Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Χαλκιδική. ΣΥΡΙΖΑ. Γιώργος Γεράκης, υπ. βουλευτής: "Για τον αγροτικό τομέα"


" ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ 
ΑΠΟ ΕΞΑΣΘΕΝΗΜΕΝΟΣ ΚΟΜΠΑΡΣΟΣ 
ΣΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ " 
Η χώρα μας ως περιφερειακό μέλος της ευρωζώνης βρίσκεται στο επικεντρο μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Η παρουσία της Τρόικας και του ΔΝΤ και οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι εντεταλμένοι τους(ΠΑΣΟΚ,ΝΔ και δορυφόροι) προκαλεί ευρεία κοινωνική καταστροφή. Αγρότες, εργαζόμενοι ,επαγγελματίες και κυρίως οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση ανεπανάληπτης απόγνωσης. Η ελληνική γεωργία θύμα της ΚΑΠ και των ευρωενωσιακων καταναγκασμών μετατράπηκε σε εξασθενημένο κομπάρσο της παραγωγικής μηχανής της χώρας. Από πλεονέκτημα για την χώρα, με την διαχρονική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ έγινε «βάρος» της. Το μοντέλο της «εντατικής γεωργίας», >>>




που στηρίχτηκε στη μεγιστοποίηση της παραγωγής προϊόντων και που εφαρμόστηκε από τα μέσα του 20ού αιώνα, αποτέλεσε μορφή αλόγιστης ανάπτυξης με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων. Οδήγησε σε ανεξέλεγκτη κατάχρηση φυσικών πόρων. Έδρασε προσθετικά στη ρύπανση του περιβάλλοντος.


Οι σοβαρότερες επιπτώσεις του, οι οποίες εκτός από άμεσο έχουν και ανυπολόγιστο κοινωνικό κόστος, είναι:
l  Εξάντληση και καταστροφή των υδάτινων πόρων, σε συνδυασμό με τα φαινόμενα ρύπανσης και μόλυνσης (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αστικά - γεωργικά - κτηνοτροφικά απόβλητα)
l  Συμβολή στην ατμοσφαιρική ρύπανση (χρωμιούχο μεθύλιο, που βλάπτει το όζον, εκτεταμένη χρήση πλαστικών, παραγωγή μεθανίου από γεωργία - κτηνοτροφία, που επιτείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εξάτμιση με εφαρμογή ψεκασμού φυτοφαρμάκων)
l  Υπερκατανάλωση ενέργειας (μηχανική εργασία στη γεωργία, παραγωγή συνθετικών λιπασμάτων, ζωοτροφών και φυτοφαρμάκων)
l  Επέκταση της διάβρωσης του εδάφους
l  Απώλεια της βιοποικιλότητας
l  Κίνδυνοι από τη διάχυτη μη αντιστρέψιμη γενετική ρύπανση που επιφυλάσσει η γενικευμένη είσοδος γενετικά τροποποιημένων οργανισμών
l  Επιπτώσεις στην υγεία (παραγωγοί - χρήστες χημικών ουσιών, καταναλωτές τροφίμων, εργαζόμενοι σε βιομηχανίες παραγωγής φυτοφαρμάκων, διατροφικά σκάνδαλα, σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια, διοξίνες)
                                                                                                                                    
ΑΥΤΗ  Η  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ  ΑΛΛΑΞΕΙ                                                                                                                       
Χρειάζεται τώρα μια άλλη πολιτική και ένας διαφορετικός  προσανατολισμός της πορείας της χώρας. Μια πολιτική που δεν θα αλυσοδένεται με αλλεπάλληλα μνημόνια. Μια πολιτική που δεν θα αναγνωρίσει ένα δυσβάστακτο, παράνομο και μη βιώσιμο χρέος. Που θα βγάλει τη χωρά από την μέγγενη της ασφυκτικής εξάρτησης.                                                                                                                                     
Και ιδιαίτερα  για τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή τροφίμων, η εναλλακτική λύση βρίσκεται σε μια μορφή γεωργίας πιο ήπια, που σέβεται το περιβάλλον, τον παραγωγό και τον καταναλωτή, χωρίς να θυσιάζει τη διατροφική επάρκεια.
Μια γεωργία που θα εξασφαλίζει απασχόληση και ικανοποιητικό εισόδημα στην οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση και θα προωθεί την ανάπτυξη των συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών και άλλων συλλογικών μορφών αγροτικής δραστηριότητας.
Μια γεωργία που χρησιμοποιεί ορθολογικά ήπια μέσα φυτοπροστασίας και λίπανσης, που στηρίζεται πιο πολύ στην εργασία και την πληροφόρηση.
Μια γεωργία που σέβεται τους φυσικούς πόρους, που συμβάλλει στον περιορισμό της διάβρωσης, που περιορίζει την κατανάλωση και τη ρύπανση των υδάτινων πόρων, που προσπαθεί να παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει αξιοποιώντας στο έπακρο την ηλιακή ενέργεια, που προστατεύει τη βιοποικιλότητα και δεν χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Μια γεωργία που παράγει ποιοτικά προϊόντα, κατά τεκμήριο πιο πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, με αυστηρές προδιαγραφές και υπό τακτικό και διαρκή έλεγχο από ανεξάρτητους φορείς για την ασφαλή κατανάλωσή τους.
Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε και που δυστυχώς έχουμε μπροστά μας, η αγροτική παραγωγική βάση της χώρας, μέσα στα πλαίσια μιας Ριζοσπαστικής Αριστερής πολίτικης, μπορεί να αποβεί σωτηρία όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά για το λαό και τη χωρά.              
Χρειάζεται η ριζική ανατροπή του πολίτικου σκηνικού, ενίσχυση της Αριστεράς και ιδιαίτερα της ριζοσπαστικής(ΣΥΡΙΖΑ) έτσι ώστε στις 7 του ΜΑΗ να  χαράξει μια ελπιδοφόρα μέρα για τον ελληνικό λαό και τον πολύπαθο αγροτικό κόσμο.                                                                                                                                        
Η ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και στη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ με την υπερψήφιση των αξιόλογων υποψήφιων του, αποτελεί εγγύηση για την επομένη μέρα.  Για να σταματήσει η συρρίκνωση του αγροτικού τομέα στο Νόμο μας. Για να έχει πραγματικό αντίκρισμα η ψήφος μας.

ΓΕΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Αγρότης-Βιοκαλλιεργητής 
Υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χαλκιδικής

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιωργο εισαι αγνος. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.