Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Σκουριές. Προσφυγή στο ΣτΕ για αδειοδότηση του επικίνδυνου ΧΥΤΕΑ !!!

Eldorado: Νέα αναστολή εργασιών !
SOS Χαλκιδική: Κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ
για αδειοδότηση του πιο επικίνδυνου ΧΥΤΕΑ στην Ελλάδα !
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Δελτία Τύπου, από το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ-ΧΑΛΚΟΥ και από το ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
Δεν μας εξέπληξε καθόλου η καινούρια ανακοίνωση της Eldorado καθώς οι εκβιασμοί αποτελούν πάγια τακτική, δική της και όλων των πολυεθνικών εταιρειών οι οποίες θέλουν να λειτουργούν σε καθεστώς ασυδοσίας



και να επιβάλλουν με τον τρόπο τους τις απόψεις και τα συμφέροντά τους στις κυβερνήσεις των κρατών. 
Μας θύμισε λίγο το «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης»
Γιατί συνήθισε να παίρνει παράνομα με εκβιαστικό τρόπο και κατ’ εξακολούθηση προσωρινές άδειες, αφού δεν μπορεί να πάρει μόνιμες, όπως επίσης και παράξενες άδειες τύπου «εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού» δημιουργώντας τετελεσμένα γεγονότα.

Τέλος δε με πολιορκητικό κριό τους εργαζόμενους εκβιάζει για την νομιμοποίηση των παρανομιών της. 
Με αγωνία περιμένουμε να δούμε την απάντηση της Κυβέρνησης για να διαπιστώσουμε αν όντως ζούμε σε μια ευνομούμενη και όχι τριτοκοσμική χώρα.

Εμείς, παρακολουθώντας με προσοχή τις εξελίξεις και διατηρώντας την συνέπεια στις απόψεις μας, καταθέτουμε προσφυγή στην δικαιοσύνη για το παράνομο της προσωρινής άδειας απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων στον μη αδειοδοτημένο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα, από την κυβέρνηση, καταγγέλλοντας παράλληλα και το αρμόδιο υπουργείο για τις απαράδεκτες και περιβαντολλογικά επικίνδυνες αδειοδοτήσεις του.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ-ΧΑΛΚΟΥ

=========================================================

Σχετικά με την ανακοίνωση αναστολής εργασιών 
της μεταλλευτικής εταιρείας ELDORADO GOLD SA
Για μια ακόμη φορά η «Eldorado Gold», από το Βανκούβερ του Καναδά αυτή τη φορά, ανακοινώνει την αναστολή των εργασιών στο εργοτάξιο των Σκουριών και προαναγγέλλει τη διαθεσιμότητα ή και την απόλυση των εργαζομένων σ’αυτό. 
Η είδηση από μόνη της δεν προκαλεί καμία έκπληξη
Ούτε καν ανησυχία στους εργαζόμενους εμπνέει. Κανείς πια δεν πιστεύει ότι η «εταιρεία» εννοεί αυτά που λέει. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε η δεύτερη. ‘Έχουμε όλοι συνηθίσει. Όλοι επίσης γνωρίζουμε πια τι συμβαίνει.

Γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόβλημα και ποια η επιδίωξη της εταιρείας
Το πρόβλημα είναι ότι η «εταιρεία» ήρθε να «επενδύσει» υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. 
Στη διπλωματική γλώσσα οι όροι και οι προϋποθέσεις αυτές ονομάζονται «σχέσεις συνεργασίας και διαλόγου με την κυβέρνηση» και «κυβερνητική στήριξη», ενώ υπό άλλες συνθήκες τα έχουμε ακούσει και ως «όλα ή τίποτα» και «με κάθε κόστος».

Τα σχέδια όμως αυτά είναι φανερό πως έχουν ανατραπεί
Η μεγαλειώδης αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στα αποικιοκρατικά της σχέδια, μέσα από έναν μακρύ όσο και επίπονο αλλά ανένδοτο αγώνα, έχει αλλάξει τις ισορροπίες. Καμιά επίπλαστη «νομιμότητα», καμιά δήθεν «βέλτιστη πρακτική και τεχνολογία» δεν μπορεί πια να περάσει «αβρόχοις ποσί». 
Ήδη η ελληνική κυβέρνηση τόσο με την «απόφαση Σκουρλέτη» όσο και με την πρόσφατη προσφυγή στη διαδικασία της Διαιτησίας αμφισβητεί ευθέως και την πληρότητα αλλά και την χρησιμότητα αυτής της «επένδυσης». 
Και τώρα η «εταιρεία» πρέπει να αποδείξει τα αυτονόητα. Μόνο που αυτά είναι δύσκολα πράγματα για μια εταιρεία που αυτοδιαφημίζεται ως «χαμηλού κόστους». 
Και το αδιέξοδο είναι πια φανερό. Και στους μετόχους.

Μια λύση λοιπόν απομένει: Ωμός εκβιασμός
Έχει άλλωστε ισχυρό όπλο στα χέρια της. Τους εργαζόμενους υπό ομηρία. 
Έχει επίσης και προηγούμενο. 
Δυο μήνες πριν, με μια καλοπαιγμένη ζαριά, σε μια προσεκτικά επιλεγμένη συγκυρία, εξαπέλυσε τον ίδιο εκβιασμό και δεν τα πήγε άσχημα. 
Πήρε άδειες που δεν δικαιούνταν. 
Ανάγκασε το ΥΠΕΝ να εκδώσει έστω προσωρινές, άδειες που στερούνταν νομιμότητας, καθώς σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που έχουν επίσημα διαπιστωθεί εκκρεμούν .
 Αν τα κατάφερε τότε, γιατί όχι και τώρα;

Ενώπιον αυτής της κατάστασης, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη, με συνέπεια στις βασικές αρχές που την ανέδειξαν εκφραστή της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας και με αίσθημα ευθύνης, παίρνει θέση και αφενός καταδικάζει απερίφραστα την τακτική της «Eldorado Gold» να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους σ’ αυτήν συνδημότες μας ως πιόνια στα κερδοσκοπικά της παιχνίδια περιφρονώντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ενώ αφετέρου καλεί την κυβέρνηση να επιδείξει την πρέπουσα ακεραιότητα και σταθερότητα και να μην υποκύψει ξανά στον εκβιασμό της αδίστακτης «εταιρείας», δημιουργώντας νέα προβλήματα στο φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον του τόπου μας.
ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: