Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Στάση πληρωμών. Το plan B των ...δανειστών, για την Ελλάδα...

Αλλάζει η ΕΕ και η Γερμανία τον τρόπο αντιμετώπισης της Ελλάδος – Πρώτα θα απαιτούν την υλοποίηση των μέτρων και μετά θα χορηγούνται τα δάνεια – Σκόπιμα για παραδειγματισμό θα οδηγήσουν την Ελλάδα στα όρια της στάσης πληρωμών.
Η οικονομική και πολιτική αντιμετώπιση της Ελλάδος από την Ευρώπη και την Γερμανία αλλάζει άρδην. Διαπιστώνοντας η Ευρώπη ότι η Ελλάδα έχει σχεδόν αθετήσει όλους τους όρους του μνημονίου φαίνεται ότι αλλάζουν πλήρως τα σχέδια τους υλοποιώντας το plan Β που περιλαμβάνει ακόμη σκληρότερη αντιμετώπιση.
Συγκεκριμένα το plan B είναι να εξωθήσουν την Ελλάδα στα όρια της στάσης πληρωμών δηλαδή να μην έχει να πληρώσει βασικά λειτουργικά >>>




έξοδα του προϋπολογισμού ως σκληρό παραδειγματισμό της Ευρώπης συνολικά.

Μέχρι τώρα τι συνέβαινε; 
Η Τρόικα ζητούσε από την Ελλάδα να λάβει μέτρα και να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Υπήρχαν καθυστερήσεις, η Γερμανία ασκούσε πιέσεις χρησιμοποιώντας μια σκληρή διπλωματική διάλεκτο και το πολιτικό σύστημα στο εσωτερικό μέτωπο υποχρεωνόταν σε αναδίπλωση και έτσι περνούσαν τα μέτρα. 
Εν συνεχεία ως επιβράβευση η Τρόικα έδινε το πράσινο φως να εκταμιευθεί η επόμενη δόση και το σήριαλ συνεχιζόταν έως και πριν τις εκλογές. Μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης και τις διπλές εκλογές η ατζέντα της Ελλάδος έχει αλλάξει.
Πλέον η Ελλάδα έχει αναγάγει σε μείζον θέμα την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, κάτι που σε γενικές γραμμές δεν αρέσει στους ισχυρούς της Ευρώπης. 
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ο Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να πράττει και να σταματήσει να ζητάει από τους άλλους. 
Με βάση τελευταίες πληροφορίες, η στάση της Γερμανίας και της Τρόικα προς την Ελλάδα θα αλλάξει ριζικά. 
Μετά την Σύνοδο Κορυφής που δεν αναμένονται αποτελέσματα για την Ελλάδα η Τρόικα θα επισκεφτεί  την Αθήνα ενώ μέσα στις επόμενες 4-5 εβδομάδες θα υπάρξουν και αποφάσεις της Ευρώπης για την Ελλάδα. Με βάση το κύριο σενάριο που έχει κυκλοφορήσει σε διαδρόμους των Βρυξελλών η Γερμανία έχει προτείνει να ακολουθήσει η Τρόικα ένα σκληρό πρόγραμμα τιμωρίας προς την Ελλάδα για παραδειγματισμό της Ευρώπης. Πλέον θα ζητούν – θα απαιτούν πρώτα η Ελλάδα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και μετά να τις χορηγούνται οι δόσεις.
 

Δηλαδή ενώ πριν η Τρόικα ζητούσε την έγκριση των μεταρρυθμίσεων και εν συνεχεία χορηγούσε τις δόσεις, τώρα θα ζητούν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και εν συνεχεία την έγκριση της δόσης.
Π.χ. για να αναφερθεί ένα παράδειγμα.
Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συμφώνησε να παγώσει τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. 

Η Τρόικα θα ζητήσει πάνω από 150 χιλ. απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Για να απελευθερώσει την επόμενη δόση η Ελλάδα δεν θα πρέπει να συμφωνήσει ότι θα απολύσει τους 150 χιλ δημόσιους υπαλλήλους, θα πρέπει να τους απολύσει.
Όταν λοιπόν καταστεί γεγονός η δέσμευση τότε θα απελευθερώνεται η εκταμίευση της δόσης και έτσι με αυτό το σκληρό τρόπο θα συνεχιστεί το σήριαλ Ελλάδος με Τρόικα. Μάλιστα η Τρόικα κατόπιν απαίτησης της Γερμανίας δεν αποκλείουν να φέρουν σε πλήρες αδιέξοδο την Ελλάδα αν διαπιστώσουν ότι συνεχίζει να είναι ασυνεπής. 

Δηλαδή δεν θα διστάσουν να την φέρουν  όχι στο παρά ένα αλλά στο και ένα στην στάση πληρωμών ώστε να δείξουν στην Ελλάδα ότι η Τρόικα απαιτεί και η απαίτηση της ικανοποιείται. 
Η ικανοποίηση μέρος της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου – η παροχή αέρα – όπως ονομάστηκε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όμως η παροχή αέρα θα είναι προσωρινή καθώς το μνημόνιο δεν θα αλλάξει. Η διετής επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής δεν μπορεί να αποκλειστεί μεν αλλά η Γερμανία ακόμη δεν έχει πειστεί ότι αυτό πρέπει να γίνει.
Η Γαλλία έχει συμφωνήσει για την 2ετία παράταση στην Ελλάδα άτυπα αλλά η Γερμανία δεν έχει πειστεί. Αν πειστεί η Γερμανία και αποδεχθεί την 2ετή παράταση θα είναι και η τελευταία υποχώρηση και υπαναχώρησης της Γερμανίας.
Μετά θα έχουμε πολύ σκληρό ροκ.
Οι επόμενοι 2-3 μήνες θα είναι μαρτυρικοί για την Ελλάδα καθώς η χώρα θα φθάσει στο και ένα στην στάση πληρωμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: