Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Ούτε χιλιοστό πίσω /// Τυλιγμένη στα Panama Papers

Η φράση του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ "δεν θα ζητήσουμε περισσότερα, αλλά και δεν θα δώσουμε ούτε ένα χιλιοστό παραπάνω απ' ό,τι συμφωνήθηκε το καλοκαίρι" (βιντεο στο τέλος της ανάρτησης) συμπυκνώνει την απάντηση της κυβέρνησης στις αξιώσεις του ΔΝΤ για παράλογα μέτρα και ουσιαστικά τροποποίηση, επί τα χείρω για την Ελλάδα, της συμφωνίας του Αυγούστου, όπως αποκαλύφθηκε από τις συνομιλίες Τόμσεν που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που από χθες


μπήκε στην τελική ευθεία, μέχρι το Σαββατοκύριακο, κάτι που συμμερίζονται τόσο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ. Η μόνη που ενοχλήθηκε από τις αποκαλύψεις για τη στάση του ΔΝΤ είναι και πάλι η Ν.Δ.
*Στην ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση τις επόμενες ημέρες συμφωνούν Μπάιντεν και Ολάντ 
* Αυτόκλητος υπερασπιστής του ΔΝΤ -και πάλι- η Ν.Δ.

Τυλιγμένη στα Panama Papers

Από την ώρα που δημοσιοποιήθηκαν τα πρώτα στοιχεία από τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα για τις off shore του Παναμά, όλες οι κυβερνήσεις, τα κόμματα, οι φορολογικές αρχές και οι δημοσιογράφοι άρχισαν έναν αγώνα δρόμου για να δουν με πλήρη διαφάνεια πόσοι από αυτούς βρίσκονται στις λίστες, πώς και με ποιον τρόπο απέκρυπταν εισοδήματα από τη χώρα τους.
Το ίδιο είχαν κάνει πολλές χώρες στο παρελθόν και σε άλλες αντίστοιχες -αν και πολλαπλώς υποδεέστερες από άποψης όγκου πληροφοριών- περιπτώσεις, όπως η λίστα Λαγκάρντ, τα Lux Leaks και η λίστα Μπόργιανς.

Κανένας λογικός δεν επικεντρώθηκε στο ποιος τα έβγαλε. Κανένας πατριώτης δεν έστησε συνωμοσιολογικές θεωρίες. Κανένας δεν έστρεψε τα βέλη του στους δημοσιογράφους που το αποκάλυψαν. Γιατί δεν χρειάζεται σοφία, απλά κοινή λογική. Και η κοινη λογική λέει ότι το το συμφέρον της κοινωνίας είναι να κοιτάζεις το δάσος και όχι το δέντρο.
Αυτά... αλλού! Γιατί στην Ελλάδα η Ν.Δ. και ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνεπικουρούμενα από τα συνήθη media, προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους λογική. Αυτή που τους συμφέρει.

Έτσι στις αποκάλυψεις των WikiLeaks, σύμφωνα με το πρώην "μέτωπο της λογικής" (για να θυμηθούμε το δημοψήφισμα του καλοκαιριού και τη γνωστή περίοδο του "υπόγραψε ό,τι σου δώσουν"), το θέμα δεν είναι αν το ΔΝΤ οδηγεί τη χώρα μας στο προμελετημένο έγκλημα της χρεοκοπίας, αλλα ποιος το διέρρευσε, με μακροσκελέστατες περιγραφές και θεωρίες ότι η κυβέρνηση έκανε τη διαρροή.
Και ύστερα ήρθαν τα Panama Papers. Ένα παγκόσμιο θέμα που κλονίζει ηγέτες, κυβερνήσεις και χώρες, το οποίο δυστυχώς αυτή η ισχυρή μερίδα του ελληνικού Τύπου δεν μπορεί να το χαρεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να το εκμεταλλευτούν.
Γιατί μέσα υπάρχουν και ελληνικά ονόματα, και μάλιστα το πρώτο όνομα που φιγουράρει στη λίστα του ICIJ είναι αυτό του Σταύρου Παπασταύρου.
Άλλα media επέλεξα την σιωπή (για το ελληνικό σκέλος) και άλλα προτίμησαν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα.

Απλά επειδή είναι τόσο μεγάλο και διεθνές το θέμα και δεν μπορούν να το ελέγξουν, δεν μπορούν να κάνουν αυτό που έκαναν με τα WikiLeaks. Αλλιώς θα έβγαζε ανακοίνωση η Ν.Δ. ότι υπάρχει διεθνής συνωμοσία κατά της Ν.Δ. και θα κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε τη διαρροή των 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων για να πλήξει τον Μητσοτάκη.
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν ο Κ. Μητσοτάκης και το μέτωπο του "Ρίξτε την κυβέρνηση" είναι ότι ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει και ακούει την εκκωφαντική σιωπή τους στα θέματα διαφάνειας.
Αν συνεχίσει έτσι η Ν.Δ. στα θέματα διαφάνειας, το μόνο που θα καταφέρει είναι να επιβεβαιώσει το απόφθεγμα: Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.Αλ. Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς να δώσουμε ούτε χιλιοστό παραπάνω από όσα συμφωνήσαμε (Video)

Δεν υπάρχουν σχόλια: