Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

PLAN B: ...ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΚΟΥΒΕΛΗ
ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΡΟΪΚΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΑ 
ΚΑΙ ΜΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ !
Το plan B που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη και στο οποίο φέρονται ότι συμφώνησαν όλα τα κυπριακά κόμματα (ερωτηματικά υπάρχουν για τη στάση του ΑΚΕΛ), φαίνεται ότι δεν δίνει καμία απάντηση στην Κυπριακή κρίση, ενώ είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί να εφαρμοστεί.
Το σχέδιο Β προβλέπει τη διαμόρφωση Ταμείου Αλληλεγγύης >>>




που απ’ ότι φαίνεται θα συγκεντρώσει τα 5,8 δισ., χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί λεπτομερώς και επισήμως η προέλευση τους και τα οποία θα συμπληρώσουν τα 10 δισ. που θα δώσει ως χρηματοδότηση η τρόικα.

Έγκυροι σχολιαστές τόνιζαν στην Iskra ότι το ως άνω σχέδιο της Κυπριακής ηγεσίας, παρ’ ότι αποφεύγει το «κούρεμα» των καταθέσεων, ακόμα και αν μπορέσουν να συγκεντρωθούν στο Ταμείο τα χρήματα που προβλέπονται, είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσει να είναι λειτουργικό και να αποφέρει αποτελέσματα στο ασφαλές άνοιγμα των τραπεζών στην Κύπρο.
Πέραν αυτών, το σχέδιο αυτό συνεχίζει να στηρίζεται κατά βάση στη χρηματοδότηση της τρόικας, πράγμα που σημαίνει ότι η Κύπρος θα ζει και θα πορεύεται στο μέλλον υπό την σκληρή κηδεμονία της τρόικας και του «ολοκληρωμένου» μνημονίου που θα επακολουθήσει αλλά και των συναφών επαχθών μέτρων που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup.

Είναι αδιανόητο, έως τραγικό, ο Κυπριακός λαός να δανεισθεί 10 δισ. από την τρόικα και να βάλει από τα ασφαλιστικά του ταμεία κλπ άλλα 6-7 δισ., μόνο και μόνο για να «διασωθούν», αν «διασωθούν» και αν ανοίξουν, τράπεζες που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια και ταυτόχρονα η Κύπρος να βυθιστεί στη λιτότητα, την εκποίηση και τη λεηλασία.
Αυτή η κατεύθυνση μόνο δεινά και δάκρυα αντιπροσωπεύει για την Κύπρο και μάλιστα χωρίς να υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ.
Αυτήν την ώρα, η Κύπρος χρειάζεται μεγάλες τομές και μεγάλες ρήξεις που θα τη θέσουν σε τροχιά εκτός τροϊκανής κηδεμονίας και μνημονίων και σε σύγκρουση με την ευρωζώνη!
Μόνο ένα προοδευτικό πρόγραμμα σε αυτήν την κατεύθυνση, που θα το διαχειριστεί μια αποφασισμένη ηγεσία, μπορεί, παρά τις μεσοπρόθεσμες δυσκολίες, να ανοίξει ελπιδοφόρες προοπτικές!

Μέγα πολιτικό, εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα συνιστά η στάση της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου - Κουβέλη απέναντι στις κρίσιμες και ιστορικές κυπριακές εξελίξεις.
Η κυβέρνηση Σαμαρά, αφού συνέβαλε καθοριστικά στην καταστροφή της Ελλάδας, μπήγει πισώπλατα και βαθιά το μαχαίρι στην πλάτη της Κύπρου.
Αυτήν την ώρα, η κυβέρνηση Σαμαρά εκβιάζει και απειλεί την Κύπρο να επανέλθει στο κατάπτυστο πλαίσιο του Eurogroup και απευθύνει τελεσίγραφα στην Κύπρο με αυτή τη λογική (βλ. δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στη Βουλή)!
Αυτήν την ώρα, το «ΟΧΙ» της κυπριακής Βουλής δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για άτακτες αναδιπλώσεις αλλά αφετηρία για μια νέα ριζοσπαστική προοδευτική πορεία της Κύπρου πέρα από απειλές και τα άθλια εκβιαστικά διλήμματα για το ευρώ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΡΙΩΤΗΣ

Η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από τον νέο Σχέδιο που συμφωνησαν όλοι (;) οι αρχηγοί στην Κύπρο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Η δημιουργία ενός Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης προκρίνεται ως λύση στην Κύπρο, όπως επιβεβαιώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη. Τη δημιουργία του Ταμείο ανακοίνωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την έξοδό του από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
 Τόσο ο κ. Νεοφύτου όσο και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τόνισαν ότι στόχος είναι η σωτηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, εξερχόμενοι του Προεδρικού Μεγάρου μετά την τρίωρη σύσκεψη, αρνήθηκαν να εισέλθουν σε λεπτομέρειες των συζητήσεων στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ζητώντας από τον κυπριακό λαό ενότητα.
Όπως τόνισε ο Αβέρωφ Νεφύτου, στόχος είναι η σωτηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους υπαρκτούς κινδύνους που υπάρχουν στα θεμέλια της και να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της.
Ο κ. Νεφύτου διευκρίνισε ότι είναι ομόφωνη απόφαση η δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης και ήδη η Νομική Υπηρεσία του κράτους και η Γενική Εισαγγελία επεξεργάζονται τις σχετικές λεπτομέρειες. Ανέφερε επίσης ότι το εν λόγω ταμείο μπορεί να συσταθεί υπό τη μορφή Κρατικής Εταιρείας Ιδιωτικού Δικαίου, με τη στήριξη της κυβέρνησης.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής και της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε ότι υπάρχει συναντίληψη και απηύθυνε έκκληση για κλίμα ενότητας και αποφασιστικότητας. Έκανε λόγο για ενεπίτρεπτη συμπεριφορά των ευρωπαίων εταίρων που τείνει να εξουθενώσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Δεν συζητάμε κούρεμα και δεν επανερχόμαστε σε κούρεμα» δήλωσε ο κ. Ομήρου.
Ανέφερε παράλληλα ότι η απάντηση του λαού όπως δόθηκε μέσα από τη Βουλή παραμένει σταθερή και κάλεσε το λαό να συμβάλει στη διατήρηση ενός κλίματος ενότητας και αποφασιστικότητας και στήριξης των πρωτοβουλιών και των αποφάσεων που λήφθηκαν σήμερα και θα ληφθούν τις επόμενες μέρες από την πολιτική ηγεσία.
Διευκρίνισε, τέλος, ότι όλες οι προσπάθειες γίνονται στο πλαίσιο της διαφύλαξης των συμφερώντων της Κύπρου και διαβεβαίωσε ότι η λύση που αναζητείται είναι εντός των διαδικασιών και του πλαισίου της ΕΕ και της ευρωζώνης.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας  Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης. Εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου ο κ . Δημητριάδης είπε λακωνικά: «Αναμένω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας».
Διαχειριζόμαστε μια μεγάλη κρίση και μια μεγάλη επίθεση και όχι βοήθεια, από τους εταίρους μας δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα προκύψουν πολλά περισσότερα από 5,8 δισ. ευρώ από τη δημιουργία κρατικού ταμείου αλληλεγγύης.
 
ΝΕΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗΣ
Για τις 6:00 το απόγευμα της Πέμπτης(21/3) έχει οριστεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα θα ακολουθήσει στις 7:00 μμ σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προγραμματίστηκε για την Παρασκευή(22/3) το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: