Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Η ΑΥΓΗ. Κόφτης - ανάσα και για τα πλεονάσματα /// Κι όμως αλλάζει

*Αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων με μείωση του πλεονάσματος στο 2% ζητάει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
*Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες παραχωρήσεις από τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για υψηλές περικοπές, σημειώνει ο Τζακ Λιου (ΗΠΑ)
Στην ημερήσια διάταξη της διαπραγμάτευσης για ρύθμιση του χρέους έχει τεθεί και η περαιτέρω μείωση των υψηλών πλεονασμάτων που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Αυγούστου για το 2018 (3,5%) και τουλάχιστον μια δεκαετία. Είναι μάλιστα πιθανόν οι αποφάσεις για τα πλεονάσματα να είναι άμεσες, να συνδυαστούν με αυτές για το χρέος. Μετά την Κριστίν Λαγκάρντ, που έχει υποστηρίξει ότι η Ελλάδα -και καμιά άλλη χώρα- δεν μπορεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μακρά περίοδο, το θέμα έθεσε ευθέως χθες και ο Γ. Στουρνάρας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ζήτησε ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να




υποχωρήσει στο 2%, "ώστε να καταστεί δυνατή η ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και σχετικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης". Εμμέσως το θέμα έθεσε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζ. Λιου, ο οποίος τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να υποχωρήσουν από τις υψηλές απαιτήσεις για περικοπές και να το κάνουν τώρα.

Διαβάστε:


Κι όμως αλλάζει

"Η Ε.Ε. διαμορφώθηκε από πάρα πολλούς κανόνες, που τους έβαλαν οικονομολόγοι, που γενικά ενδιαφέρονται μόνο για τις θεωρίες και όχι για τα γεγονότα, και δόθηκαν να εφαρμοστούν από δικηγόρους" έλεγε ένας κορυφαίος αναλυτής πρόσφατα σε διεθνές συνέδριο όπου εξηγούσε γιατί η Ευρωζώνη βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση και γιατί δυσκολεύεται όλα αυτά τα χρόνια να προσαρμοστεί με γενναίες αποφάσεις στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση και να πάει ένα βήμα παρακάτω.
Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι την κρίσιμη περίοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να διαχειριστούν την αμηχανία τους και όχι το πρόβλημα.

Ευτυχώς όμως όλα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τόσο με αφορμή το δημοψήφισμα για το Brexit όσο και τις αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και τη ρύθμιση του χρέους που θα επικυρωθούν στις 24 Μαΐου, δείχνουν ότι στην Ευρωζώνη κάτι αλλάζει.
Η Ε.Ε από το καλοκαίρι και μετά, σιγά - σιγά, έχει αποκτήσει πολλά κέντρα εκφοράς της δημόσιας πολιτικής τοποθέτησης με εμφανή πλέον τον απογαλακτισμό των Βρυξελλών από απλό εκφωνητή του λόγου του Βερολίνου και άλλων κέντρων.
Από τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον επικεφαλής του Eurogroup έως τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον επίτροπο επί των Οικονομικών όλο και πιο συχνά κορυφαίοι παράγοντες της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας τοποθετούνται δημοσίως εκφράζοντας θέσεις που πριν από λίγο χρονικό διάστημα θα έμοιαζαν αδιανόητες.
Το αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και άλλες χώρες για αλλαγή κατεύθυνσης και δημιουργία ενός νέου οράματος στην Ευρώπη, το ακούν όλο και περισσότεροι ηγέτες και θεσμικοί παράγοντες στην Ευρώπη.

Τις τελευταίες ημέρες όλοι οι κορυφαίοι παίκτες της Ευρωζώνης παροτρύνουν δημόσια αυτούς που διατηρούν τις τελευταίες επιφυλάξεις τους να προχωρήσουν γενναία και να επικυρώσουν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου την οριστική αλλαγή σελίδας.
"Ήρθε η ώρα η Ελλάδα και οι Έλληνες να ανασάνουν" έγραψε στο προσωπικό του μπλογκ ο Πιερ Μοσκοβισί συμπληρώνοντας ότι η απόφαση αυτή είναι σημείο καμπής όχι για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.
Το διακύβευμα δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλη η Ευρώπη. Και ευτυχώς τώρα το καταλαβαίνουν. Αν το επικυρώσουν και τις επόμενες ημέρες, θα μπορούμε να πούμε ότι η Ευρώπη αλλάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: