Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΑΥΓΗ. Ικέτης στη Μέρκελ / Ο Σαμαράς παζαρεύει για τον εαυτό του

*Χάρη έως τον Μάιο για τη λήψη των μέτρων που αξιώνει η τρόικα εκλιπαρεί ο Αντ. Σαμαράς από τη Γερμανίδα καγκελάριο, με την οποία επιδιώκει να συναντηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Πέμπτη - Παρασκευή
*Στην ατζέντα της συνάντησης και ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών
*"Τα κάναμε όλα" η δήλωση απελπισίας του Αντ. Σαμαρά κατά τη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα στη Ρώμη
*Π. Μπαλτάκος (γ.γ. κυβέρνησης): Μελανή σελίδα στην Ιστορία μας τρόικα και Μνημόνιο
*"Κόλαση έως τον Ιούνιο" βλέπει ο Γ. Στουρνάρας, που λίγο νωρίτερα ετοιμαζόταν για "απογείωση"
*Περικοπές στις συντάξεις των ΔΕΚΟ και των τραπεζών κατά 15%, καθώς και κατάργηση της βασικής σύνταξης των 220 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες >>>




προανήγγειλε χθες βράδυ ο υπ. Οικονομικών
*Νέο δάνειο με νέο Μνημόνιο προβλέπει για την Ελλάδα η Citigroup

Ο Σαμαράς παζαρεύει για τον εαυτό του
Τις εκλογές, ακόμη και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλει ο Σαμαράς σαν το ύστατο όπλο του για να πείσει τους δανειστές να αναβάλουν για μετά τις εκλογές τη λήψη νέων σκληρών μέτρων. 
Στην ουσία, ο Σαμαράς δεν διαπραγματεύεται για την "απαγκίστρωση" της χώρας από το Μνημόνιο. Εκλιπαρεί να μην αναγκαστεί να πιει ο ίδιος το πικρό ποτήρι των νέων μέτρων πριν από τις εκλογές. 
Γιατί αντιλαμβάνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα τον αποτελειώσει πολιτικά. Αποτελεί ομολογία πολιτικής και οικονομικής αποτυχίας.
Ο Σαμαράς, λοιπόν, οργανώνει το νέο σίριαλ "πολιτική διαπραγμάτευση" για να κερδίσει πολιτικό χρόνο. 
Δεν αμφισβητεί το Μνημόνιο. Αντιθέτως, θα εφαρμόσει όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα. 
Δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους άλλες 2.500 απολύσεις από το Δημόσιο, περικοπή των επικουρικών συντάξεων, διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και φορολόγηση ακόμα και στα ρουμάνια! 
Ήδη η εφαρμογή αυτών των μέτρων απογυμνώνει την κυβερνητική προπαγάνδα για... "αντίσταση στην τρόικα".
Αυτή η κυβέρνηση υπάρχει ελέω τρόικας. 
Αν αφήσει αυτό το άλογο στο μέσο του ποταμού, θα πνιγεί. 
Έχει υποστηρίξει με αυταρχισμό τον μονόδρομο του Μνημονίου. 
Παρακάμπτει τις κοινωνικές επιπτώσεις φιλοτεχνώντας "success story". 
Ποιο "success story" μπορεί να στηθεί, έστω και για τους ολοένα και λιγότερους αφελείς, αν ο Σαμαράς "κάνει αντίσταση στην τρόικα";

Η επαγγελία της ιστορίας της "επιτυχίας" αποτελεί μια αφήγηση, κάτι σαν το Καθαρτήριο της ρωμαιοκαθολικής θεολογίας, δηλαδή τόπο μετάβασης από την Κόλαση στον Παράδεισο. 
Στην περίπτωση του Σαμαρά, το Καθαρτήριο προϋποθέτει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, έστω ασταθές και με πολιτικές κοινωνικά ανάλγητες, αλλά πρωτογενές πλεόνασμα έστω μερικών εκατοντάδων ή και δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που μόνο με τις πολιτικές πλάτες της τρόικας μπορεί να δείξει η κυβέρνηση.
Πρωτογενές πλεόνασμα φέτος είναι αναγκαίο ώστε να ενεργοποιηθεί η "πολιτική διαπραγμάτευση", δηλαδή η επιδίωξη συμφωνίας για το δημόσιο χρέος, που συνοδεύεται όμως από νέο Μνημόνιο και νέο υπερδανεισμό. 
Ο Σαμαράς γνωρίζει τα όρια των παλληκαρισμών του, έστω κι αν ο Μπαλτάκος βγαίνει λίγο πιο μπροστά. 
Άλλωστε ο Μπαλτάκος δεν ήταν αυτός που συζητούσε κυβερνητική συνεργασία με τη Χ.Α.;

Τα όρια στη "διαπραγμάτευση" που σκηνοθετεί ο Σαμαράς τίθενται από τους πιστωτές, αλλά κυρίως από την πλειοψηφία των πολιτών, η οποία πιστεύει ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει και ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. 
Αυτό πιστεύει και το 47% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Μια τέτοια κοινωνική-πολιτική μετακίνηση αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και στενεύει τα περιθώρια εικονικής διαπραγμάτευσης. 
Σε κάποια φάση, μπορεί ο Σαμαράς να υποστεί "ατύχημα".

Ο πρωθυπουργός σπεύδει ικέτης στη Μέρκελ, την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. 
Με δεδομένο ότι οι μεγάλες αποφάσεις για το δημόσιο χρέος μετατίθενται για μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, το περισσότερο που μπορεί να ζητήσει ο Σαμαράς είναι να μη ληφθούν τώρα νέα μέτρα, αλλά μετά τις ευρωεκλογές ή, για την ακρίβεια, μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: