Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΔΗΜΟΙ: 24ωρη Απεργία της ΠΟΕ/ΟΤΑ - και ...Απορρίμματα σε ιδιώτες !

Κλιμακώνει τις απεργιακές της κινητοποιήσεις η ΠΟΕ-ΟΤΑ και εξαγγέλλει για την εβδομάδα που ξεκινά 24ωρη γενική απεργία όλων των εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης την Τετάρτη 18 Μαΐου. Τη Δευτέρα και τη Τρίτη, 16 και 17 Μαΐου, αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς θα πραγματοποιήσουν τρίωρες στάσεις εργασίας τις πρώτες ώρες της βάρδιάς τους.
Παράλληλα Τη συμμετοχή ιδιωτών στην αποκομιδή των απορριμμάτων στους δήμους, οι οποίοι θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. «Υπακούοντας στις επιταγές του μνημονίου --->>>






 και της τρόικας, η κυβέρνηση παραχωρεί υπηρεσίες δημόσιου χαρακτήρα όπως είναι η καθαριότητα των ΟΤΑ και οι κοινωνικές δομές σε ιδιώτες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, ανακοινώνοντας  την πανελλαδική απεργία των δημοτικών υπαλλήλων...

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση εμφανίζεται να συμφωνεί η πλειοψηφία των 325 δημάρχων, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση ανοίγει μέτωπο με το συνδικάτο των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ ΟΤΑ), το οποίο απαντά με 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη καταγγέλλοντας κυβερνητικές μεθοδεύσεις για ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας.

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι για τις υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και για την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων μπορούν οι δήμοι να συνάψουν συμβάσεις με ιδιώτες, έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στην απόφαση θα πρέπει να τεκμηριώνεται η αδυναμία εκτέλεσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών με τα μέσα του δήμου και να καθορίζονται η διάρκεια, η περιοχή και το αντικείμενο των υπηρεσιών που θα παρέχονται.

Σύμφωνα με στελέχη του υπ. Εσωτερικών δεν γίνεται παραχώρηση της αρμοδιότητας που αφορά την καθαριότητα, η οποία παραμένει στη δικαιοδοσία των ΟΤΑ.

Η ρύθμιση αφορά νησιωτικούς δήμους οι οποίοι δέχονται χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της καθαριότητας με το μόνιμο και το εποχικό προσωπικό, ή ορεινούς δήμους όπου οι υπηρεσίες καθαριότητας δεν μπορούν να καλύψουν απομακρυσμένες περιοχές.

Επίσης, οι ίδιες πηγές επικαλούνται και το αίτημα της ΚΕΔΚΕ που ζητούσε τη δημιουργία μεικτού συστήματος αποκομιδής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: