Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Χαράτσι μέσω ΔΕΗ και το 2013...

Χωρίς συμφωνία σε κάποιο από τα βάσιμα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκαν οι επαφές κυβέρνησης και τρόικας το Σαββατοκύριακο. Κατά τη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής των ελεγκτών με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα συζητήθηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα και οι εκκρεμότητες άλλα και τονίστηκε, από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών, η ανάγκη για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αμφότερες οι πλευρές επιθυμούν επιτάχυνση των συζητήσεων, οι αποκλίσεις μεταξύ τους >>>




παραμένουν μεγάλες.
 
Για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, επί τάπητος έχει τεθεί το ενδεχόμενο να είναι δυο ταχυτήτων. Να διαχωρίζει, δηλαδή, τους οφειλέτες σε αυτούς που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω της υπερφορολόγησης και λόγω των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. Για την πρώτη κατηγορία θα υπάρχει μια ρύθμιση με λίγες δόσεις, άλλα για όσους οφειλέτες δεν συμμορφώνονται θα προβλέπονται αναγκαστικά μέτρα στη συνέχεια. Για την δεύτερη, θα υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός δόσεων (με συγκεκριμένα κριτήρια), ενώ συζητείται για την ρύθμιση οφειλών άνω των 100.000 ευρώ να ζητούνται και εμπράγματες εγγυήσεις.
Για την ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, παραμένει η απαίτηση της τρόικας να μην έχει δημοσιονομικό κόστος υψηλότερο του 1 δισ. ευρώ και συνεπώς θα γίνουν σημαντικές «εκπτώσεις» στην πρόταση που έχει κάνει η ελληνική πλευρά την οποία οι ελεγκτές χαρακτηρίζουν «γενναιόδωρη».

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο, επίσης, το χαράτσι στα ακίνητα να εξακολουθήσει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2013, καθώς ακόμη η τρόικα δεν έχει δώσει το πράσινο φως στον ενιαίο φόρο ακινήτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο αγκάθι, βέβαια, στις συζητήσεις μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης παραμένει η μείωση του προσωπικού στον Δημόσιο τομέα, με τους δανειστές να καθιστούν σαφές ότι δεν υπάρχει σχέδιο κινητικότητας χωρίς απολύσεις και να ζητούν οργανογράμματα και πλάνο υποχρεωτικών αποχωρήσεων για τα επόμενα δυο χρόνια.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δοθεί μια μικρή πίστωση χρόνου μέχρι το 2014, αν τελικά οι δανειστές υιοθετήσουν το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σύμφωνα με το οποίο περιγράφονται βήμα-βήμα οι ενέργειες που θα ακολουθηθούν κατά το τρέχον έτος για τη διοικητική αναδιάρθρωση και τη διαχείριση του προσωπικού. 
Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται ν’ αποτελέσει τη βάση συζήτησης στη νέα συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι της τρόικα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκη.
Ανοικτά όλα τα μέτωπα

Δεν υπάρχουν σχόλια: