Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Φοροείσπραξη, κλειστά επαγγέλματα και τζόγος...

Την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για τους νέους νόμους που προωθεί άμεσα προς ψήφιση, ζητά να λάβει την Τρίτη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Με τις νέες διατάξεις ανατρέπονται (και πάλι) τα πάντα στην είσπραξη φόρων, οδηγούνται "στο σκαμνί" οι επίορκοι εφοριακοί, ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά ανοίγει και ο δρόμος για τζόγο δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα νέες άδειες για τυχερά παιχνίδια "τελευταίας γενεάς". --->>>




Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών "κλείνει τις τρύπες" στην μη απόδοση του ΦΠΑ. Εκεί αναμένονται και οι περισσότερες αντιδράσεις, λόγω της καχεξίας της αγοράς, που αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε βασικές υποχρεώσεις της.
Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, η μη απόδοση του ΦΠΑ μετατρέπεται σε διαρκές αδίκημα. Θα οδηγείται στο αυτόφωρο όποιος συλληφθεί να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ (πάνω από ένα ποσό) έστω και στο παρελθόν. Οι υπόχρεοι δεν θα μπορούν να εξαγοράσουν την ποινή τους, εάν προηγουμένως δεν εξοφλήσουν τον ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο.
Και ευρύτερα όμως, αν κάποιος θέλει να προσφύγει σε φορολογικά δικαστήρια, θα υποχρεώνεται με ειδική διάταξη να πληρώσει πρώτα το 50% της οφειλής του στο Κράτος (αντί για 25% που ισχύει τώρα). Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό, θα χάνει το δικαίωμα προσφυγής, αν το καταβάλλει θα αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσης για να τα πάρει πίσω.

Ως αντίβαρο, το υπουργείο Οικονομικών φέρνει δύο μέτρα: βαριές ποινές και νέο μηχανισμό αξιολόγηση των εφοριακών, για να αποφεύγονται φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας κλπ. Ταυτόχρονα επανέρχεται η ρύθμιση για τμηματική καταβολή ΦΠΑ, που είχε νομοθετήσει η ΝΔ και καταργήθηκε με άλλο φορολογικό νόμο τον Απρίλιο.
Για την ταχύτερη επίλυση και εκδίκαση δικαστικών διαφορών, καθιερώνονται δύο νέοι "θεσμοί": ο φορολογικός "διαμεσολαβητής" αλλά και ο "οικονομικός εισαγγελέας", που θα αναλάβει "εργολαβικά" να επισπεύδει "βαριές" υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Στα μέτρα που σχεδιάζονται, περιλαμβάνεται και η δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο (πάνω από ένα ποσό) αλλά και θέσπιση κριτηρίων για την διάκριση των οφειλών αυτών σε "εισπράξιμες" και "μη εισπράξιμες".

Την Τετάρτη πιθανότατα θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα πρέπει να ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για τις άδειες τυχερών παιχνιδιών. Προβλέπεται η σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής εποπτείας του κλάδου του τζόγου και η κυβέρνηση φιλοδοξεί από την χορήγηση αδειών και δικαιωμάτων να εισπράξει περίπου 700 εκατ. ευρώ φέτος και άλλα 625 εκατ. το 2012.

Υπολογίζεται πως θα διατεθούν περίπου 50 άδειες για ιντερνετικό στοίχημα και άλλες θα αντιστοιχούν σε μερικές χιλιάδες μηχανές (2.000-3.000), ενώ άλλες θα αντιστοιχούν σε έναν πολύ μικρό αριθμό μηχανών.




Δεν υπάρχουν σχόλια: