Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτοχρονιά με το κομπιουτεράκι / μειώσεις μισθών - συντάξεων

Μετά την Πρωτοχρονιά μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις στις μηνιαίες απολαβές τους λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου που θα εφαρμοστεί σε όλους ανεξαιρέτως τους μισθούς και τις συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Με τη νέα φορολογική κλίμακα που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών καταργείται το αφορολόγητο για τα παιδιά, ενώ πλέον καθιερώνεται μια σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για ετήσια ατομικά εισοδήματα ως 21.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό >>>




η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για ετήσιο ατομικό εισόδημα 22.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα είναι 2.000 ευρώ για εισόδημα 41.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 100 ευρώ. Πάνω από 42.000 ευρώ δεν θα ισχύει καμία έκπτωση.
Αυτή η διαδικασία θα λαμβάνεται υπόψη και για τον υπολογισμό της νέας παρακράτησης φόρου με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
Ωστόσο, με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα οι έγγαμοι μισθωτοί με προστατευόμενα τέκνα σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων θα διαπιστώσουν από το πρώτο κιόλας μήνα ότι η αμοιβή τους θα είναι μειωμένη σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2012 από 3 έως 124 ευρώ αν φθάνει ο φορολογητέος μισθός (μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών) ως και 3.000 ευρώ.

Οι έγγαμοι με παιδιά, εφόσον πληρούν τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί, θα λάβουν ολόκληρο ή μειωμένο κατά 2/3 ή 1/3 το επίδομα για κάθε παιδί μετά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Άρα τα σημαντικά πλήγματα που θα δεχθούν στον μισθό τους θα «επουλωθούν» εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις έπειτα από αρκετούς μήνες.
Ωστόσο, ακόμη και αν κάποιος δικαιούται το οικογενειακό επίδομα θα εξακολουθήσει να πληρώνει συνολικά παραπάνω φόρο σε σύγκριση με το 2012 εφόσον ξεπερνά το ετήσιο εισόδημά του τα 23.000 ευρώ.

Στον πίνακα που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής» προκύπτουν οι πραγματικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα με βάση τη νέα παρακράτηση φόρου. Κερδισμένοι σε κάθε περίπτωση είναι οι άγαμοι και έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα ως 23.000 ευρώ, ενώ μεγαλύτερο όφελος θα έχουν όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ως 11.000 ευρώ.
Αντίθετα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με παιδιά θα διαπιστώσουν σχεδόν στο σύνολο των εισοδηματικών κλιμακίων αύξηση του φόρου παρακράτησης, άρα μείωση του μισθού τους.

Οι μόνοι που θα δουν αύξηση (μικρή έστω) του μισθού τους είναι οι έγγαμοι με ένα παιδί οι οποίοι έχουν φορολογητέο μηνιαίο εισόδημα από 571 ευρώ ως 786 ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα δει τον μισθό της να αυξάνεται από 6 έως 14 ευρώ. Αντίθετα όσοι είναι έγγαμοι με ένα παιδί και έχουν μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα από 786 ευρώ και πάνω θα διαπιστώσουν σημαντική μείωση του μισθού, όπως προκύπτει και από τον πίνακα που δημοσιεύεται.

«Χαμένοι» σε όλα τα φορολογικά κλιμάκια θα είναι από το νέο έτος οι μισθοί των έγγαμων με δύο παιδιά λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου, η οποία και θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του μισθού. Για παράδειγμα, έγγαμος με δύο παιδιά θα δηλώνει ετήσιο εισόδημα 16.000 ευρώ (μηνιαίος φορολογητέος μισθός 1.143 ευρώ) θα δει από τον πρώτο μήνα του 2013 να μειώνεται ο μισθός του κατά 28 ευρώ.
Πατήστε πάνω στον πίνακα και διαβάστε πόσο θα μειωθούν οι μισθοί από την αυξημένη παρακράτηση


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το 1992, όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ ψήφιζαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, παραμύθιαζαν τον ελληνικό λαό για μια νέα λαμπρή σελίδα στην πορεία της χώρας. Εξαπολύοντας μια απίστευτη προπαγάνδα χειραγώγησης του λαού και επιστρατεύοντας τα συγκροτήματα του Τύπου σκόρπησαν ψέματα και υποσχέθηκαν στους εργαζόμενους τον «επίγειο παράδεισο» που θα έρθει μέσα από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πίσω από το ψέμα και την υποκρισία τους επιχείρησαν να κρύψουν ότι υπέγραψαν μια συνθήκη με βάση τις γνωστές τέσσερις ελευθερίες –κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, εργαζομένων – που εξασφάλιζε στο μεγάλο κεφάλαιο ιδανικότερες συνθήκες για την αναπαραγωγή και συσσώρευσή του, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Δεκαεπτά χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης, η ζωή επιβεβαιώνει το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που την καταψήφισε. Σήμερα:
Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια μισθωτοί εργαζόμενοι έχουν εισόδημα που δεν ξεπερνάει τα 704 ευρώ.
Το 60% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
Την τελευταία 10ετία, περίπου 20.000 μικρομεσαίοι αγρότες κάθε χρόνο ξεκληρίζονται, ελέω Κοινής Πολιτικής της ΕΕ.
Με την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έφτασαν στα 67 χρόνια!
Οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στη χώρα από το 2000 και μετά ξεπερνούν το 50% των συνολικών δαπανών Υγείας.
Οι συνεχόμενες περικοπές στο χώρο της εκπαίδευσης οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι επωμίζονται το 50,1% των βαρών της άμεσης φορολογίας.
Το δημόσιο χρέος της χώρας έφτασε τα 280 δις. ευρώ, η αποπληρωμή του οποίου βαραίνει τα λαϊκά νοικοκυριά.
Έχουν ελαστικοποιηθεί πλήρως οι εργασιακές σχέσεις με την καθιέρωση της ανασφάλιστης εργασίας των «stage», τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (65ωρο, εκ περικοπής εργασίας).
Την ίδια στιγμή, όμως, από την ένταξη κάποιοι επωφεληθήκαν. Λεφτά στη χώρα από τα περιβόητα «πακέτα» της ΕΕ μπήκαν, αλλά τα καρπώθηκε μία χούφτα κεφαλαιοκρατών. Μέχρι το 2006 περισσότερα από 38,4 δις. ευρώ μέσω των κοινοτικών πακέτων, κατέληξαν στις τσέπες των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοκατασκευαστών, είτε με απευθείας επιδοτήσεις είτε μέσω προγραμμάτων κατάρτισης. Άλλα 20 δις. ευρώ θα καταλήξουν στις ίδιες τσέπες μέχρι το 2013. Την ίδια περίοδο ξεπουλήθηκαν κρατικές τράπεζες, ιδιωτικοποιήθηκαν οι τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, ενώ η φορολογία των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου μειώθηκε σταδιακά, για να φτάσει σήμερα το 25%!
Το τίμημα της ενσωμάτωσης της χώρας της στην ΕΕ, το πλήρωσαν λοιπόν ακριβά τα λαϊκά στρώματα. Αυτά όμως που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια από την εφαρμογή των ευρωενωσιακών πολιτικών θα είναι ακόμα χειρότερα. Αυτή τη φορά στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκή επέλαση προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Σ’ αυτή την πολιτική τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ορθώσουν εμπόδια. Η μάχη των ευρωεκλογών είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και να ενισχύσουν το ΚΚΕ. Όχι μόνο γιατί του είπε την αλήθεια για την ΕΕ, αλλά γιατί μέσα από την ενίσχυση του Κόμματος της εργατικής τάξης μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος, που θα μπει μπροστάρης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.