Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Συναίνεση με το πιστόλι στον κρόταφο...

Ακόμη και μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να υπάρξει γραπτή παραίνεση εκ μέρους του Eurogroup και του προέδρου του, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τα νέα μέτρα. Οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θέτουν ως όρο για τη συνέχιση του δανεισμού την έγγραφη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας ότι συναινεί στην εφαρμογή του μνημονίου. Παράλληλα αφήνουν ανοικτό το ζήτημα της περαιτέρω επιμήκυνσης --->>> 
 
 
 
 
των χρονικών ορίων για την απόσβεση των δανείων. Όλα αυτά θα αποφασιστούν στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου των υπουργών, που θα γίνει τον Ιούνιο στο Λουξεμβούργο.

Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν την ανάγκη να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση σε σχέση με την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης.Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή του μνημονίου εθνικό και όχι κομματικό θέμα και συνέχισε λέγοντας ότι οι αγορές, οι κυβερνήσεις των χωρών του ευρώ, τα εθνικά κοινοβούλια και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αναμένουν από την Ελλάδα να λειτουργεί ως μία ομάδα με υπεύθυνο τρόπο, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.


Μέχρι τον Ιούνιο λοιπόν, θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα εντός του 2011 ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ της, έναντι 9.5% που η Επιτροπή εκτιμά ότι θα ανέλθει χωρίς τη λήψη μέτρων.


Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεσμεύθηκε, χθες, ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με ταυτόχρονη αύξηση του ποσού του μεσοπρόθεσμου στόχου των 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013. Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι, με τα πρόσθετα μέτρα, θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011. Τον Ιούνιο αναμένονται οι αποφάσεις για ενδεχόμενη νέα στήριξη της Ελλάδας.


Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ικανοποιημένος για τις ξεκάθαρες δεσμεύσεις που έδωσε η Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή νέων έκτακτων μέτρων, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011. «Αν η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, αν επιταχυνθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αν υπάρξει πολιτική συναίνεση, τα πράγματα μπορεί να μην είναι εύκολα, αλλά είναι εφικτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Eurogroup στην μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες.


Η συνεδρίαση σίγουρα δεν ήταν εύκολη για την ελληνική πλευρά, αφού ορισμένες χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία αφήνουν να εννοηθεί ότι θα προτιμούσαν την ευρεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά την αντίθετη άποψη των περισσότερων εκ των χωρών της Ευρωζώνης.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: