Στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ "ανεβαίνει" ο λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων που θα κληθεί να λάβει φέτος η κυβέρνηση, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 εκτινάχθηκε στο 10,6% του ΑΕΠ.
Όπως αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ από τον Ιανουάριο ήδη, το πραγματικό έλλειμμα του 2010 διαμορφώνεται σε διψήφιο ποσοστό (10% και άνω), έναντι πρόβλεψης 9,4% του ΑΕΠ, που υποστήριζε ως τώρα το οικονομικό επιτελείο.
Τα στοιχεία που ανατρέπουν τις κυβερνητικές προβλέψεις είναι η υποεκτίμηση των δαπανών --->>>
σε καθυστέρηση (καθυστερημένα χρέη 1,4 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυπτε τότε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ), σε συνδυασμό με τη μείωση του ΑΕΠ, λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης που δείχνουν τα νεότερα στοιχεία για το 2010.
Προς το παρόν, το υπουργείο Οικομομικών αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε. Όπως όλα δείχνουν όμως, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 ήταν μεγαλύτερο κατά 2,5 δισ. ευρώ από αυτό που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών. Το ύψος του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος του προηγούμενου έτους υπερβαίνει τα 24 δισ. ευρώ. Το οριστικό μέγεθος του ελλείμματος θα αναφέρεται στην έκθεση της Eurostat, που θα δοθεί στις 26 Απριλίου στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που της απέστειλε και η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Το γεγονός αυτό προκαλεί νέο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, αφού επηρεάζει τον στόχο για το έλλειμμα του 2011 και επιβάλλει τη λήψη νέου πακέτου μέτρων. Κυβέρνηση και Τρόικα έχουν συμφωνήσει ότι οι αβεβαιότητες για την αποδοτικότητα των μέτρων του φετινού Προϋπολογισμού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το έλλειμμα του 2011 θα είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο κατά 1,74 δισ. ευρώ, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα αποδοτικότητας.
Η αναθεώρηση του ελλείμματος γίνεται σε μια στιγμή που το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Τρόικα για τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ., αλλά και για τα μέτρα λιτότητας της περιόδου 2011-2014.
Τη Δευτέρα άλλωστε καταφτάνει και νέο κλιμάκιο της Τρόικα, το οποίο από Τρίτη θα συνεχίσει τον έλεγχο των στοιχείων για τις δαπάνες του ελλείμματος, για να προετοιμάσουν την έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής εκπροσώπων των δανειστών της χώρας.
Το υπουργείο θα ανακοινώσει στις 15 Απριλίου το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για την τριετία 2012-2015, ύψους 22 δισ. ευρώ, και αρκετά από τα διορθωτικά μέτρα του 2011.
Παράλληλα, η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να βρει λύση για να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού, εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στις περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, ένα εξάμηνο νωρίτερα απ' ό,τι προγραμμάτιζε.
Η Τρόικα απαιτεί πλέον συγκεκριμένη λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ., απειλώντας να βάλει «αστερίσκους» στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου