Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Χαλκιδική. ΚΚΕ. Ερώτηση για τις καταστροφές από τη βροχόπτωση...


Ερώτηση των Βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα, Θεόδωρου Ιγνατιάδη και Σοφίας Καλαντίδου, προς τους αρμόδιους υπουργούς, αναφορικά με τις μεγάλες καταστροφές από τη βροχόπτωση (20.09.11) στην Χαλκιδική και στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία. Το κείμενο της ερώτησης:
Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργό Οικονομικών 
Θέμα: Μεγάλες καταστροφές από τη βροχόπτωση (20.09.11) στην Κεντρική Μακεδονία. --->>>








Για ακόμα μια φορά προκύπτουν σοβαρά προβλήματα έπειτα από βροχόπτωση στις περιοχές Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία, εξαιτίας της απουσίας των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. 
Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την βροχή στις 20.09.2011 είναι πολλές:
  
Στο Δήμο Βόλβης, περιοχή που κηρύχθηκε σε έκτακτη ανάγκη, περισσότερα από 100 σπίτια, καταστήματα και αποθήκες πλημμύρισαν. Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο κατά τα άλλα καινούργιο έργο στην γέφυρα του χωριού Μελισσουργού που είχε δοκιμαστεί σκληρά ξανά στις πλημμύρες το 2006.
Καταστροφές σημειώθηκαν  και στο οδικό δίκτυο στην Εγνατία οδό, στο μήκος από το Μοναστήρι (Ασπροβάλτα) μέχρι τον Προφήτη. Για την κατάσταση αυτή ο ίδιος ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» παραδέχθηκε ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των αντιπλημμυρικών έργων. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν να πλημμυρήσει η Εγνατία οδός στο ύψος του Βαγιοχωρίου, να υπάρξει πολύωρη διακοπή της κυκλοφορίας σε αυτήν και να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των οδηγών.
Προκύπτει επιτακτική ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης των φερτών υλικών από χείμαρρους και αγωγούς λόγω και της φθινοπωρινής περιόδου που διανύουμε όπου θα ενταθούν οι βροχοπτώσεις στην περιοχή.

Επίσης στην Χαλκιδική σημειώθηκαν πλημμύρες σε σπίτια, αποθήκες, μαγαζιά και ξενοδοχεία. Δρόμοι γέμισαν με χώματα, πέτρες και κλαδιά. Μεγάλη είναι η ζημιά στην παραλία της Φούρκας όπου καταλήγει το ποτάμι, που καταστράφηκε ολοσχερώς το αντιπλημμυρικό έργο.
Στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας ζημιές έχουν καταγραφεί σε γεωργικές καλλιέργειες, αλλά και στη Βέροια, τη Νάουσα και σε πολλά χωριά, όπου λόγω βουλωμένων φρεατίων, πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια διαμερίσματα. Οι πλημμυρισμένοι δρόμοι ανάμεσα σε Κοπανό – Σκύδρα και ο περιφερειακός της Βέροιας δημιούργησαν προβλήματα στην ασφάλεια των οδηγών. 
Το Κόμμα μας έχει επισημάνει και με παλαιότερες ερωτήσεις στη βουλή, τους κινδύνους που υπάρχουν για εκτεταμένες πλημμύρες. Παρά τις υποσχέσεις που έχουν κατά καιρούς δοθεί, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών αυτών. Αντίθετα η εκάστοτε κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση αρκούνται σε κάποιες επιμέρους αποκαταστάσεις μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση.
Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση,  αλλά και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβουν ώστε:
1. Να αποζημιωθούν άμεσα για το σύνολο των ζημιών, όλοι όσοι επλήγησαν από τις πλημμύρες καθώς και για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών
2. Να κατασκευαστούν όλα τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
3. Να υποχρεωθεί η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» να υλοποιήσει άμεσα το σύνολο των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που προβλέπονταν στην κατασκευή της.

Οι βουλευτές
Γιάννης Ζιώγας

Θεόδωρος Ιγνατιάδης

Σοφία Καλαντίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: