Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Για τις «οργανώσεις των κομμάτων» και τις «κινήσεις πολιτών»…

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ ΣΤΗ ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ
http://respentza.blogspot.com/2010/09/blog-post_1573.html 

Σύνταγμα της Ελλάδας, Άρθρο 29 (Πολιτικά κόμματα) παράγραφος 1:
" Έλληνες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, που η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος".    

Επειδή πιστεύω ότι η παραπάνω, είναι μια ακόμη διάταξη του Συντάγματος που έχει καταντήσει …«διακοσμητική», γι’ αυτό λέω, ότι: οι οργανώσεις της ΝΔ στο Νομό Χαλκιδικής που βαράνε «διάλυση», είναι …αιώνες μπροστά (!!!)... --->>>




Και κανονικά θα έπρεπε να τις ακολουθήσουν όλες οι Τ.Ο., όχι βέβαια μόνο της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και …χμ… ίσως και μερικών φερομένων ως …«μικρά κόμματα», απλά και μόνο, γιατί δεν τηρείται ο σκοπός τους (περί «οργάνωσης και δράσης»), όπως επιτάσσει το Σύνταγμα κι έχει αντικατασταθεί από μια σειρά διαδικασιών και παρα-διαδικασιών, γνωστών λίγο-πολύ, σε όλους, είτε βρίσκονται εντός ή εκτός των τειχών (κομμάτων)…
Η «αυτοδιάλυση» λοιπόν, δείχνει το δρόμο που πρέπει ν’ ακολουθήσουν (χωρίς πολύ σκέψη) στην πλειοψηφία τους, οι οργανώσεις των κομμάτων, με την ελπίδα ότι το φαινόμενο αυτό, κάποτε θα φτάσει και στο …κεφάλι (από το οποίο ως γνωστόν …βρωμάει το ψάρι) και κάτι καινούργιο θα γεννηθεί. Κάτι καινούργιο, που -εγώ πιστεύω- ότι (αν γίνει και όταν γίνει) μπορεί να ξεκινήσει ΜΟΝΟ από τη βάση (με τη δική μας συμμετοχή, δηλαδή) και να επεκταθεί μέχρι την κορυφή…
Αλλά εντάξει, αυτά τα είπαμε και θα τα ξαναπούμε κι άλλες φορές…
Αυτό που θέλω να πω κυρίως σήμερα, αφορά τον …αντίποδα των κομμάτων, τη «βάση» δηλαδή γενικότερα, τους πολίτες και τη συμμετοχή.  

…Στον αντίποδα λοιπόν, των (γνωστών) κομματικών διαδικασιών και παρα-διαδικασιών, που φαίνεται σήμερα να απορρίπτονται και να κατακρίνονται, από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (άσχετα με το πώς ενεργούν αυτοί στο τέλος), βρίσκονται (θεωρητικά) ή τουλάχιστον ΠΡΕΠΕΙ να βρίσκονται, οι (όποιες) ανεξάρτητες κινήσεις «ενεργών» πολιτών.
Αυτές, δημιουργήθηκαν ή δημιουργούνται, για να δράσουν με έναν άλλο τρόπο λειτουργίας και σκοπό έχουν να μας κάνουν μια άλλη πρόταση, να μας δείξουν έναν διαφορετικό δρόμο και να δώσουν μια άλλη προοπτική… Και έχω δηλώσει τη στήριξή μου, στις προσπάθειές τους.


Τι γίνεται όμως;   

Ας πούμε πχ στο Νομό μας, ενόψει των δημοτικών εκλογών…


Περίμενα, ότι λόγω της «διαφορετικής» φύσης των κινήσεων αυτών (άνοιγμα στην κοινωνία, συμμετοχή, πλατύς διάλογος κλπ) θα ήταν περισσότερο «ανοιχτές». Ειδικότερα, ότι θα άνοιγαν ένα δίαυλο διαλόγου και επικοινωνίας με όλους μας και ότι θα χρησιμοποιούσαν περισσότερο για ενημέρωση κυρίως, μια «εναλλακτική» κι ελεύθερη πηγή διαλόγου κι ενημέρωσης, όπως είναι τα blogs.

Περίμενα να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση, για τις «ζυμώσεις», για τις διαδικασίες, για τις διεργασίες, για την αποσαφήνιση των θέσεων, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να ζητήσουν περισσότερο τη στήριξη και τη συμμετοχή μας, να μπούνε σε άλλη μια άλλη …φάση συζήτησης με τους πολίτες.

Αντιλαμβάνομαι ότι σίγουρα, είναι δύσκολο κι επίπονο, να ξεπεράσεις αντιθέσεις, να συνθέσεις απόψεις, να δημιουργήσεις καινούργια πράγματα και καταστάσεις, σχεδόν εκ του μηδενός.

Είναι επίσης δύσκολο, να είσαι «οργανωμένος», να έχεις γραφεία τύπου κλπ.

Είναι όμως αναγκαίο, να υπάρχει μια συνεχής ενημέρωση, μια «ανοιχτή γραμμή» με τους δημότες, αν θέλεις να γίνει αντιληπτό, αυτό το «διαφορετικό» που πρεσβεύεις και που είναι κυρίως, η διαφάνεια σε όλα…   


Μέχρι τώρα, δεχτήκαμε κάποιες προσκλήσεις, διαβάσαμε κάποιες διακηρύξεις, είδαμε κάποιες λίστες υποστηρικτών, είδαμε ακόμη να ανακοινώνονται και επικεφαλής Δημοτικών κινήσεων.

Δεν ενημερωθήκαμε όμως, τι έγινε εκεί όπου προσκληθήκαμε, ποια είναι η συνέχεια των προσπαθειών, ποια η αποδοχή των διακηρύξεων ή πχ, πως προέκυψαν οι επικεφαλής…


Καταθέτω σήμερα αυτή την πρόταση, για «μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία», με όλη την καλή διάθεση και με ειλικρινή αγωνία για το αποτέλεσμα.
Γιατί αν τελικά, κάποια στιγμή, με άγνωστες λειτουργίες ή με διαδικασίες «κλειστής κάστας», παρουσιαστούν απλά κάποια «έτοιμα ψηφοδέλτια», με κάποιους επικεφαλής, η …καχυποψία των απλών πολιτών – ψηφοφόρων, θα είναι εν μέρει δικαιολογημένη. 
Και –αυτό που έχει τελικά τη μεγαλύτερη σημασία- η επιτυχία των κινήσεων, πολύ αμφίβολη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: