανιστεί στην Ελλάδα,



η πλειονότητα όσων σήμερα φωνασκούν.
*Μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
*"Θα εκπλαγείτε ευχάριστα με το πρόγραμμα" η απάντηση Μπαλτά στα περί "αφελληνισμού"

Διαβάστε σχετικά:

Ώρα να κριθεί και η Τουρκία

Τη Δευτέρα το πρωί αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για τις επιστροφές των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στη γειτονική χώρα μετά και την ψήφιση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων από πλευράς της χώρας μας. Μετά τη διαβεβαίωση του Γ. Μουζάλα προς το Κοινοβούλιο πως «η Ελλάδα θα τηρήσει αυστηρά τις διαδικασίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι όπως τα έχει ο καθένας στο μυαλό του, αλλά σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης», τα βλέμματα όλων στρέφονται υποχρεωτικά προς την Άγκυρα.

Οι προειδοποιήσεις και οι ενστάσεις διεθνών οργανισμών, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Διεθνής Αμνηστία, που ζητούν τη διασφάλιση όλων των εγγυήσεων ασφάλειας για όσους επιστρέψουν στην Τουρκία, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τις Βρυξέλλες αν θέλουμε να μιλάμε για μια συμφωνία βιώσιμη και ανθρωπιστικά δίκαιη.
Υποχρέωση της Ε.Ε. είναι πλέον να αποκτήσει πρόσβαση όχι μόνο στα ελληνικά νησιά, αλλά και στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, ώστε να ελέγξει το επίπεδο προστασίας όσων επιστρέφονται και να αποτρέψει ενδεχόμενους κινδύνους επαναπροώθησής τους από την Τουρκία στις σπαρασσόμενες από πολέμους πατρίδες τους. Η μη αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας από την Ελλάδα λέει πολλά και η εφαρμογή της συμφωνίας που από πλευράς Ε.Ε. χαρακτηρίζεται ως «μοναδική λύση για το προσφυγικό», δεν μπορεί να παρακολουθείται μόνο επί ελληνικού εδάφους, αλλά θα πρέπει άμεσα να επεκταθεί και στο έτερο συμβεβλημένο μέρος.

Η Ελλάδα, που όλους αυτούς τους μήνες κρίθηκε και επικρίθηκε ακόμη και με μεταχρονολογημένες εκθέσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα, απέδειξε ξανά πως μπορεί -παρά τις ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών- να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Οι καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας και της UNCHR, τις οποίες με περισσή ευκολία προσπέρασε η κ. Μπερτό, δεν επιτρέπουν τον ευρωπαϊκό εφησυχασμό. Η ικανότητα της Ελλάδας κρίθηκε. Από τη Δευτέρα θα πρέπει να κριθεί και η τουρκική αξιοπιστία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: