Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Πρώτοι σε ...απαισιοδοξία στην Ευρώπη. Τυχαίο ;;;

Πιο μαύρο παρά ποτέ βλέπει το μέλλον η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι παραμένουν για δέκατο διαδοχικό μήνα, πρώτοι στη λίστα απαισιοδοξίας στην Ευρώπη.  
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας έρευνας που έδωσε στην δημοσιότητα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το 76% των καταναλωτών θεώρει πως το επόμενο διάστημα η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί αισθητά, ενώ το 14% απλώς δεν αναμένει μεταβολές στα οικονομικά του. 
«Μαύρες» είναι και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για το προσεχές 12-μηνο... --->>> 




 

...επιδεινώνονται κατά 7 μονάδες τον Δεκέμβριο και καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -76,6 μονάδες. Το συντριπτικό 83% προβλέπει πλέον ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση (από 76%), ενώ το 5% αναμένει ελαφρά βελτίωση. 

Οι επιπτώσεις της κρίσης, η διαδικασία προσαρμογής στα νέα οικονομικά δεδομένα, αλλά κυρίως ο φόβος για την εξάπλωση της ανεργίας, κάνει τους έλληνες καταναλωτές να τα βλέπουν όλα μαύρα.

Οι καταναλωτές είναι ιδιαιτέρα απαισιόδοξοι με τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα να σημειώνει περαιτέρω υποχώρηση τον Δεκέμβριο και διαμορφώνεται στις 65,6 μονάδες (από 67,3). 

Τα νοικοκυριά που έχουν χρεωθεί αυξάνονται συνεχώς με το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που αναφέρει ότι έχει αυξήσει λίγο ή πολύ την αποταμίευσή του να διαμορφώνεται στο 20% (από 21%), ενώ τα ποσοστά εκείνων που δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» αλλά και όσων δηλώνουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους να παγιώνονται αντίστοιχα στο 59% και 10%.

Ούτε όμως η ανασφάλεια σχετικά με την ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει περιοριστεί, με τους Έλληνες να μην βλέπουν ανάκαμψη της οικονομίας το 2011, ενώ οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας, προσεγγίζουν το υψηλό ρεκόρ του Σεπτεμβρίου, στις +87,9 μονάδες, καθώς το 94% των πολιτών προβλέπει αύξησή της.

Τέλος, αισθητή είναι και η υποχώρηση της πρόθεσης για μείζονες αγορές με το σχετικό δείκτη να χάνει 11 μονάδες και να διαμορφώνεται στις -69,8 μονάδες. Το 81% των Ελλήνων καταναλωτών προβλέπει λίγο ή πολύ λιγότερες δαπάνες το επόμενο διάστημα, ενώ ένα 11% αναμένει σταθερότητα στα σχετικά έξοδά του.
 
Ανοδική η πορεία του οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη
 
Και ενώ η Ελλάδα «ντύνεται» στα μαύρα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος συνεχίζει να βελτιώνεται και τον Δεκέμβριο και διαμορφώνεται κατά 1,0 και 1,1 μονάδες αντίστοιχα υψηλότερα σε σχέση με τον Νοέμβριο, στις 106,1 και 106,2 μονάδες.
 
Ακόμα και οι αρνητικές προβλέψεις καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους το επόμενο 12μηνο περιορίζονται οριακά.
Η ανοδική πορεία του δείκτη εκπορεύεται σε μεγάλο βαθμό από την έντονη ανάκαμψη που καταγράφεται σε Γερμανία και Γαλλία.
 
Το κλίμα ωστόσο στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ σε σχέση με τον Νοέμβριο, ενώ από τα μεγαλύτερα κράτη, μόνο η Ισπανία σημειώνει κάμψη στο σχετικό δείκτη (-0,9). Από τις υπόλοιπες χώρες, την υψηλότερη άνοδο καταγράφει η Γαλλία (+2,5), η Ολλανδία (+2,4), η Γερμανία (+1,5) και η Πολωνία (+1,3), ενώ στην Ιταλία (+0,8) και το Ην. Βασίλειο (+0,7), η ανάκαμψη είναι ηπιότερη. Επιπλέον, στην Γερμανία, την Γαλλία, το Ην. Βασίλειο, την Ολλανδία και την Πολωνία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται πάνω από τους αντίστοιχους μακροχρόνιους μέσους όρους του.
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ







Στο ομολογιακό δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ που συνήψε η Ελλάδα το Μάρτη του 2010 – ήταν το τελευταίο δάνειο πριν την υπαγωγή της χώρας στο «μηχανισμό στήριξης» και στο μνημόνιο – το επιτόκιο εκτινάχτηκε στο 6,3%.

Το τοκογλυφικό εκείνο επιτόκιο αποτέλεσε και την αφορμή, το πρόσχημα που επικαλέστηκε η κυβέρνηση, για να καταφύγει στην «τρόικα» αφού, όπως δικαιολογήθηκε, το μεγάλο ύψος του επιτοκίου καθιστούσε πλέον επικίνδυνα ασύμφορη τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές.

Η προσφυγή στο «μηχανισμό στήριξης» (με το καθόλα ληστρικό επιτόκιο του 5% και πλέον) έγινε, μάλιστα, με το επιχείρημα ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο οι «αγορές» θα μείωναν τις πιέσεις προς την Ελλάδα και θα αναγκάζονταν να προχωρήσουν στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας.

Το αποτέλεσμα: Στους 9 μήνες από την ένταξη της Ελλάδας στο «μηχανισμό», τα περίφημα «σπρεντς» δανεισμού της Ελλάδας (δηλαδή, η διαφορά του επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας), εκτινάχτηκαν χτες πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης.

Δηλαδή, εάν η Ελλάδα έβγαινε για δανεικά στις διεθνείς χρηματαγορές σήμερα και μετά την τόση «σωτήρια» παρέμβαση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, θα δανειζόταν με ένα επιτόκιο της τάξης του 13 – 14%!

Με άλλα λόγια: Οι «ευεργετικές» συνέπειες του «μηχανισμού στήριξης», από τη στιγμή που η Ελλάδα προσέτρεξε στις αγκάλες του, είναι το επιτόκιο δανεισμού της χώρας να έχει υπερδιπλασιαστεί (!) σε σχέση με το ήδη ληστρικό επιτόκιο που δανειζόταν το ελληνικό Δημόσιο, πριν η κυβέρνηση καταφύγει στη… «βοήθεια» του «μηχανισμού» και της «τρόικας