Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

"Κούρεμα" με την ...ψιλή, οι ατομικές συμβάσεις...

Δεκάδες είναι πλεον οι προτάσεις για συμβάσεις ειδικών συνθηκών με μισθούς κάτω και από την εθνική συλλογική σύμβαση στις επιχειρήσεις της Μακεδονίας η οποία αναδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωταθλήτρια στα ποσοστά ανεργίας.
Οι αμοιβές ψαλιδίζονται πάνω από 20% με τις νέες συμβάσεις ενώ συρρικνώνονται ακόμα περισσότερο με τη μείωση των ωρών εργασίας και τη μη καταβολή υπερωριών. --->>> 





Τους τελευταίους 6 μήνες στην Μακεδονία αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας υπό την απειλή των απολύσεων κυριαρχούν πλεον οι ατομικές συμβάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε περικοπη των αμοιβών έως και 35%

Στον αντίποδα, εκτός από μειώσεις, στην Ελλάδα υπογράφονται και συμβάσεις που προβλέπουν αυξήσεις, όπως στην περίπτωση των εμποροϋπαλλήλων που βρίσκονται μια ανάσα πριν από την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης.
Συγκεκριμμένα οι εκπρόσωποι των εμπόρων, των επαγγελματοβιοτεχνών και των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν αυξήσεις ύψους 1,6% από την πρώτη Ιουλιου του 2011, (αυξήσεις 1,7% από τον Ιούλιο έχει συμφωνήσει και η ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ).
Σ' αυτό το ποσοστό ανέρχεται ο ευρωπληθωρισμός, το οποίο έχει εγκρίνει ή ...έχει, απλώς, ανεχτεί η Τρόικα και το Μνημόνιο ως όριο ψυχολογικών αυξήσεων στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα για το 2011.

Γύρισε πίσω τη σύμβαση των security

Τι μέλλον όμως θα έχουν οι κλαδικές συμβάσεις που προβλέπουν "αντιμνημονιακές" αυξήσεις ακόμα και 5%, όπως είναι των υπαλλήλων security χρηματαποστολών που εγκρίθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ;
Η Υπουργός Εργασίας κ Λούκα Κατσέλη που κέρδισε τη διατήρηση του δικαιώματος της επέκτασης - μετά από σκληρή μάχη με την Τρόικα - υπέγραψε ήδη την επέκταση της ισχύος για 4 κλαδικές συμβάσεις που αφορούν δεκαδες χιλιάδες εργαζόμενους και για τις οποίες υπάρχει θετική εισήγηση και μαλιστα ομόφωνη του Aνώτατου Συμβουλίου Εργασίας.

Οι κλαδικές συμβασεις αφορούν:

1. οδηγους αυτοκινήτων που που εργάζονται στο δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου

2. μηχανικους- θερμαστές - ψυκτικους που εργάζονται στο δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου

3. καθηγητές φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης νομού Αττικής

4. καθηγητές κάθε ειδικότητας σε όλη την ελλάδα που εργάζονται σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης

Ωστόσο η κ. Κατσέλη αποφάσισε να " αναπέμψει" στο συμβούλιο εργασίας την κλαδική σύμβαση για τους υπαλλήλους security που έχουν υπογράψει αύξηση της τάξης του 5%, ζητώντας αιτιολόγηση της απόφασης. Η Υπουργός Eργασίας επεσήμανε ότι την ίδια στάση θα κρατήσει και για δεκάδες άλλες συμβάσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο γραφείο της και προβλέπουν αυξήσεις από 2 % έως 4%.
Συγκεκριμένα η κ. Κατσέλη δήλωσε σε συνεντευξή της στο  πρώτο θέμα ότι “πρέπει να περιφρουρηθεί ο θεσμός της επέκτασης προς όφελος του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά. Αυτό δεν συνδέεται με τις οικονομικές συνθήκες ή το μνημόνιο. 
Γι' αυτό κάθε αίτηση επέκτασης εξετάζεται χωριστά. Για τη συγκεκριμένη σύμβαση θα ζητήσω την αναπομπή της στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, ζητώντας αιτιολόγηση της απόφασης . Γιατί, όταν προβλέπονται αυξήσεις πάνω από τα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο απαιτούνται πλήρως αιτιολογημένες αποφάσεις.
Γενικά οι κοινωνικοί εταίροι που συμμετέχουν στο συμβούλιο εργασίας , στον ΟΜΕΔ , τον ΟΑΕΔ , το ΣΕΠΕ , πρέπει να αναβαθμίσουν την εκπροσώπησή τους. Να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν”, κατέληξε η υπουργός..

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: