Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Σκουριές. Δίκη: Απόφαση ανάσα για έναν αγώνα που συνεχίζεται

Η απαλλαγή των διωκόμενων είναι μία νίκη μίας σημαντικής δικαστικής μάχης, που θα συνεχιστεί έως το επόμενο μεγάλο δικαστήριο για την υπόθεση «Λάκκος Καρατζά» τον Δεκέμβριο, σε έναν αγώνα πολυεπιπέδο που δίνεται μέχρι την οριστική δικαίωσή του, μέχρι την απαλλαγή της περιοχής από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Η υπόθεση των Σκουριών, μία δίωξη με ανεπανόρθωτες βλάβες στην τοπική κοινωνία μετά από μια μαραθώνια δίκη έκλεισε για πάντα μετά την ομόφωνη απόφαση





του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης που κήρυξε αθώους και τους 21 κατηγορούμενους. 

Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου ο πρόεδρος της έδρας Βασίλης Στέφος μαζί με τα τακτικά μέλη Κωνσταντίνο Λιάκο και Αθανασία Σιάπκα «από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων και την ακροαματική διαδικασία προκύπτουν ενδείξεις ενοχής εις βάρος των κατηγορουμένων, πλην όμως προέκυψαν περιστατικά που αντικρούουν τις ενδείξεις αυτές και δημιουργούν αμφιβολίες ως προς την ενοχή τους. Απαιτείται πλήρης απόδειξη ενοχής προκειμένου να δημιουργηθεί πλήρης δικανική πεποίθηση στο δικαστήριο. Γι’ αυτό τον λόγο κρίνονται όλοι αθώοι για όλες τις πράξεις»
Το δικαστήριο αποφάσισε ακόμη την επιστροφή των εγγυήσεων και την δήμευση των κατασχεθέντων αντικειμένων.
Στο άκουσμα της απόφασης οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής και οι αλληλέγγυοι στον αγώνα αυτό ξέσπασαν σε δάκρυα και χειροκροτήματα. 
Πρόκειται για μία απόφαση που δικαιώνει όλους αυτούς τους ανθρώπους που σύρθηκαν στα δικαστήρια κατηγορούμενοι με τις πιο βαριές κατηγορίες του ποινικού κώδικα και φυσικά τους συνηγόρους τους, τους ανθρώπους που προφυλακίστηκαν στο παρελθόν για την υπόθεση αυτή, την κοινωνία που βαφτίστηκε εγκληματική οργάνωση επειδή αντέδρασε στην πιο βίαιη διάρρηξη της κοινωνικής της ζωής και την καταστροφή του τόπου της.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι 21 κάτοικοι της Χαλκιδικής κατηγορούνταν για την υπόθεση εμπρησμού του εργοταξίου των Σκουριών στις 16 Φεβρουαρίου του 2013 με μια σωρεία κατηγοριών μεταξύ αυτών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, διακεκριμένες φθορές, κατοχή και κατασκευή εμπρηστικών, εμπρησμό κ.α.
Στις 12 δικάσιμους που διήρκησε η δίκη με περισσότερους από 70 μάρτυρες αποδείχτηκε ο ρόλος των διωκτικών αρχών και ιδιαίτερα της αστυνομίας που μετέτρεψε για μεγάλο χρονικό διάστημα την ΒΑ Χαλκιδική σε αστυνομοκρατούμενη περιοχή για τον μοναδικό λόγο ότι κάτοικοι της υπερασπίστηκαν τα πιο βασικά αγαθά της ζωής. 
Αποδείχτηκε ακόμη ότι οι διώξεις αυτές όπως και δεκάδες άλλες που αφορούν το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού έγιναν με κριτήριο το φρόνημα των κατοίκων και την στάση τους απέναντι σε μια εταιρεία που καταστρέφει το περιβάλλον, τις παραγωγικές δραστηριότητες, διχάζει τις κοινωνίες όπου εγκαθίσταται και στερεί την δυνατότητα να υπάρξει μέλλον στην περιοχή.
Όλοι σχεδόν οι μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης αποκάλυψαν με τις καταθέσεις τους πώς μπορεί να κατασκευαστεί με μεθοδεύσεις ένα κατηγορητήριο 1.000 σχεδόν σελίδων που σκοπό είχε να καταστείλει έναν αγώνα και να οδηγήσει σε ομηρία δεκάδες οικογένειες που βρέθηκαν να έχουν τουλάχιστον έναν κατηγορούμενο στο σπίτι τους και να εξοντώνονται ψυχολογικά και οικονομικά δίνοντας ραντεβού κάθε μήνα στα δικαστήρια. Ανθρώποι που είδαν τα ΕΚΑΜ και την ΟΠΚΕ να σπάνε μεσάνυχτα τις πόρτες των σπιτιών τους, να απαγάγονται συγγενείς τους, να υπόκεινται σε ψυχολογικά βασανιστήρια στα αστυνομικά τμήματα, να ερωτώνται για τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, να χαρακτηρίζονται τρομοκράτες από τα φιλικά προσκείμενα στην εταιρεία ΜΜΕ και να πνίγονται στα δακρυγόνα κάθε φορά που διεκδικούσαν τον δημόσιο χώρο τους, τα δένδρα στο βουνό και το νερό.
«Είναι μία ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η απόλυτη δικαίωση για τους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους υπεράσπισης, μας μένει η πίκρα και η θλίψη για τον βιασμό της περιοχής με τη συγκεκριμένη δράση από τις διωκτικές αρχές. Σήμερα δικαιωνόμαστε ηθικά, ελπίζουμε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις και ο αγώνας των κατοίκων αυτών να δικαιωθεί» δήλωσε εξερχόμενος της δίκης ο Γ. Κυρίτσης ένας εκ των συνηγόρων των κατοίκων ενώ οι κατηγορούμενοι αλλά και άλλοι κάτοικοι να κάνουν λόγο για μια «απόφαση ανάσα που μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε».
Η απαλλαγή των διωκόμενων είναι μία νίκη μίας σημαντικής δικαστικής μάχης, που θα συνεχιστεί έως το επόμενο μεγάλο δικαστήριο για την υπόθεση «Λάκκος Καρατζά» τον Δεκέμβριο, σε έναν αγώνα πολυεπιπέδο που δίνεται μέχρι την οριστική δικαίωσή του, μέχρι την απαλλαγή της περιοχής από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: