Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

"Προκρούστης" στα νοσοκομεία...

Συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων, κοινοί διοικητές για δύο-τρία νοσοκομεία ή κοινή διοίκηση, συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων είναι μερικές από τις μορφές συγχωνεύσεων των δημόσιων νοσηλευτικών μονάδων της χώρας, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, κατά την έναρξη του διαλόγου. 

Οι μορφές συγχωνεύσεων που παρουσίασε ο υπουργός είναι πέντε:
1. Κοινός διοικητής: Θα μπορεί για δύο-τρία νοσοκομεία ο διοικητής να είναι κοινός.
2. Κοινή διοίκηση: Μπορεί οι διοικητές να είναι διαφορετικοί αλλά οι νοσηλευτικές μονάδες να έχουν κοινές υπηρεσίες, π.χ καθαριότητας, προμηθειών, σίτισης κ.ά.--->>> 





3. Συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων.
4. Συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων, με ανταλλαγή μονάδων και προσωπικού.
5. Μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε μονάδες πλήρους εξειδίκευσης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αποκατάστασης χρόνιων περιστατικών. 

Σε μια χώρα που «οι δαπάνες για την υγεία, δημόσιες και ιδιωτικές, είναι κοντά στο μέσο όρο των προηγμένων χωρών και σε ορισμένους τομείς η σπατάλη πόρων είναι τεράστια, που παρά τις υψηλές δαπάνες το επίπεδο ικανοποίησης από τις υπηρεσίες υγείας είναι χαμηλό, η ανάγκη για αναδιάταξη των δυνάμεων του συστήματος υγείας είναι φανερή», είπε ο υπουργός Υγείας. 
Θεώρησε ότι «υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών και νοσοκομειακών κλινών, οι γιατροί είναι ανισομερώς κατανεμημένοι στο σύνολο της χώρας αλλά και στρεβλά κατανεμημένοι ως προς τις ιατρικές ειδικότητες, οι δε κλίνες εμφανίζουν μία παράλογη ανισοκατανομή». Εκανε λόγο και για «σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και ανισοκατανομή του υπάρχοντος νοσηλευτικού, τεχνολογικού και παραϊατρικού προσωπικού των νοσοκομείων». 

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πρόσθεσε, που μετρά 28 χρόνια από τη θεσμοθέτησή του, έχει αγγίξει τα όριά του πάνω από μία εικοσαετία τώρα. «Κοστίζει πολύ και δεν προσφέρει τις ανάλογες υπηρεσίες». Χρειάζεται «νέα κατανομή και βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, των υποδομών και των πόρων του δημόσιου συστήματος υγείας, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών, τη μείωση των ανισοτήτων και την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών».

Ο διάλογος θα διαρκέσει τρεις μήνες. Στο πλαίσιό του θα γίνουν συσκέψεις ανά περιφέρεια και περιοχή, με πρώτη της Αθήνας, τη Μεγάλη Εβδομάδα. Απόψεις θα κατατεθούν από όλους τους ενδιαφερόμενους εμπλεκόμενους φορείς, είπε ο υπουργός, ο οποίος κάλεσε να συνεισφέρουν με σκέψεις και προτάσεις όλες τις νοσηλευτικές μονάδες της χώρας.

Συγκεκριμένες προτάσεις θα προκύπτουν από την ανά περιφέρεια, περιοχή ή νομό της χώρας συζήτηση, οι οποίες στη συνέχεια θα συστηματοποιούνται ανά υγειονομική περιφέρεια. Οι αποφάσεις που θα λάβει ο υπουργός Υγείας, με πρώτη την 1η Ιουλίου, θα κατατεθούν στη Βουλή, η οποία θα έχει τον τελικό λόγο.

Στον «προσχηματικό, με προειλημμένες αποφάσεις», όπως τον χαρακτηρίζει, διάλογο για τις συγχωνεύσεις δεν συμμετείχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: