Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Δημόσιο: Μαχαίρι έως 40% στις αποδοχές - Πρός έξοδο 30.000 υπάλληλοι

Συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα
Το ενιαίο βαθμολόγιο – μισθολόγιο και η εφεδρεία των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους με λεπτομέρειες λίγες εβδομάδες πριν κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή. Ο κ. Δημήτρης Ρέππας έχει από καιρό έτοιμο το βαθμολόγιο και το έχει αποστείλει στον συνάδελφό του κ. Βενιζέλο. Αυτό περιλαμβάνει όλες --->>>




τις νέες ρυθμίσεις για προαγωγή και πρόσληψη, καθώς και τον τρόπο που θα λειτουργεί η νέα διοικητική πυραμίδα. Το βασικό στοιχείο του σχεδίου από πλευράς Ρέππα, είναι ο θεσμός του Κρατικού Υπαλλήλου. Σύμφωνα με το σχέδιο ο κάθε δημόσιος υπάλληλος πλέον δεν θα ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά στο κράτος. Στόχος αυτής της αλλαγής είναι να διευκολύνονται οι μεταθέσεις, να ελέγχονται επιδόματα και αυξήσεις, καθώς και να μπορούν να χρησιμοποιούνται υπάλληλοι σε διευθυντικές θέσεις, απ’ όποια υπηρεσία και αν υπηρετούν.

Όσον αφορά στα οικονομικά ο κ. Βενιζέλος έχει δεσμευτεί πως το 80% των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα θιγεί από τις αλλαγές, παρά μόνο ένα 20%. 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπάλληλοι αυτοί ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών, αφού εκεί ήταν και οι καλύτερα αμειβόμενοι. Πολλοί στην κυβέρνηση, αλλά και τεχνοκράτες στα δύο αρμόδια υπουργεία έχουν εκφράσει ήδη το φόβο της «λευκής» απεργίας. Επίσης αναγνωρίζεται πως θα παρουσιάσει προβλήματα μια απόφαση που θα μειώνει – ενδεχομένως και κατά 40% - το μισθό ορισμένων υπαλλήλων, αφού επί χρόνια απολαμβάνουν υψηλές αποδοχές και θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχεδόν τρόπο ζωής. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απίθανο να δοθεί χρονικός ορίζοντας προσαρμογής.

Όσον αφορά στην εφεδρεία η απόφαση της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί άμεσα. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας έχει ήδη δώσει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ανεχτεί κομματικά κριτήρια, αλλά αντικειμενικά, όπως να αφορά υπαλλήλους που  βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση και εκείνους που είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το προσωπικό σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις θα μειωθεί κατά 3%, δηλαδή θα φύγουν 30.000 εργαζόμενοι, ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει πως το 2015 η Ελλάδα θα έχει 200.000 λιγότερους δημόσιους υπάλληλους.

Τέλος, ο κ. Ρέππας ήδη έχει καταρτίσει το σχέδιο του Νέου Κράτους, το οποίο περιλαμβάνει κατά 30% μείωση των κρατικών δομών. Σε αυτή την περίπτωση θα καταργηθούν οργανικές θέσεις και αν οι θέσεις αυτές είναι κενές και άρα σε μια υπηρεσία δεν θα προκύπτει δημοσιονομικό όφελος η περικοπή θα προχωρά στις θέσεις που καλύπτονται από προσωπικό.

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επιβολή νέων φόρων και την περικοπή μισθών και συντάξεων. Το ραντεβού της ΑΔΕΔΥ είναι στις 18.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και, όπως αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωσή της, «η κυβέρνηση με αυτά τα αλλεπάλληλα, έκτακτα και βάρβαρα μέτρα που λαμβάνει σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων, οδηγεί σε απελπισία εκατομμύρια νοικοκυριά που δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, την ώρα μάλιστα, που η φοροδιαφυγή των οικονομικά ισχυρών έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο».
Στο συλλαλητήριο έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: