Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Το deal και τα “ΟΧΙ” της Κερατέας...

Ένα πρώτο βήμα διαλόγου μακριά από δακρυγόνα, μολότοφ και οδοφράγματα έγινε την Πέμπτη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους φορείς της Κερατέας, με την ημέρα να έχει την δική της σημειολογία για το δαιμονοποιημένο έργο της Ανατολικής Αττικής.
Την Πέμπτη σύμφωνα με εκπροσώπους της Κερατέας έγινε γνωστή και η τελική προειδοποίηση της ΕΕ να απεντάξει από την κοινοτική χρηματοδότηση το ΧΥΤΑ της περιοχής, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην υλοποίησή του.
Οι δύο ώρες που διήρκησε το ραντεβού στο γραφείο της υπουργού με επικεφαλής τον δήμαρχο  --->>>




Λαυρεωτικής κ. Κώστα Λεβαντή ήταν αρκετές για να αποκαλυφθούν τα σημεία συμφωνίας και τριβής μεταξύ των δύο πλευρών, που οδηγούν σε επανάληψη τον διάλογο την επόμενη Τετάρτη.

Τότε προγραμματίστηκε οι φορείς της Κερατέας να παρουσιάσουν γραπτώς την πρότασή τους στο ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες σημείο σύμπλευσης αποτελεί το θέμα της τεχνολογίας που η υπουργός άφησε ανοικτό να το αποφασίσει η τοπική κοινωνία εξαιρώντας την καύση σύμμεικτων απορριμμάτων. Κλίμα συναίνεσης εκφράστηκε και στο θέμα της διαχείρισης του εργοστασίου απορριμμάτων από τον δήμο.

Μόνο τα σκουπίδια Λαυρεωτικής και Σαρωνικού
Διαφορετικές απόψεις που αποτελούν σημείο τριβής, όπως διαμηνύουν μέλη της επιτροπής της Κερατέας είναι ο τελικός όγκος των σκουπιδιών που θα διαχειρίζεται το εργοστάσιο αλλά και η τύχη του ΧΥΤΥ, η οποία όμως είναι συνδεδεμένη με το είδος της τεχνολογίας που θα αξιοποιηθεί.

Η υπουργός επισήμανε ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε ΧΥΤΥ ενώ δεν απέκλεισε την αλλαγή χωροθέτησης – όπως μετέδωσε από χτες το protothema.gr - εφόσον υπάρξει σαφής πρόταση, σαφές χρονοδιάγραμμα και εφικτή εναλλακτική λύση.

Ανένδοτη εμφανίζονται οι φορείς στην κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στο Ομβριόκαστρο, που είναι ο χώρος που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και ζητούν ο ΧΥΤΥ να χωροθετηθεί σε άλλο σημείο. Επίσης επιμένουν να διαχειριστούν μόνο τα σκουπίδια του δήμου Λαυρεωτικής και Σαρωνικού.

Για τα σημεία των διαφωνιών, το είδος της προτεινόμενης τεχνολογίας, τον όγκο των αποβλήτων αλλά και το ΧΥΤΥ αναμένεται να υπάρξει και νέος κύκλος συζητήσεων, χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει την έκβασή του. «Ξεκίνησε ένας διάλογος όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα με το ΧΥΤΑ έχει λυθεί» αναφέρει ο πρώην δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού που συμμετείχε στην ομάδα που επισκέφτηκε την υπουργό ΠΕΚΑ.

Αίσθηση προκάλεσε σύμφωνα με τους παριστάμενους η δήλωση της υπουργού ότι την έχει εξουσιοδοτήσει ο Πρωθυπουργός να συνομιλεί μαζί τους, άποψη που φάνηκε να στέλνει σαφές μήνυμα προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έχει το γενικό πρόσταγμα για τα απορρίμματα. Συνεργάτες πάντως της υπουργού έδιναν μια διαφορετική ερμηνεία και τόνιζαν ότι η λύση της Κερατέας θα είναι κυβερνητική και αφού υπάρξει συζήτηση με όλα τα συναρμόδια υπουργεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: