Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Χρυσοθήρες σε απόγνωση, παίζουν το χαρτί της αποχώρησης

Θορυβημένοι οι εγχώριοι χρυσοθήρες από τις μαζικές κινητοποιήσεις σε Χαλκιδική και Θράκη και το κύμα συμπαράστασης από άλλες περιοχές κατά των εξορύξεων χρυσού, επιχειρούν να τις υποβαθμίσουν αφενός και αφετέρου να τις εντάξουν στις αντιδράσεις εναντίον των σκληρών μνημονιακών πολιτικών. Χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της μητρικής πολυεθνικής εταιρείας Εldorado Gold, προχθες, σε συνέντευξη Τύπου, αναμάσησαν το περιεχόμενο των ολοσέλιδων καταχωρήσεων στον Τύπο, όπου υποστηρίζουν εν πολλοίς πως η μόνη τους έγνοια είναι... η προστασία του περιβάλλοντος. >>>






Επίσης, τα θολά και ασαφή περί "συνολικών επενδύσεων άνω του ενός δισ. δολαρίων τα προσεχή πέντε χρόνια, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών της χώρας ετησίως κατά 1 δισ. δολάρια από την παραγωγή χρυσού, χαλκού, μολύβδου ψευδαργύρου και αργυρού".

Από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός (95% μητρική εταιρεία και το υπόλοιπο ο όμιλος συμφερόντων Μπόμπολα), ο Π. Στρατουδάκης, διευθύνων σύμβουλος, εμφανίστηκε να μην του αρέσουν οι αντιδράσεις διότι "δεν έχουν αντιπρόταση, παρά μόνο στείρα άρνηση και καταστροφολογία", ενώ "τα πρόσωπα που αντιδρούν είναι τα ίδια εδώ και 15 χρόνια"
Διαφοροποιήθηκε από την κυβερνητική γραμμή, λέγοντας πως οι διαμαρτυρίες προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα και προσφέρουν "κακή υπηρεσία σε μια τοπική κοινωνία που διακατέχεται από ανασφάλεια" λόγω της γενικότερης κατάστασης. 
Σε σχετική ερώτηση για το αν θα εγκαταλείψει η εταιρεία, απάντησε διφορούμενα, υποστηρίζοντας: "Αν διαμορφώσουμε ως χώρα καθαρό επενδυτικό τοπίο, θα μείνουμε"
Κατ' αυτόν η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία "παραέγινε για 9 χρόνια"
Η τοποθέτησή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ήταν ήξεις αφίξεις. 
Όπως είπε, το θέμα αυτό είναι πολιτικό και εξαρτάται τι και πώς θα ρωτάει και πώς θα χρησιμοποιηθεί το αποτέλεσμα για να καταλήξει ότι δεν έχει αντίρρηση. 
Εξέφρασε δε επιφυλάξεις για το αν μπορεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση "τέτοιου μεγέθους επενδύσεις", την ώρα που το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τρομοκρατεί και επιτίθεται στους πολίτες που υπερασπίζονται τον τόπο τους.

Το σταθερό μότο του γενικού διευθυντή των Χρυσωρυχείων Θράκης, Γ. Μαρκόπουλου, ήταν ότι σε όλο τον κόσμο, σε όλα τα κράτη, γίνονται εξορύξεις χρυσού, προσπαθώντας να περιορίσει τις αντιδράσεις στους αυτοδιοικητικούς της περιοχής λόγω "προβλήματος ενημέρωσης". 
Έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι οι εξορύξεις χρυσού είναι τόσο φιλικές στο περιβάλλον, που στη Φινλανδία αντίστοιχη εγκατάσταση λειτουργεί κοντά σε ξενοδοχείο...

Από την εταιρεία που εκπόνησε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ο Σπ. Παπαγρηγορίου, προς δημιουργία εντυπώσεων, αράδιασε σειρά ονομάτων ελληνικών πανεπιστημίων που συνέδραμαν σε επιμέρους μελέτες, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για μεμονωμένα πρόσωπα ή ομάδες που εκπροσωπούν τα πανεπιστήμια.
Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία του Π. Σαμπατακάκη από το ΙΓΜΕ, που έχει εκπονήσει την υδρογεωλογική μελέτη στη Χαλκιδική, ο οποίος είπε ότι από τις εξορύξεις δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στο πόσιμο νερό, ενώ ίσως διαταραχθούν κάποιες γεωτρήσεις, υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, όταν είναι γνωστό πως οι μηχανισμοί ελέγχου βρίσκονται σε εμβρυακή κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: