Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

1928. Ο Στάλιν εξορίζει τον Τρότσκι...

Σαν σήμερα στις 11 Ιανουαρίου του 1928 ο Ιωσήφ Στάλιν εξορίζει στο Καζακστάν, τον Λέων Τρότσκι, που εξέφραζε ισχυρές διαφωνίες για την πολιτική του. Είχε προηγηθεί, η διαγραφή του από το ΚΚΣΕ και είναι η …«αρχή του τέλους» για τον (βιολογικό) θάνατο του Τρότσκι, επαναστάτη και θεωρητικό του Μαρξισμού, που είχε διατελέσει Κομισσάριος Εξωτερικών αμέσως μετά την επανάσταση και στη συνέχεια, στα χρόνια της Αντεπανάστασης, ίδρυσε τον Κόκκινο Στρατό και ήταν Κομισσάριος Πολέμου… --->>> 




Ο Τρότσκι και οι κύριοι συνεργάτες του εξορίστηκαν, τον Ιανουάριο του 1928, σε απομακρυσμένες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης. 
Ο ίδιος μεταφέρθηκε στην Άλμα-Ατα (τώρα Αλμάτι στο Καζακστάν) και τον Ιανουάριο του 1929 εκδιώχθηκε οριστικά από τη χώρα. 
Αρχικά έγινε δεκτός από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία τον εγκατέστησε στο νησί της Πριγκήπου. 
Εκεί ο Τρότσκι ασχολήθηκε εντατικά με τη συγγραφή, ολοκληρώνοντας τα βιβλία με την αυτοβιογραφία του και την εξιστόρηση της Ρωσικής Επανάστασης. 
Το 1933, εξασφάλισε άδεια διαμονής στη Γαλλία. 

Με την επικράτηση του Χίτλερ στη Γερμανία, ο Τρότσκι εγκατέλειψε την ιδέα της αναμόρφωσης της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Κομιντέρν) και έκανε έκκληση για τη συγκρότηση της Δ' Κομμουνιστικής Διεθνούς, η οποία θα αποτελούνταν από επαναστατικά κόμματα που θα ίδρυαν οι οπαδοί του.

Το 1935, ο Τρότσκι υποχρεώθηκε να εγκατασταθεί στη Νορβηγία. 
Το 1936, κάτω από τη σοβιετική πίεση, αναγκάστηκε να φύγει και πάλι, αυτή τη φορά στο Coyoacán του Μεξικού. 
Στις μεγάλες δίκες της Μόσχας το 1936-1938, όπου δικάστηκαν για προδοσία σημαντικά στελέχη της Ρωσικής Επανάστασης, ο Τρότσκι καταδικάστηκε (ερήμην) ως ο κύριος συνωμότης, κατηγορία που αποδείχτηκε αργότερα ψευδής.

Ο Τρότσκι έγινε στόχος δύο αποπειρών δολοφονίας, πιθανά από πράκτορες του Ιωσήφ Στάλιν. 
Η πρώτη έγινε με πολυβολισμό του σπιτιού του και ήταν ανεπιτυχής. 
Η δεύτερη απόπειρα, στις 20 Αυγούστου 1940, έγινε με τσεκούρι και ήταν επιτυχής.
Δράστης ήταν ο Ραμόν Μερκάντερ, Ισπανός κομμουνιστής ο οποίος είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του οικιακού προσωπικού του Τρότσκι. 
Η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για τη δολοφονία και ο δράστης καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2011 ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΠΡΑΒΔΑ. ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011
rian3

Η Πράβδα προβλέπει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της ρωσοτουρκικό πόλεμο για θέματα της μαύρης θάλασσας, προφανώς επειδή οι Ρώσοι έχουν ενδείξεις ότι οι Τούρκοι δεν θα κρατήσουν τις συμφωνίες για τους αγωγούς.
Προβλέπεται επίσης σειρά θερμών επεισοδίων με την Ελλάδα και... την Βουλγαρία, εξ αιτίας των οποίων η Ρωσία θα βρει ευκαιρία να παρέμβει.

Προβλέπει σύμφωνα με τις πληροφορίες της, πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μέσα στο Λίβανο. Εμπλοκή της Συρίας.
Από τον γενικό χαμό δεν εξαιρεί την Κύπρο όπου θα γίνει ανάφλεξη με τους Τούρκους.
Το άρθρο είναι τεράστιο και βγάζει στη φόρα τις πληροφορίες, ή ίσως τα σχέδια του Πούτιν για το 2011 το οποίο ονομάζει μαύρο έτος.
Προβλέπει επίσης εμφύλιο και εξεγέρσεις και οικονομική κατάρρευση στις ΗΠΑ, με το Τέξας να θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί.
Προβλέπει επίσης οικονομικό κραχ στην Κίνα.
Τέλος για την Ελλάδα προβλέπει σύσφιξη των σχέσεών της με την Ρωσία, μετά τον πόλεμο της Ρωσίας με την Τουρκία
attikanea