Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν
Ολάντ σε Τσίπρα: Η Αθήνα τηρεί τα συμφωνηθέντα
Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η οποία κράτησε μία ώρα. Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να κλείσει τάχιστα προς το συμφέρον όλων, αφού οι καθυστερήσεις προκαλούν κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ε.Ε.
Η ελληνική πλευρά είναι απολύτως ικανοποιημένη από τη συνάντηση, καθώς ο Φρανσουά Ολάντ έκανε την ίδια διαπίστωση, ότι η Αθήνα τηρεί πλήρως τα συμφωνηθέντα. Η συμφωνία αυτή είναι απολύτως απαραίτητο να έχει ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα ώστε να γίνει γρήγορα και η αξιολόγηση, που θα ομαλοποιήσει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Μην κρύβεστε πίσω από το ΔΝΤ
Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, παρότι μετέχουν στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις και γνώριζαν από πρώτο χέρι τις θέσεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών, που είχαν ουσιαστικά βρει κοινό τόπο με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου, αποφάσισαν να κρυφτούν πίσω από την αληθή διαπίστωση πως, έτσι όπως είναι, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και άρα τα μέτρα δεν επαρκούν για να γίνει βιώσιμο. Και για να γίνει βιώσιμο χρειάζονται νέες δραματικές περικοπές.
Αν στο σημείο αυτό ανοίξουμε μια παρένθεση για την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ από το 2010 σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πείραμα, η παρένθεση αυτή δεν πρόκειται να κλείσει σύντομα. Δεν υπάρχει ούτε μια πρόβλεψη το Ταμείου που να επαληθεύτηκε στην πράξη. Και δεν ήταν μόνον οι λάθος πολλαπλασιαστές, που ομολόγησαν πως ήταν εσφαλμένοι. Και δεν είχαν απέναντί τους κυβέρνηση που να δυσανασχετεί και να προβάλλει εμπόδια και αντιστάσεις. Έστελναν τις ντιρεκτίβες τους στα αγγλικά και οι δικοί μας εκτελούσαν τις εντολές χωρίς διαμαρτυρίες.
Δεν είναι λοιπόν εύλογο το ερώτημα γιατί τώρα, στο "και πέντε" της τελικής διαπραγμάτευσης, το ΔΝΤ δεν βάζει νερό στο κρασί του;
Η απάντηση είναι ότι πίσω από το ΔΝΤ κρύβονται όσοι δεν επιθυμούν να εκτεθούν και δεν θέλουν συμφωνία για το χρέος. Όταν λοιπόν ο Σόιμπλε επιμένει πως δεν είναι δυνατόν να γίνει διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, χωρίς μάλιστα να δεσμεύεται για το πώς και πότε μπορούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να δεχτούν ρυθμίσεις και ελαφρύνσεις, ώστε το χρέος να μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς να ματώνει ισοβίως ο ελληνικός λαός, το ΔΝΤ ανακαλύπτει και επικαλείται τους εσωτερικούς του κανονισμούς! Και αφού στο ΔΝΤ ανακάλυψαν τους εσωτερικούς κανονισμούς τους εκ των υστέρων, γιατί δεν αποχωρούν από την ελληνική υπόθεση;
Για ποιο λόγο λοιπόν χρειάζονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και ειδικά η Γερμανία τη συμμετοχή του ΔΝΤ, του οποίου η συμμετοχή σε ρευστό είναι αμελητέα; Η απάντηση είναι πασιφανής. Εκείνο που μένει να αποσαφηνιστεί είναι αν οι χώρες με δικαίωμα λόγου στις ευρωπαϊκές εξελίξεις θα θελήσουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απαλλάξουν την Ε.Ε. από μια κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες, ειδικά αυτήν την εποχή που η Ευρώπη και κυρίως η Ελλάδα πιέζεται από τις προσφυγικές ροές, ενώ σε δύο μήνες έχει προγραμματιστεί το εξόχως κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της χώρας στην Ένωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ