Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Υποστηρίζουμε την κοινωνική αυτοάμυνα απ’ όπου κι αν προέρχεται

Εδώ και καιρό παρακολουθώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μουδιάζουν όταν, στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, τους ρωτούν αν καταδικάζουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Παρακολουθώ και στενοχωριέμαι από αυτό το μούδιασμα και από τις άρες μάρες απαντήσεις που δίνουν. 
Καταλαβαίνω την πολιτική οικονομία του πράγματος, καταλαβαίνω πως σήμερα, τώρα μέσα στον πανικό που πρέπει να τελειώσει με την ανατροπή της κυβέρνησης της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς, δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να πει ο Τσίπρας την άποψη του για τη μητροπολιτική βία. >>>
 





Καταλαβαίνω, αλλά δεν συμφωνώ με τη διαχείριση του πράγματος.
Πριν από μία εβδομάδα ο Γιώργος Κατρούγκαλος, καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, βγήκε στο… λάκκο των λεόντων, στην «Ανατροπή» του γλίτσα του γιού του Πρετεντέρη, και είπε πως η ερώτηση, «καταδικάζετε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται;» είναι ανακριτικού χαρακτήρα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. 

Σύμφωνα με τη δική μου πολιτική διαπαιδαγώγηση τις ανακριτικού τύπου ερωτήσεις τις αντιμετωπίζουμε είτε με σιωπή είτε με ειρωνείες. 
Καταλαβαίνω πως η πολιτική διαπαιδαγώγηση της νυσταλέας γραφειοκρατίας είναι διαφορετική – του τύπου, πιάνουμε κουβέντα και πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα και στις προβοκάτσιες - καταλαβαίνω αλλά δεν συμφωνώ με τη διαχείριση του πράγματος.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, 
οι διαδηλώσεις στις Σκουριές και η αντιπαράθεση με την αστυνομία που λειτουργεί σαν ιδιωτική εταιρία φύλαξης της «Ελληνικός Χρυσός», 
τα κορδόνια στις διαδηλώσεις απέναντι στα ΜΑΤ, 
το οδόφραγμα στην Κερατέα ενάντια στη λεηλασία της περιοχής από τον Μπόμπολα, 
η υπεράσπιση και η προσπάθεια ανακατάληψης της Βίλλας Αμαλίας και οποιαδήποτε άλλης κατάληψης, 
τα συμβολικά – ή και όχι τόσο συμβολικά – ντου στα υπουργεία από απεργούς και απολυμένους, 
οι μούντζες, τα βρισίδια, τα γιαούρτια και οι καφέδες σε εκατομμυριούχους πολιτικούς που στηρίζουν και ψηφίζουν μέτρα για τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, η κατάληψη και το κλείσιμο του δρόμου, 
δεν είναι βία… απ’ όπου κι αν προέρχεται, είναι εκδηλώσεις κοινωνικής αυτοάμυνας
Και την κοινωνική αυτοάμυνα την υπερασπιζόμαστε απ’ όπου κι αν προέρχεται. Όπως είπε και ο Κατρούγκαλος στη συνέντευξη του στην Αυγή της Κυριακής: «Δεν μας χρειάζεται η ηρεμία του νεκροταφείου, αλλά η αισιοδοξία του πυρετού της διαδήλωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: