*Γ. Δραγασάκης: Το δεύτερο εξάμηνο θα πέσουν στην οικονομία 9-12 δισ. ευρώ
*Έτοιμη η ΕΚΤ για την επαναφορά της αποδοχής ελληνικών ομολόγων (waiver)
Σε κινητήριο μοχλό για την ανάκαμψη της οικονομίας αναδεικνύεται ο τουρισμός, ενώ η επισφράγιση της συμφωνίας με τους δανειστές θα απελευθερώσει τους προβλεπόμενους κοινοτικούς πόρους και θα αποκαταστήσει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ενισχύοντας περαιτέρω τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας Ο. Σαφόνοφ εκτίμησε ότι οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα φέτος θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο εμφανίζοντας αύξηση άνω του 70%. Ο τουρισμός, γενικότερα, είναι ένας από τους κλάδους στους οποίους "επενδύει" η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει προτείνει την ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ τουριστικών έργων προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα ο Γ. Δραγασάκης εκτίμησε ότι, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας, στην ελληνική οικονομία θα πέσουν 9-12 δισ. ευρώ. Στις 2 Ιουνίου η ΕΚΤ αναμένεται να επαναφέρει την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση των τραπεζών.
Θετικές ειδήσεις
Αμέσως μετά τη σύνοδο του Eurogroup, στο οποίο υπήρξε ουσιαστικά η οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σειρά θετικών ειδήσεων δείχνουν πως το στοίχημα για την όσο το δυνατόν ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη μπορεί να κερδηθεί. Έχει ιδιαίτερη σημασία η πρόθεση του Μάριο Ντράγκι και της ΕΚΤ, που δηλώνουν έτοιμοι να επαναφέρουν την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ομολόγων έκδοσης ή εγγύησης του Δημοσίου ως ενεχύρων για απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών ακόμη και πριν από την ψήφιση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων μέτρων από τη Βουλή.
Να υπογραμμίσουμε ακόμη την πρόταση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, που προτείνει, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, την εξόφληση μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ από τον ESM.
Να συνεχίσουμε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, που ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα πάρει κονδύλια ύψους 4-5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ άλλα 6,2 δισ. ευρώ ή και περισσότερα θα δοθούν από το ΕΣΠΑ.
Άρα το δεύτερο εξάμηνο θα πέσουν 9-12 δισ. ευρώ στην οικονομία, που είναι επαρκή για να διασφαλίσουν την εκκίνηση ανάκαμψης.
Και όλα αυτά χωρίς τις δανειακές ροές ύψους 5,7 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων θα πάει στην αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του.
Να προσθέσουμε τις συνεχείς ανακοινώσεις νέων επενδύσεων και κυρίως, μιας και βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, τις εκτιμήσεις για νέο μεγάλο ρεκόρ στην άφιξη ξένων τουριστών.
Θετικές ειδήσεις, που γεννούν αισιοδοξία στις παραγωγικές δυνάμεις για σημαντική βελτίωση των εσόδων που θα απαλύνουν σε μεγάλο βαθμό τα φορολογικά βάρη, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.
Θετικές ειδήσεις που ενόχλησαν την αντιπολίτευση, η οποία είχε επενδύσει στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων και την πτώση της κυβέρνησης. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ενοχλημένος για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που συμφώνησαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση, στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας με απολύσεις, ανεργία και έντεκα κουρέματα συντάξεων.
Σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να συγχέει τα κομματικά και προσωπικά με τα εθνικά συμφέροντα.
Επενδύοντας στην καταστροφολογία με ορίζοντα την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και την επακόλουθη πτώση της κυβέρνησης, μοιάζει αυτοπαγιδευμένος τώρα που τίποτα από όσα είχε προϋπολογίσει δεν επιβεβαιώθηκε.
Ας πρόσεχε.
Διαβάστε ακόμη:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ